Nakon uklanjanja 10.000 kubika smeća reka Lim sada je duplo sigurnija: Lančanice prave odbranu na dva fronta (FOTO)

21.02.2023

21:15

0

Veliki i trajni problem su divlje deponije na obalama reke Lim u državama kroz koje protiče, kao i veoma niska ekološka svest građana

Nakon uklanjanja 10.000 kubika smeća reka Lim sada je duplo sigurnija: Lančanice prave odbranu na dva fronta (FOTO)
Reka Lim - Copyright RINA

Spas za nabujali Lim, koji je sa sobom nosio ogromne količine smeća bile su lančanice koje su postavljene na dva mesta, kako bi prikupile ogromnu količinu otpada. Danima je trajalo čišćenje, a da bi prikupljanje smeće bilo brže i efikasnije jedna lančanica bila je uklonjena kako bi se sav otpad skoncentrisao na jednom mestu.

- U dogovoru sa resornim ministarstvom, Srbijavodama i EPS-om planski je uklonjena lančanica na reci Lim u Bistrici, kako bi se sav otpad koje su poplave nanele sakupio na jednom mestu, Potpećkom jezeru. Dobili smo dva revokera i tako olakšali sakupljanje 10.000 kubika smeća koje je Lim nosio sa sobom - rekao je Siniša Laković iz UG "Jastreb".

RINA
 

Naneti otpad je uklonjen, ali ono što je veliki i trajni problem jesu divlje deponije na obalama reke Lim u državama kroz koje protiče i veoma niska ekološka svest građana. Pored vode smešteni su mnogi auto-otpadi koji ugrožavaju ne samo prirodu, već i ljudske živote.

RINA
 

- Lančanica je vraćena u korito i reka Lim je sada duplo sigurnija, jer se brani na dva fronta. Ukoliko ne bude obilnih padavina kao početkom godine, a samim tim i nagomilavanja smeća, ona će tu i ostati. Time ne samo da smo sprečili gomilanje otpada u korito same reke, već smo sprečili dalje da se širi dalje ka Višegradu - istakao je Laković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike