24SEDAM KRALJEVO Poziv građanima da se prijave za popisivače

02.08.2022

12:55

0

Autor: 24sedam

Prema poslednjem popisu sprovedenom 2011. godine, Grad Kraljevo je imao 125.488 stanovnika

24SEDAM KRALJEVO Poziv građanima da se prijave za popisivače
Popis Severna Makedonija Youtube printscreen - Copyright Youtube printscreen

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova za 2022. godinu biće sproveden od 1. do 31. oktobra ove godine.

Republički zavod za statistiku uputio je javni poziv svim zainteresovanim građanima da se prijave za posao popisivača. Kandidati se prijavljuju isključivo popunjavanjem elektronske prijave, koja je aktivna do 5. avgusta 2022. godine (do 20.00 časova) na sajtu Republičkog zavoda za statistiku www.stat.gov.rs i na posebnom popisnom sajtu https://popis2022.stat.gov.rs.

Pre početka popisivanja, kandidati će imati obavezu da prisustvuju petodnevnoj obuci u okviru koje je predviđeno savladavanje metodologije Popisa i rada u aplikaciji za prikupljanje podataka, kao i obilazak terena sa instruktorom. Neophodno je da imaju pristup internetu, ne tokom terenskog rada, kada će raditi u oflajn modu, već po povratku sa terena, kako bi na kraju svakog radnog dana imali mogućnost da pošalju potrebne podatke u centralnu bazu Republičkog zavoda za statistiku. Nakon rangiranja i testiranja kandidata za popisivače, za obuku će biti potrebno 299 kandidata, a na terenu će biti angažovano 249 popisivača.

Obuka kandidata za gradske instruktore u predstojećem Popisu je u toku i traje do 5. avgusta. U prvom delu petodnevne obuke kandidati se upoznaju sa metodologijom i sadržajem popisnih obrazaca, osnovnim organizacionim aktivnostima, dok su sva uputstva već dobili u štampanom obliku. Drugi deo obuke je posvećen radu u aplikacijama, gde kandidati prolaze kroz praktične primere koji će se javljati uobičajeno na terenu. Poslednjeg dana ih očekuje provera znanja, nakon čega će biti izabrani instruktori koji će biti angažovani u Popisu – na osnovu rezultata testiranja, opšteg utiska odnosno aktivnosti tokom obuke. Na obuci za instruktora popisivača nalazi se 43 kandidata, a nakon obuke biće odabrano 36.

Prema rečima Jasmine Savić, načelnika Odeljenja statistike u Kraljevu Republičkog zavoda za statistiku, od izabranih gradskih instruktora se očekuje, pre svega, da poznaju dobro sva uputstva za rad, da budu dobro pripremljeni za petodnevne obuke koje će držati kandidatima za popisivače, da sa dodeljenim popisivačima obiđu teren kako bi se svaki popisivač upoznao sa teritorijom i granicama prostora u okviru kojeg treba da popiše sve jedinice popisa – lica, domaćinstva i stanove. Njihova glavna uloga je monitoring rada popisivača tokom trajanja popisa. Za sve to vreme kontakt sa popisivačima i opštinskim odnosno gradskim koordinatorima je neprekidan.

Budući da je javni poziv za prijavljivanje građana za ulogu popisivača u predstojećem popisu u toku, Jasmina Savić je skrenula pažnju na to da se za popisivače na terenu mogu prijaviti, pored nezaposlenih lica, zaposleni, starosni penzioneri i studenti.

Kandidat za popisivača treba da ispunjava opšte i posebne uslove.

Opšti se odnose na to da bude državljanin Republike Srbije, da u trenutku podnošenja prijave bude punoletan, da ima najmanje završenu trogodišnju školu, da ima prijavljeno prebivalište/boravište na teritoriji Republike Srbije, da nije kažnjavan odnosno da protiv njega nije pokrenuta istraga niti da se vodi krivični postupak.

Posebni uslovi se odnose na posedovanje osnovnog informatičkog znanja, jer će se ove godine, prvi put, popis vršiti elektronskim putem odnosno popisivač će na licu mesta elektronski unositi podatke, što će imati za cilj brže dobijanje krajnjih rezultata popisa.

Po zatvaranju javnog poziva, kandidati se rangiraju – po naseljenom mestu iz prijave i na osnovu osvojenih bodova. Kandidati, prilikom dolaska na testiranje, donose svu dokumentaciju kojom potvrđuju navode iz svoje elektronske prijave. Boduje se najviše završena škola, radni status u trenutku prijave, da li je kandidat radio kao popisivač ili instruktor u popisu 2011. godine, da li je radio popis stanovništva ili popis poljoprivrede 2012. godine. Značajno je i da li je kandidat radio statistička istraživanja Zavoda u prethodnih pet godina ili je učestvovao u probnom popisu stanovništva 2019. godine.

Kako navodi Jasmina Savić, osnovno je da ponesu fotokopiju lične karte ili pasoša odnosno očitanu ličnu kartu, fotokopiju doplome o stručnoj spremi a original na uvid, uverenje iz MUP-a da nisu kažnjavani, ne starije od šest meseci, uverenje iz sudova da se protiv njih ne vodi krivični postupak i da nije pokrenuta istraga – ne starije od šest meseci. Nezaposlena lica treba da ponesu uverenje iz Nacionalne službe za zapošljavanje da se vode na njihovoj evidenciji ili od Filijale PIO fonda da ne teče staž osiguranja. Studenti koji nisu radno angažovani donose dokaz, potvrdu, uverenje da nisu radno angažovani. Zaposlenima je potrebna potvrda poslodavca da su u radnom odnosu puno radno vreme. Penizioneri donose fotokopiju poslednjeg penzionog čeka ili fotokopiju rešenja o penzionisanju.

Obuke kandidata za popisivače će se sprovoditi u tri termina na više punktova – od 29. avgusta do 16. septembra. Kandidati će biti angažovani od 23. septembra do poslednjeg dana oktobra, i to po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima ili po ugovoru o dopunskom radu, zavisno od radnog stsatusa. Tokom angažovanja, popisivači mogu dobiti u proseku 60.000,00 dinara, u neto iznosu. Mogu zaraditi i manje od toga, ali i više od 100.000,00, u zavisnosti od teritorije koju dobiju i od broja jedinica popisa. Angažovanim popisivačima je plaćeno osiguranje, kao i realni putni troškovi ukoliko rade popis van mesta stanovanja, kao i 1.500,00 dinara za potrebe korišćenja mobilnog telefona i interneta.

Načelnik kraljevačkog Odeljenja statistike Republičkog zavoda za statistiku Jasmina Savić je naglasila je da je veoma važno da iz svih naselja Grada Kraljeva odnosno cele Republike imaju saradnike u ulozi popisivača sa teritorije svih naseljenih mesta i pozvala je građane da se prijave.

Kako je istakla, najveća novina ovog popisa je upravo prelazak sa papirnih na elektronske upitnike odnosno na rad u aplikaciji za popisivače. I dalje se u našoj zemlji popis sprovodi na tradicionalan način – izlaskom popisivača na teren, metodom intervjua, licem u lice, prikupljaju se podaci, ali se unose u elektronske upitnike, ne u papire. Sada se u realnom vremenu ima prikaz stanja na terenu svih jedinica popisa.

„Ovo jako skraćuje vreme dolaska do prvih rezultata. Više ne moramo da čekamo par meseci do preliminarnih odnosno konačnih rezultata. Preliminarni će biti dostupni već 30. novembra, a prema planu publikovanja, do konačnih rezultata ćemo dolaziti već od aprila sledeće godine do juna 2024. godine“, kazala je Jasmina Savić i dodala:

„Prvi put očekujemo jedan mehanizam za povezivanje geoprostornih i popisnih podataka na nivou kućnog broja, tako da će nam biti dostupni agregirani podaci popisa na najmanjim prostornim jedinicama. Očekuje se da ovo bude poslednji popis koji će se u našoj zemlji sprovoditi na tradicionalan način. Trebalo bi da popis 2031. bude sproveden na bazi administrativnih registara, za šta je uslov da zažive registri u našoj zemlji. Brojne su prednosti ovakvog popisa jer neće biti tolikih troškova, toliko velike organizacione strukture, toliko kompleksnih pripremnih aktivnosti. Najvažnije je da bi popis koji bi se sprovodio na bazi administrativnih registara mogao da se sprovodi u kraćim vremenskim intervalima, a ne, kao do sada, u desetogodišnjoj periodici. Najveća novina je prelazak na elektronske obrasce i popunjavanje puutem aplikacije na terenu“, rekla je načelnik Odeljenja statistike u Kraljevu Jasmina Savić.

Prema poslednjem popisu sprovedenom 2011. godine, Grad Kraljevo je imao 125.488 stanovnika.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Kraljeva koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike