Menjali istorijske činjenice: Vikipedija zabranila rad hrvatskim administratorima

26.06.2021

07:45 >> 09:45

0

Autor: A. B.

Izvrtanje istorije odnosilo se godinama na negiranje zločina koje su počinili Hitlerovi fašisti i ustaše u toku Drugog svetskog rata

Menjali istorijske činjenice: Vikipedija zabranila rad hrvatskim administratorima
Copyright Unsplash

Posle gotovo deceniju upozoravanja stručnjaka iz Srbije, ali i iz regiona, o iskrivljavanju istine na Vikipedijinim stranicama u Hrvatskoj o Drugom svetskom ratu, ustašama i NDH, Fondacija Vikimedija zabranila je rad tamošnjoj grupi administratora.

Kako se navodi, u Proceni dezinformacija u Vikipediji na hrvatskom jeziku, koju je između februara i maja sproveo posebno angažovani spoljašnji stručnjak Fondacije Vikimedija, utvrđeno je da su hrvatski administratori pravljenjem lažnih naloga bitno menjali istorijske činjenice.

Izvrtanje istorije odnosilo se godinama na negiranje zločina koje su počinili Hitlerovi fašisti i ustaše u toku Drugog svetskog rata.

U izveštaju je navedeno da su ti administratori bili korisnici s nadimcima Spidi Gonzales i Roberta F., dok je glavni bio administrator koji se registrovao pod nadimkom Kubura, piše “Politika”.

Grupa je “namerno iskrivljavala sadržaj predstavljen u Vikipedijinim člancima na hrvatskom jeziku na način koji je odgovarao narativu političkih organizacija i grupa koje se uopšteno mogu definisati kao hrvatska radikalna desnica.”

“Ova grupa je sistematski stvarala i uređivala članke koji sadrže neenciklopedijski sadržaj i očigledan istorijski revizionizam. Sadržaj se proširio i ostao na internetu toliko dugo da je stvorio mrežu zablude kojom je uticao na moralno i vrednosno prosuđivanje čitalaca na način koji je odgovarao ideološkim stavovima grupe”, navode u Vikimediji.

U izveštaju se ističe da je grupa administatora imala ciljeve da prikrije činjenicu da su fašisti i hrvatske ustaše počinili razne zločine u Drugom svetskom ratu, da negira ubistva i mučenja u logorima NDH, poput Jasenovca, i da lažira broj poginulih.

Za svoje navode koristili su neproverene izvore i desničarske sajtove, kako bi stavovi izgledali što verodostojnije.

U delu Vikimedije u Srbiji ističu da se za taj problem znalo već neko vreme, ali da je bila potrebna detaljna istraga koja je trajala, kako bi se reagovalo sa najvišeg nivoa fondacije.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti