24SEDAM ZRENJANIN Sednica Skupštine grada - usvojen Plan detaljne regulacije dela obilaznice oko Orlovata

01.12.2022

08:12

0

Autor: 24sedam

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ocenio je današnju odluku kao veoma značajnu za sve meštane Orlovata i Tomaševca

24SEDAM ZRENJANIN Sednica Skupštine grada - usvojen Plan detaljne regulacije dela obilaznice oko Orlovata
Copyright Opština Zrenjanin

Odbornici Skupštine grada Zrenjanina zasedali su danas 25. put u aktuelnom sazivu, kako bi razmatrali, po hitnom postupku, Predlog Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije dela obilaznice oko Orlovata, deonica od raskrsnice ulica Botoški drum i Ive Lole Ribara, do raskrsnice državnog puta IIA reda br. 130 za Tomaševac, sa drumskim mostom preko reke Tamiš, u dužini od 1,6 km. Usvajanje ove odluke najznačajniji je korak u fazi donošenja planske regulacije, kojom se, praktično, omogućava projektovanje i izgradnja novog mosta preko Tamiša i rešava dugogodišnji problem meštana Tomaševca i Orlovata, prouzrokovan stanjem i zabranom za korišćenje sadašnjeg drumsko-železničkog mosta, podignutog još 1880. godine.

Usvojenim planskim dokumentom otvara se mogućnost ne samo za gradnju novog mosta, već i saobraćajnice kojom bi se tranzitni saobraćaj u potpunosti izmestio iz Orlovata i kasnije povezao s autoputem Beograd - Zrenjanin, čija planirana trasa prolazi takođe u blizini tog sela. 

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ocenio je današnju odluku kao veoma značajnu za sve meštane Orlovata i Tomaševca. 

“Sednica je održana po hitnom postupku, jer smatramo da ne treba trošiti ni dan više, kada je u pitanju rešavanje gorućih problema, kakav je ovaj. Drumsko-železnički most između Orlovata i Tomaševca predstavlja problem u funkcionisanju i bezbednosti, a kao što smo i obećali meštanima ta dva sela, pokrenuli smo radnje za rešavanje problema, koji nije moguće rešiti brzo i u tome intenzivno sarađujemo s Javnim preduzećem “Putevi Srbije” i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Danas smo načinili još jedan važan korak, kako bi moglo da se pristupi završnom projektovanju drumskog mosta. Ono što je bitno jeste da će se razdvojiti železnički od drumskog saobraćaja, praktično, kroz novu saobraćajnicu koja će u budućnosti biti okrenuta planiranom autoputu. Ono što je do lokalne samouprave uradili smo u najkraćem mogućem roku i sada, sa partnerima iz JP “Putevi Srbije” i Ministarstva, radimo na tome da se što pre pristupi izgradnji ovog kapitalnog infrastrukturnog projekta na teritoriji Grada Zrenjanina”, objasnio je gradonačelnik i dodao da je ovaj putni pravac, označen kao državni put drugog reda, važna saobraćajnica i za državu Srbiju, te je izradu Plana detaljne regulacije finansiralo JP “Putevi Srbije”, koje će preduzeti i naredne radnje u realizaciji projekta.   

Skupština grada - današnjom sednicom je predsedavao Čedomir Janjić - potvrdila je mandat novoj odbornici Radmili Petrov. Ona je popunila upražnjeno odborničko mesto u Skupštini grada, nakon što je dosadašnji odbornik Nenad Domjeskov podneo ostavku, zbog stupanja na funkciju načelnika Gradske uprave. Radmila Petrov ovom prilikom izgovorila je tekst svečane izjave.  

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike