Alarmantno na Kosmetu: Ibar nadolazi, najugroženiji Zubin Potok, Bošnjačka mahala (FOTO/VIDEO)

20.01.2023

17:16

0

Autor: M. Vu.

Ibar je sinoć bio u blagom padu, a danas je primećen novi porast nivoa, upozorili su nadležni

Alarmantno na Kosmetu: Ibar nadolazi, najugroženiji Zubin Potok, Bošnjačka mahala (FOTO/VIDEO)
Poplave na Kosmetu - Copyright Kossev/Printscreen

Obilne padavine prethodnih dana izazvale su poplave širom Kosova i Metohije, a pogođen je i Sever. Kulminiralo je juče kada su se u sve četiri opštine izlile reke, rečice i potoci. Situacija je najkritičnija bila u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici – Bošnjačka mahala.

Kada je u pitanju Zubin Potok, alarmantno je bilo u Jagnjenici, dok su sela Dren, Prevlak, Crepulja i Jabuka odsečeni od ostatka opštine, a ova opština dodatno je bila blokirana i zbog odrona na putevima koji su u međuvremenu otklonjeni. U ovoj opštini danas je proglašena i vanredna situacija.

Niže niz Ibar, kritično je juče bilo i u Zvečanu, selu Banjska, i Leposaviću. Ibar je sinoć bio u blagom padu, a danas je primećen novi porast nivoa, upozorili su nadležni. U Leposaviću je danas formiran Krizni štab.

Voda u ulici Knjaza Miloša u Bošnjačkoj ponovo nadolazi, građani čiste Nemanjinu ulicu

U naselju Bošnjačka mahala, u ulici Knjaza Miloša voda koja se jutros povukla, u popodnevnim časovima danas ponovo polako nadolazi.

Biševac sa Gazivodske brane: Sad nije vreme da tražimo krivca, već da pokažemo jedinstvo, formirajte Krizni štab

 

- Nije vreme sada da upiremo prstom na odgovornost nadležnih. O tome ćemo kad se sve slegne. Situacija je sada vanredna i alarmantna, traži hitnu reakciju svih, pored vlasti, uključujući i građane. Vreme je za jedinstvo i pozdravljamo to što je opština danas proglasila vanredno stanje u Zubinom Potoku i poslušala naš poziv, sad je potrebno da se formira krizni štab - poručio je za KoSSev Milija Biševac, donedavni odbornik GI Za Zubin Potok.

- Stanje je alarmantno. Kiša je trenutno prestala da pada, pa se nadamo da će se i bujični potoci donekle smiriti. Ipak, poplave su velike, veliki deo privatne imovine je uništen, tokom reke Ibra i okolo - kaže.

Naveo je da su uništene privatne kuće, njihova okućnica – štale, uključujući i pomor stoke na onim imanjima pre svega u priobalju Ibra. 

Poplave u Leposaviću, na putu ka Kutnju; Situacija i dalje teška, formiran Krizni štab 

Selo Kutnje u opštini Leposavić takođe je pogođeno poplavama od juče. U blizini mosta koji vodi ka ovom puta, nalazi se i sportsko igralište koje je takođe poplavljeno. Upravo je kosovska vlada ovo selo jutros označila kao jedno od najugroženijih u Leposaviću.

Da je situacija u ovoj opštini i dalje teška, potvrdio je i predsednik Privremenog organa, Zoran Todić, navodeći da je došlo do izlivanja bujičnih potoka i pritoka reke Ibar.

Todić je za Kosovoonline rekao da je ošetećeno desetine objekata u koje je ušla voda.

Prema njegovim rečima, dva mosta u selu Mekeniće i jedan u selu Mioliće su se srušila, jedan most u selu Jošanica je potpuno urušen, a most koji je na putnom pravcu prema selima Jošanica, Popovce, Gnježdane, Duboka, Plakaonica i dalje prema aktivnom rudniku Crnac značajno je oštećen.

Zbog obilne kiše i izlivanja reka u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji i Prokuplju juče proglašena je vanredna situacija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike