Srpski spasioci u Turskoj koriste specijalne kamere za lociranje zatrpanih u ruševinama koje prepoznaju telo

10.02.2023

12:42

0

Autor: J.N.

Vremena za čekanje nema jer su ljudi već četiri dana zatrpani, a opet mora polako da se radi zbog opasnosti od urušavanja

Srpski spasioci u Turskoj koriste specijalne kamere za lociranje zatrpanih u ruševinama koje prepoznaju telo
Copyright MUP

Specijalistički tim Sektora za vanredne situacije angažovan u Turskoj, gde je danas izvukao ženu iz ruševina, koristi specijalnu opremu za elektronsku audio i video pretragu u te svrhe.

Oni u akciji spašavanja sarađuju sa kolegama iz Italije, Kine i Turske. Vreme im nije saveznik jer je od prvog razornog zemljotresa prošlo 4 dana, svaki minut je važan, a opet, gomilu betona, šuta i ostalih predmeta koji su zatrpali i do 20 metara moraju pažljivo da uklanjaju, kako se ne bi urušili.

Министарство унутрашњих послова Републике Србије
 

Vođa spasilačkog tima Srbije, Davor Vidović, preneo je deo pakla u koji su naši heroji stigli i kaže da kaže da sve izgleda kao da je došlo do rata, a ne zemljotresa.

Gužva, traumirani ljudi, porušene zgrade tako da se ne razaznaje više ništa, kolaps inrastrukture i službi, prekid saobraćaja i uopšte mogućnosti za bilo kakvo funkcionisanje, samo su deo onoga što su zatekli kada su došli u Tursku.

- Pronalazimo i preživele i tela nastradalih, svaki šum osluškujemo, borimo se da pronađemo nesrećne ljude - rekao je Vidović.

Srpski heroji spasili ženu iz ruševina

Srpski heroji juče su locirali ženu koja je bila zatrpana u ruševinama uz pomoć specijalizovane opreme za elektronsku audio i video pretragu.

 

 

Nesrećnu ženu su pronašli nakon više od 100 sati koliko je provela u ruševinama, lokalne spasilačke službe izvukle su i spasile. 

MUP
 

Crni bilans zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju još nije konačan. Prema poslednjim izveštajima, razorni zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Rihterove skale odneli su više od 21.000 života dok broj povređenih iznosi najmanje 78.124. 

Broj srušenih građevina u Turskoj se popeo na 6.500, stotine hiljada ljudi je ostalo bez krova nad glaom, a oštećen je i veliki broj građevina u zoni potresa, što obuhvata broj od 13 miliona ljudi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike