Mladi vaterpolisti se otrovali u bazenu u Subotici: Gušili se zbog hlora, jedno dete zadržano u bolnici! Ovo nije prvi put

19.11.2022

14:25

1

Autor: 24sedam

Većina dece je imalo problema sa disanjem, pojedina su se gušila, imala su pojačno crvenilo očiju i druge zdravstvene tegobe

Mladi vaterpolisti se otrovali u bazenu u Subotici: Gušili se zbog hlora, jedno dete zadržano u bolnici! Ovo nije prvi put
Deca su se najverovatnije otrovala hlorom - Copyright Pexels

U Sportskom rekreativnom centru "Prozivka" u Subotici, najverovatnije zbog previše hlora u vodi u malom bazenu, više dece koji su članovi Vaterpolo kluba „Spartak“ se otrovalo zbog čega im je pružena i medicinska pomoć u Opštoj bolnici."

Većina dece je imalo problema sa disanjem, pojedina su se gušila, imala su pojačno crvenilo očiju i druge zdravstvene tegobe.

Navodno sva deca su trenutno dobro, i dete koje je bilo zadržano u bolnici se upravo otpušta. Roditelji su zabrinuti i ogorčeni i kako priča majka dečaka koji ima 12 godina deca su se otrovala hlorom.

Unsplash
 

- Moje dete samo kašlje, pije samo mleko i nadam se da je to to i da će biti u redu, ali čujem da su drugi roditelji morali da vode decu u bolnicu. Imam poruke i roditelja iz Ženskog vaterpolo kluba da su devojčice noćas išle u bolnicu jer ne mogu da dišu. Čula sam da je tako i sa prvim timom. Mi smo se čuli samo sa jednim trenerom i on je to potvrdio. Borimo se sa hlorisanom vodom ne prvi put. Prošle godine smo već imali jedan takav incident. Oni tvrde da je voda dobra, imaju i dokumentaciju za to. Treba videti šta se tačno dogodilo jer hlor ima jako štetan uticaj - kaže majka dečaka koji trenira vaterpolo i koji je na sreću imao lakše posledice zbog previše hlora u malom bazenu.

Otac sedamenastogodišnjeg vaterpoliste kome je pružena medicinska pomoć u Opštoj bolnici kaže da se njegovgom detetu sinoć pojavila pojačana reakacija na hlor. Ranije je imao samo crvenilo oko očiju, a sada je imao problema sa disanjem zbog čega je inhaliran i dobio je terapiju.

- Stariji su imali srednju sliku trovanja. To u suštini jeste trovanje, čitao sam o tome. Dovoljno je jako malo nečega u vodi kao šrto je hlor i da nekome bude ugrožen život. Zato smatram da je to neko nestručno uradio nešto. Pojačano su sipali hlora i verovatno zato se sve dogodilo. Ako sipaju pojačano mora da radi ventilacija jako dobro. Deca su imala kašalj, gušenje i to se kaže trovanje - kaže otac dečaka koji ima posledice trovanja hlora.

Tvrdi da u prvom timu skoro svi imaju neki problem od sinoć zbog hlora. Reč je o nekoliko maloletnih vaterpolista, a ostali imaju više od 20 godina.

- Pretpostavljam da su iz kluba uputili i dopis Savezu pošto je utakmica otkazana. Čim se utakmice odloži to mora da se uradi na osnovu neke dokumentacije. Važno je sada da su dobro, hvala Bogu moje dete je bilo i na kontroli danas i rekli su da je u redu, da pratimo, ali ako primetimo opet neke simptome da odmah dođemo - kaže otac.

Predsednik Vaterpolo kluba Laslo Joža kaže za "Blic" da je tačno da su deca imala posledice po zdravlje i zbog toga su i odložene prvenstvene utakmice.

- Najmanji problem su utakmice, ipak je zdravlje dece na prvom mestu i najvažnije i naravno da brinemo zbog svega što se dogodilo. U kontaktu smo bili već sa direktoricom JKP „Stadion“ pod čijom ingerencijom je bazen i oni će videti zbog čega je došlo do ovog nerećnog incidenta. Nadam se da će ovo biti velika pouka za sve koji rade na održavanju bazena da se ovo ne sme ponoviti nikada više – kaže Laslo Joža.

Prema njegovim rečima težih posledica po zdravlje dece neće biti, tako se trenutno čini. Sve je bilo prolaznog karaktera i kako u ovom trenutku zna jedno dete koje je bilo hospitalizovano se upravo otpušta iz Opšte bolnice i prognoze su dobre.

- Svakako se mora utvrditi da li postoji nečija lična odgovornost. Ponavljam da je zdravlje dece na prvom mestu. Zadnja informacija koju imam da i dete koje je bilo ostalo u bolnici ide kući i zato mogu da kažem da su posledice prolazne. Osim našeg kluba tu trenira još mnogo dece, i plivanje, ali zamislite, verovatno da se taj akcident dogodio u samo jednom ograničenom periodu, roku i samo naša deca iz VK „Spartak“ su pretrpela posledice – kaže Laslo Joža.

Napominje da ovde nije u pitanju tehnički kvar koji bi izbacio sam bazen iz pogona, već se verovatno radi i o isparavanju tekućeg hlora koji je bio ubačen u mali bazen i u vazduhu je došlo do reakcije koja je izazvala tegobe kod dece, a vremenom se to samo od sebe saniralo, odnosno, povuklo iz vazduha.

- Nesrećna je svakako okolnost i zato treba sve istražiti detaljno – poručuje predsednik kluba.

(Blic)

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike