Voda iz sela Odmenje već osam vekova leči putnike namernike: Sveti Sava je prošao kroz ovo selo i od tada je nadaleko poznato (FOTO)

05.12.2022

11:36

0

Legenda kaže da je blagotvorno lečilište nastalo kada je kroz selo prošao Sveti Sava i okrepio se vodom sa izvora

Voda iz sela Odmenje već osam vekova leči putnike namernike: Sveti Sava je prošao kroz ovo selo i od tada je nadaleko poznato (FOTO)
Copyright RINA

 Na padinama planine Čemerno, na oko 900 metara nadmorske visine i 50 kilometara od centra Kraljeva smestilo se živopisno selo Odmenje nadaleko čuveno po lekovitoj vodi za koju se zna skoro osam vekova.

Legenda kaže da je blagotvorno lečilište nastalo kada je kroz selo prošao Sveti Sava i okrepio se vodom sa izvora. Prvi pisani dokumenti o ovoj vodi mogu se naći u spisima manastira Studenica iz 12. veka, jer se u manastirskoj bolnici koristila upravo ova voda za vidanje rana i lečenje bolesti.

-Nekada je selo brojilo mnogo više stanovnika, ali su se 70-ih godina iselilo mnogo pa su ostala samo staračka domaćinstva. Ipak, brojni su putnici namernici koji dolaze do izvora, da popiju vode i okrepe se. Mnogi su ovde pronašli svoj spas. Vodu odavde nose u flašama i bidonima, kako bi i kad odu kući imali ove kapljica zdravlja -  rekao je za RINU meštanin sela Odmenje.

Izvor Savine lekovite vode ušuškan je duboko u šumi, skriven od pogleda, ali nije nedostižan za sve one koji žele da je popiju. Postoje dve česme na kojima posetioci toče vodu, iznad kojih je postavljena mermerna ploča na kojoj je i napisana legenda da se ovom vodom izlečilo "gubavo kljuse".

 

-Narodna verovanja o lekovitosti ove vode potvrdila je i struka. Njen sastav ispitivao je i Geološki fakultet. Tada se došlo do saznanja da zbog svojih svojstava provereno leči mnoge bakterije. Najdelotvornija se pokazala kad su u pitanju heliko bakterija i ešerihija - dodaju meštani.

Odmenjeska voda poseduje antioksidanse, cink, selen i silicijum i izuzetno je blagotvorna u teškim reduktivnim dijetama. Zahvaljujući niskom suvom ostatku, izuzetnom balansu minerala i oligoelemenata i povišenoj alkalnosti, poseduje diuretičko i bakteriostatno dejstvo. Veoma blagotvorno deluje kod bolesti i infekcija bubrega, urinarnih puteva i prostate, kamena u bubregu, bolesti organa za varenje i kožnih bolesti kao što su razne vrste ekcema.

-Već nekoliko godina godina dolazim na ovaj izvor, i to četiri do pet puta godišnje zbog zdravstvenih problema koje imaju neki od članova porodice, ali od kako se koristi voda sa ovog izvora problemi su značajno umanjeni ili ih gotovo nema  - kaže posetilac.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike