„Vikipedija“ na srpskom ponovo najbolja na svetu: Naši autori uneli skoro 12.700 referenci u članke

06.02.2023

18:12

0

Vikipedija je jedno od prvih mesta na koje čitaoci dolaze pri potrazi za informacijama i zbog toga su ove kampanje posebno značajne

„Vikipedija“ na srpskom ponovo najbolja na svetu: Naši autori uneli skoro 12.700 referenci u članke
"Vikipedija" na srpskom ponovo na prvom mestu - Copyright Profimedia

Globalna kampanja uređivanja referenci #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca) dovela je Vikipediju na srpskom na prvo mesto po doprinosu proverljivosti članaka na Vikipediji.

Ukupno 37 urednika Vikipedije na srpskom jeziku unelo je čak 12.653 referenci u članke gde su one nedostajale, čime je Vikipedija na srpskom zauzela prvo mesto u svetu.

Kampanja uređivanja referenci organizuje se od 2016. godine, u susret danu Vikipedije, kako bi se povećala pouzdanost i proverljivost članaka koji se na njoj nalaze.

Vikipedija je jedno od prvih mesta na koje čitaoci dolaze pri potrazi za informacijama i zbog toga su ove kampanje posebno značajne.

Profimedia
 

Ovom kampanjom članci dobijaju nove i proverene izvore podataka, čime se pospešuje pouzdanost najveće slobodne elektronske enciklopedije, Vikipedije.

Već treću godinu zaredom sa ubedljivo najviše unetih referenci prvo mesto je zauzela Vikipedija na srpskom jeziku i nastavila niz uspešnog učešća u kampanji.

Iza Vikipedije na srpskom, slede Viipedija na poljskom sa unetih 4.227 referenci i francuskom sa 1.871 unetih referenci.

Najbolji urednik kampanje je srpska učesnica Nikolina Šepić sa preko 6600 unetih referenci. Ovim je naš uspeh još značajniji, jer smo se, kao manja viki zajednica, plasirali na prvo mesto u svetu.

I tokom 2022. i 2021. godine smo osvojili prva mesta u ovoj globalnoj kampanji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike