Stočić kao poklon od sultana, klavir na kom je lično svirao: Mokranjčeva kuća odoleva zubu vremena i privlači posetioce u Negotin (FOTO)

15.08.2022

10:00

0

Stevan Stojanović Mokranjac u ovoj kući proveo je svoje prve godine

Stočić kao poklon od sultana, klavir na kom je lično svirao: Mokranjčeva kuća odoleva zubu vremena i privlači posetioce u Negotin (FOTO)
16604939031582884576negotin-kuca-mokranjac-fotorina4 - Copyright RINA

Ukoliko vas put navede u Negotin, u samom centru ove opštine na istoku Srbije, dočekaće vas rodna kuća najvećeg i najznačajnijeg našeg kompozitora - Stevana Stojanovića Mokranjaca. Tu je ovaj velikan načinio svoje prve korake, progovorio prve reči, ali i naučio prve muzičke taktove. Ova skromna građevina iz 19. veka danas je muzejski objekat koji ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja.

- Kuća je bila potpuno oronula, a sa restauracijom se započelo 1964. godine kako bi sačuvali uspomenu na jednog od najvećih građana koji su rođeni u Negotinu. U njoj se nalaze stvari koje su lično pripadale Mokranjcu, a neke smo na poklon dobili od njegovog sina - rekla je Vesna Janjić, vodič u Muzeju Krajine.

Kada prođete kroz staru kapiju i zakoračite u dvorište u kom je potekao Stevan Stojanović Mokranjac, vreme vas vraća u devetnaesti vek. Muzejska postavka se nalazi na spratu i raspoređena je u četiri prostorije koje su međusobno povezane.

- Posetioci mogu videti klavir na kom je Mokranjac lično svirao, njegov radni sto sa srebrnom mastionicom i perom, kao i stočić koji je dobio na poklon od turskog sultana. Na zidovima su porodični portreti koje je naslikala njegova supruga. U drugom delu kuće nalazi se ognjište koje je ostalo autentično, kao i trepezarijski pribor - rekla je Vesna Janjić.

Stevan Stojanović Mokranjac u ovoj kući proveo je svoje prve godine, a zatim je otišao u druge gradove kako bi se školovao. Nakon Gimnazije u Beogradu, uz pomoć Prvog beogradskog muzičkog društva i uz državnu stipendiju, studije muzike je započeo u Minhebu 1879. godine, a nastavio i dovršio u Lajpcigu i Rimu. U Beograd se vratio 1887. godine i postao jedan od najvećih, jer je u istoriji srpske muzike njegovo ime ispisano zlatnim slovima.

- Sećanje na Mokranjca i njegova dela i te kako živi. Tome svedoči i veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva koji žele da vide i obiđu kuću u kojoj je rođen ovaj veliki umetnik. Godišnje ovde bude i oko dvadeset hiljada posetilaca - istakala je Vesna Janjić.

Ispred kuće nalazi se i skulptura Stevana Stojanovića Mokranjca izlivena u bronzi, koju je izradio Nebojša Mitrić 1980. godine, a u čast ovog najvećeg srpskog kompozitora u njegovom rodnom Negotinu svake godine se održava festival “Mokranjčevi dani” koji predstavlja svojevrsan praznik muzike na kom učestvuju najpoznatiji izvođači iz Srbije i inostranstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike