Sir sa tartufima i rolovani suvoborski kajmak: Počeo najveći sajam "belog mrsa" u Srbiji (FOTO)

14.10.2022

21:18

0

Inače, manifestacija Mlečni put u Gornjoj Gorevnici počela je minutom ćutanja zbog nesreće u Ovčar Banji gde su život izgubile dve žene

Sir sa tartufima i rolovani suvoborski kajmak: Počeo najveći sajam "belog mrsa" u Srbiji (FOTO)
1665758500_cacak-mlecni-put-fotorina3 - Copyright RINA

Najveći sajam mleka i mlečnih proizvoda u Zapadnoj Srbiji po prvi put održava se u selu Gornja Gorevnica kod Čačka. Manifestacija nazvana "Mlečni put" od velikog je značaja za sve koji se bave stočarstvom, ali i preradom mleka u Srbiji, a domaćin je profesor Agromoksog fakulteta, dr Ivan Glišić.

- Ova manifestacija treba da služi opštem razvoju našeg sela. Svedoci smo da se srpsko selo večito borilo sa krizama i problemima, a bore se i dan danas. Ova manifestacija će biti veoma značajna za razvoj stočarstva, jer sela do sada mala domaćinstva nisu mogla da opstanu, i ljudi su odlazili iz sela i odustajali od bavljenja poljoprivredom i stočarstvom - rekao je za RINU dr Glišić.

Ovom prilikom uručeni su ugovori za subvenciju sela za šta je grad Čačak opredelio 12 miliona dinara. Među poljoprivrednicima su i dve žene nosioci domaćinstva.

U Domu u centru sela upriličena je izložba posvećena belom mrsu na kojoj će se sutra predstaviti oko 30 izlagača, sa više od 50 različitih proizvoda od mleka. Mnogi će moći prvi put da vide a i da kupe zgoreli sir, dimljeni sir, duvan sir, rolovani kajmak, sir sa tartufima a biće izložen i najskuplji sir na svetu od magarećeg mleka.

Inače, manifestacija Mlečni put u Gornjoj Gorevnici počela je minutom ćutanja zbog nesreće u Ovčar Banji gde su život izgubile dve žene.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike