Ove ptice donose sreću i berićet u svaku kuću: Jelenko sa Golije ima nepozvane goste, gnezde se u njegovom selu već 15 godina

22.07.2022

21:45

0

Od davnina se veruje da kuća ispod čije strehe laste sviju gnezdo je zaštićena od mnogih nevolja

Ove ptice donose sreću i berićet u svaku kuću: Jelenko sa Golije ima nepozvane goste, gnezde se u njegovom selu već 15 godina
1658477958_ivanjica-laste-medovine-pesic-fotorina2 - Copyright RINA

Iako biraju toplije krajeve, laste se već 15 godina vraćaju u planinsko selo Medovine koje se nalazi na samoj granici između Ivanjice i Sjenice, a samim tim su postale i simbol sreće i prvi vesnici proleća. 

Domaćinstvo porodice Pešić bogatije je za nezvane, ali izuzetno posebne i drage goste.

RINA
Jelenko Pešić

- Laste su u blizini naše kuće napravile gnezda na dva, tri mesta i sada se bore za prevlast na našem imanju. Kako bi ostale, ja sam im pomogao da u štali iznad grede naprave svoje utočište. Sa početkom leta, one se legu i dobijamo mladunce koji nedugo brzo odlete iz gnezda, ali se kasnije uvek vrate - kazao je za RINU, Jelenko Pešić iz ovog udaljenog ivanjičkog sela.

RINA
 

Od davnina se veruje da kuća ispod čije strehe laste sviju gnezdo je zaštićena od mnogih nevolja, elementarnih nepogoda. Veliki greh je uništiti gnezdo, lomiti jaja ili ubijati novoizlegle laste.

RINA
 

- Sada ih već na sdesetine ima u našem domaćinstvu i naš ambijent čine prelepim. Sakupljaju se na živi i stoje kao u vojsci. Zore koje osvanu u našem selu ispunjene su njihovim crvkutima. Često viđamo kako prave krugove kao da se igraju između sebe. Nakon toliko godina brinemo o njima kao da su članovi naše porodice - dodaje Jelenko.

Dobro je da kada ljudi prvi put vide lastu u džepovima imaju novca ili hleba u rukama kako bi tokom cele godine bili bogati i siti, otkriva još jednu tajnu ovaj domaćin iz sela Medovine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike