24SEDAM RUMA Na 63. sednici Opštinskog veća obezbeđena su sredstva za realizaciju više značajnih projekata

30.05.2022

10:25

0

Autor: 24sedam

Predsednica Aleksandra Ćirić pohvalila je rad lokalne samouprave

24SEDAM RUMA Na 63. sednici Opštinskog veća obezbeđena su sredstva za realizaciju više značajnih projekata
Sednica opštinskog veća - Copyright Opština Ruma

Opština Ruma je za prvih pet meseci ove godine na republičkim i pokrajinskim konkursima dobila preko 100 miliona dinara, pa je tako na današnjoj sednici Opštinskog veća usvojeno nekoliko rešenja o upotrebi tekuće budžetske rezerve i promeni budžetske aproprijacije kako bi se realizovali svi projekti koji će biti sufinansirani sa viših nivoa vlasti.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić pohvalila je rad lokalne samouprave i naglasila činjenicu da su gotovo na svim konkursima, na kojima je Opština učestovala, dobijena sredstva za realizaciju vaznih projekata.

"Većina projekata se odnosi na očuvanje zivotne sredine, znači oblast ekologije. Ono što je najavljeno na početku mandata, da ćemo Rumu učiniti lepšom i zelenijom, upravo to i ispunjavamo. Republika i Pokrajina sufinansiraju mnogo projekata, pa je tako na sednici Veća bilo potrebno doneti nekoliko odluka zahvaljujući kojima smo omogućili da se deo novca obezbedi iz opštinskog budžeta", izjavila je predsednica Ćirić.

Opština Ruma
 

Za saniranje i uklanjanje divljih deponija u naseljenim mestima Platičevo, Kraljevci i Dobrinci obezbeđeno je 5.482.000 dinara, dok će dodatnih 5 miliona obezbediti Ministarstvo zaštite zivotne sredine. Kompletna sanacija deponija u Kraljevcima i Dobrincima se sprovodi u junu i julu mesecu, a posle toga na redu je deponija u Platičevu.

Kroz projekat "Gradovi u fokusu" Ministarstvo kulture i informisanja je za zamenu stolica i poda u Velikoj dvorani Kulturnog centra "Brana Crnčević" izdvojilo 7 miliona dinara, dok će Opština Ruma projekat podrzati sa dodatnih 3 miliona. Na današnjoj sednici Veća izdvojeno je i 300.000 dinara za spoljašnje uređenje Kulturnog centra, fasaderske radove, postavku led ekrana i dr.

Vazan projekat koji ima za cilj unapređenje vodosnabdevanja na našoj, ali i iriškoj opštini planira se uz podršku Vlade AP Vojvodine.

Opština Ruma pristupa izradi projektno - tehničke dokumentacije za izmeštanje magistralnog cevovoda do crpne stanice Borkovac. Pokrajina je za tu namenu planirala 14,5  miliona dinara, dok je lokalna samouprava izdvojila 3,9 miliona dinara.

"Tim projektom ćemo obezbediti kvalitetniji dotok vode prema svim potrošačima, a plan je da postojeći cevovod koji prolazi kroz Orlovićevu ulicu, izmestimo van naseljenog mesta tako da će biti lakše i za snabdevanje i za otklanjanje svih kvarova i unapređenje magistralnog cevovoda i čitave mreze na teritoriji Opštine Ruma", kazala je predsednica Ćirić.

Za sanaciju sportskog igrališta u ulici Filipa Kljajića u Rumi, popularne "Rupače" izdvojeno je 860.320 dinara, a očekuju se pokrajinska sredstva u iznosu od 5 miliona dinara sa kojima će se započeti prva faza uređenja terena za košarku i rukomet.

Opština će finansirati mašinsko čišćenje i poliranje trga i trotoara. Većnici su podrzali predlog da se za to izdvoji 3 miliona dinara (sam trg oko 1,4 miliona, ostatak za Glavnu ulicu), a ceo posao bi trebao da se završi do 28. juna i početka manifestacije "Kulturno leto".

"Angazovaćemo firmu koja je specijalizovana za ove vrste radova. Obećali su nam da će trg sijati starim sjajem, a pored toga mi dalje nastavljamo ulaganja koja smo najavili, zamena postojećih svetiljki, klupi i konzervacija samog spomenika revolucije", poručila je predsednica Ćirić.

Na sednici Veća je usvojeno i nekoliko odluka koje je prethodno razmatrao Štab za vanredne situacije, pa je tako između ostalog izglasan i Pravilnik o ratnoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Opštini Ruma.

Podrzan je izveštaj o poslovanju za 2021. godinu JP za urbanističko planiranje, upravljanje putevima i  izgradnju  Ruma, a takođe, data je i saglasnost da pomenuto javno preduzeće koristi i skraćeni naziv JP "Urbanizam i izgradnja Ruma".

Veće je odobrilo i  nekoliko novčanih pomoći:

- Udruzenje Srbskih vitezova Ruma je dobilo 150.000 dinara za organizaciju tradicionalnog Vidovdanskog sabora(25. jun 2022.);

- Sportsko-ribolovačko udruzenje "Klen022" Voganj, 180.000 dinara za eko projekat revitalizacije jezerceta u Vognju;

- Nikolina Maričić (Voganj), 60.000 dinara za kupovinu slušnog aparata;

- Uroš Madžarević (Platičevo), 50.000 dinara za unapređenje sistema treninga pred predstojeće Evropsko prvenstvo u džudou.

Tri sportska kluba su dobila po 50.000 dinara i to:

Muški odbojkaški klub "Sloven", Ruma, Rukometni klub "Veterani", Putinci i Kuglaški klub "Sloven", Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike