Jelena iz Topole ne odustaje od tradicije: Iako je sada jeftinije kupiti gotovu teglu u marketu, ona je naložila šporet "smederevac" (FOTO)

14.10.2022

05:16

0

Ovaj pikantni namaz specijalitet je balkanske kuhinje i uglavnom se koristi kao hlebni namaz ili dodatak jelima

Jelena iz Topole ne odustaje od tradicije: Iako je sada jeftinije kupiti gotovu teglu u marketu, ona je naložila šporet "smederevac" (FOTO)
1665651813viber_slika_2022-09-17_15-49-01-561 - Copyright RINA

Domaćice ubrzano pune tegle, kako bi i ovu zimu dočekale sa punim špajzom ajvara, turšije, kiselih krastavaca i džema. Večita dilema je da li praviti domaće ili kupiti u supermarketima, a imajući u vidu poskupljenje svih namirnica, možda je i povoljnije sve kupiti gotovo, ne trošiti drva ili struju. Ipak, domaćice koje poštuju tradiciju na to i ne pomišljaju već su zavrnule rukave, naložile šporet "smederevac" i krenule u akciju.

RINA
 

- Kada dođe jesen probude se sva čula i ona nostalgija za detinjstvom, dok se sa starog "smederevca" širi miris paprike preko dvorišta. Prava domaćica, ona naša srpska, u ovim jesenjim danima nosi najlepši miris u kosi, onaj koji su imale i naše bake i majke, miris pečene paprike. Kod nas je tradicija pravljenja ajvara, onog čistog, koji podrazumeva najkvalitetniju papriku, kako je moja baka umela da kaže, onu kao dlan ili slonovo uvo, uz dodatak belog luka, ulja, soli i malo listova celera - kaže za RINU Jelena Lazarević.

Ova vredna domaćica otkriva da za pripremu tradicionalnog srpskog ajvara ne treba ništa više osim gore pomenutih namirnica, puno ljubavi, rada i, naravno, šporet "smederevac".

RINA
 

- Po starom običaju, pečenu papriku stavljamo u najlon kese da prenoći, a sledećeg dana se ljušti, cedi i melje. A onda slede prženje i dugo mešanje na "smederevcu", u kom najlepše pucketaju drva, a ajvar bude najukusniji. Nižu se teglice na policama u podrumu kao nekada, i za zimu nema zime ovde kod nas u Šumadiji. Ukus "srpskog kavijara" uz domaći hleb budi sva čula i iz teglice nestane brže nego što se može i zamisliti - ističe domaćica iz Topole.

Ovaj pikantni namaz specijalitet je balkanske kuhinje i uglavnom se koristi kao hlebni namaz ili dodatak jelima. Čuveni Bi-bi-Si nazvao ga ja čak i balkanskim kavijarom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike