24SEDAM RUMA Počeo 9. Međunarodni festival jednominutnog filma "Mister Vorky"

23.06.2022

19:22

0

Autor: 24sedam

Ulaz na sve programe je besplatan

24SEDAM RUMA Počeo 9. Međunarodni festival jednominutnog filma "Mister Vorky"
Počeo 9. Međunarodni festival - Copyright Opština Ruma

Deveti Međunarodni festival jednominutnog filma „Mister Vorky " svečano je otvoren večeras u Kulturnom centru „Brana Crnčević".

Rumska publika imaće priliku da u takmičarskoj konkurenciji pogleda 81 jednominutno filmsko ostvarenje, od čega čak deset iz domaće produkcije.

Novina u odnosu na ranije godine je da je veliki broj inostranih autora došao u Rumu, što dovoljno govori o renomeu festivala smatra organizator Dragan Cakić iz Nezavisnog filmskog centra „Vorky Team“.

„Festival se pozicionirao u svetu jednominutnog filma, smatramo da ima svoju međunarodnu reputaciju zbog koje ljudi i šalju svoje filmove u Rumu. Ovo je sad značajan festival i u Srbiji, jer ove godine imamo deset filmova iz naše zemlje, a zapravo neka ideja na početku našeg rada je i bila da animiramo domaće autore da prave jednominutne filmove. Veoma smo srećni što je najkraća filmska forma zazivela kod nas“, kazao je Cakić.

Selekciju filmova je napravio filmski reditelj Marko Kostić, a o nagradama će odlučivati tročlani regionalni ziri u sastavu Ivana Marinić Kragić, rediteljka i producentkinja iz Zagreba, Peter Cerovšek, filmski autor i direktor festivala FeKK iz Ljubljane i Petar Mitrić, filmski kustos i producent iz Subotice.

U takmičarskom programu kratkometraznih filmova pod nazivom „9413“ biće prikazano 18 filmova, od kojih je 5 domaćih. Odluku o najboljim kratkim filmovima doneće kustos Austrijskog filmskog muzeja u Beču, Jurij Meden.

U netakmičarskom programu Panorama domaćeg kratkog filma, biće prikazano 7 domaćih dokumentarnih, animiranih i igranih ostvarenja.

Osnivač i organizator festivala je Nezavisni filmski centar „Vorky Team“ iz Rume, pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Ruma, a koorganizatori su Kulturni centar „Brana Crnčević“ i Gradska biblioteka „Atanasije Stojković".

Ulaz na sve programe je besplatan.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike