Opada nivo reka u poplavljenim područjima: U devet opština i dalje vanredna situacija!

23.01.2023

08:48

0

Autor: J. J.

Nivo Lima je u opadanju, a sledi procena štete od poplava, o čemu će se razgovarati na sednici Štaba za vanredne situacije u Prijepolju

Opada nivo reka u poplavljenim područjima: U devet opština i dalje vanredna situacija!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U Srbiji opada nivo reka u poplavljenim područjima, a vanredna situacija je i dalje na snazi u devet opština. Sava, Zapadna Morava, Ibar, Tamiš i Nera biće u porastu u naredna dva dana.

Vanredna situacija i dalje je na snazi u Leposaviću, Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji, Prokuplju i delu opštine Kraljevo. Nivo Lima je u opadanju, a sledi procena štete od poplava, o čemu će se razgovarati na sednici Štaba za vanredne situacije u Prijepolju.

Ostalo je mnogo mulja koji treba ukloniti

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić rekao je da je posle poplavnog talasa ostalo mnogo mulja koji treba ukloniti. Babić je najavio da će Štab prvo utvrditi koji su putni pravci oštećeni, navodeći da je reč o oko dva, tri kilometra na teritoriji cele opštine, a da će zatim komisija ući u svako domaćinstvo da utvrdi nivo oštećenja.

24sedam/Goran Sivački
 

Najavljene su nove padavine u Crnoj Gori, što će uticati na vodostaje i u vezi sa tim Babić je rekao da je opština Prijapolje spremna za novi poplavni talas.

Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković rekao za RTS da je na Savi kod Šapca vrh talasa i da se nalazi na granici vanredne odbrane od poplava, što je drugi stepen odbrane kada su stalna dežurstva.

To znači da do vrha nasipa ima nepun metar, a očekuje se da će vodostaj u narednim danima ići u sporije opadanje, napomenuo je Vladiković. On je upozorio da će u naredna 24 sata biti novih padavina u jugozapadnoj i južnoj Srbiji gde je prošle sedmice bilo izlivanja reka.

RHMZ izdao upozorenje

Na području Кosova i Metohije, kao i na jugozapadu Srbije danas se očekuje od 20 do 40 mm kiše za 24 h, lokalno i više, a više padavina biće posle podne i uveče.

U planinskim predelima mešovite padavine kiša i sneg. Na Savi kod hidrostanice Šabac vodostaj će se u naredna 24 časa kretati oko granice vanredne odbrane od poplava, a zatim će preći u manje opadanje.

Na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama tokom 23 i 24. januara vodostaji će biti u porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa. Na Ibru sa pritokama tokom 23. i 24. januara vodostaji će biti u porastu i kretaće se iznad granica odbrane od poplava.

Izdato upozorenje za Ibar

- Izdali smo upozorenje za Ibar, koji je jako visok, za izvorište Zapadne Morave, za Južnu Moravu od Aleksinca do Kruševca i na banatskim vodotokovima je vanredna odbrana od poplava - rekao je Vladiković.

On je objasnio da se kada je vodostaj iznad vanredne odbrane od poplava organizuju permanentna dežurstva i da se određene tačke ojačavaju. Vladiković je naveo da bi od Save mogla da budu ugrožena mesta kao što je Jamena, na ulazu iz Hrvatske, Sremska Mitrovica, dok se u Beogradu ne očekuju značajniji problemi.

On je istakao da se na Dunavu ne očekuju problemi, a da je zbog snega na Karpatima izdato upozorenje za Tisu, Tamiš, Neru i Brzavu.

Profimedia
 

Narednih dana kiša

Narednih dana prognozira se nastavak perioda sa učestalim padavinama, koje će u ponedelјak, usled porasta temperature, u većem delu biti u vidu kiše, dok se od utorka ponovo povremeno očekuju i susnežica i sneg, naročito u brdsko-planinskim predelima uz dalјe povećanje visine snežnog pokrivača.

Više padavina biće u ponedelјak i utorak na jugu i jugozapadu Srbije, ukupno od 15 do 25 mm za 2 dana, dok će u ostalim danima i u ostatku Srbije količina biti manja. Dnevne temperature u većini mesta od 2 do 5 stepeni, na jugu lokalno i do 10 stepeni, a samo će u ponedelјak u svim krajevima biti toplije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike