Ako vidite mladunče divlje životinje, nikako ga ne mazite i ne prilazite mu! Ono nije napušteno i vrlo je moguće da ste u opasnosti

16.08.2022

05:05

0

Prolazak područjem Nacionalnog parka Tara u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim časovima gotovo da garantuje susret sa divljim životinjama

Ako vidite mladunče divlje životinje, nikako ga ne mazite i ne prilazite mu! Ono nije napušteno i vrlo je moguće da ste u opasnosti
roe-deer-1396281_960_720 - Copyright Pixabay

Imajući u vidu veliku brojnost srna, divokoza i drugih životinja na prostoru Nacionalnog parka Tara, u ovom periodu je velika verovatnoća da naiđete na podmladak ovih vrsta. Stoga je vrlo važno da imate na umu da oni nisu napušteni, već sigurno odmaraju i čekaju roditelje.

- U slučaju susreta sa divljim životinjama važno je znati da treba držati određenu distancu i ne uznemiravati životinje, jer će se one same povući. Posebno je naglasiti i da se pri pronalasku mladih bilo koje životinjske vrste isti ne diraju, ne uzimaju u ruke i ne pomeraju sa mesta nalaženja, jer je majka uvek u blizini i brine o njima, a često može biti agresivna kako bi ih zaštitila - ističu iz Službe za zaštitu i razvoj lova i ribolova Nacionalnog parka Tara.

RINA
 

Faunu papkara Nacionalnog parka Tara donedavno su činile tri vrste, što je, s obzirom na to da je ovaj red sisara u Srbiji predstavljen sa svega četiri autohtone vrste, već predstavljalo zavidan diverzitet.

To su bile srna, divlja svinja i divokoza. Odnedavno, zahvaljujući realizaciji projekta naseljavanja evropskog jelena na području lovišta LU ,,Užice“ iz Užica, životinje puštene u slobodnu prirodu su se brzo pojavile i na teritoriji Nacionalnog parka Tara, pa se sada o jelenu već može govoriti kao o stalno prisutnoj vrsti, mada još uvek u malom broju. Papkari obuhvataju vrste prilično sličnih bioloških i ekoloških karakteristika, prvenstveno u stanišnoj i trofičkoj preferenciji.

- Sve četiri vrste papkara nalaze se i u Nacionalnom parku Tara u statusu ,,zaštićena divlja vrsta“. Na prostoru Tare su široko rasprostranjeni i mogu se naći gotovo svuda. Prolazak područjem Nacionalnog parka Tara u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim časovima gotovo da garantuje susret sa ovim gracioznim životinjama i one se mogu videti u svom prirodnom ambijentu. Divokoza i u određenoj meri srna i divlja svinja imaju za sada veći lovni značaj - kažu u NP Tara.

Svaki posetilac Nacionalnog parka Tara treba da ima na umu da se nalazi u staništu određenih divljih životinjskih vrsta. Radi sigurnosti posetilaca preporučuje se kretanje u grupi obeleženim stazama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike