Bojni otrov koban i po ljude! Još jedan pomor ptica u Srbiji, pronađeni leševi retkih vrsta

20.03.2022

10:23

0

Uprkos brojnim apelima pojedinci ne odustaju, pa je poslednji primer masovnog trovanja ptica zabeležen polovinom marta u selu Veliki Gaj kod Vršca

Bojni otrov koban i po ljude! Još jedan pomor ptica u Srbiji, pronađeni leševi retkih vrsta
1647771424dobrila-foto-rina_f - Copyright RINA

Zbog nedozvoljenog trovanja, ubijanja i hvatanja Srbija na godišnjem nivou izgubi preko 100.000 jedinki divljih ptica.

Uprkos brojnim apelima pojedinci ne odustaju, pa je poslednji primer masovnog trovanja ptica zabeležen polovinom marta u selu Veliki Gaj kod Vršca gde su pronađeni leševi devet strogo zaštićenih mišara i jedne lovostajem zaštićene svrake.

- U neposrednoj blizini leševa pronađeni su i ostaci pojedene živine čije perje je premazano ljubičasto-roze supstancom, kao i jedna ambalaža zabranjenog pesticida - Furadan (karbofuran). Na osnovu zatečenog stanja na terenu osnovano sumnjamo da je u pitanju slučaj namernog trovanja - kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pixabay
Ilustracija

Furadan sadrži karbofuran koji se koristio i kao bojni otrov. Ova zabranjena supstanca deluje na centralni nervni sistem i izaziva paralizu mišića, što brzo dovodi i do smrti.

O ovom slučaju odmah su, kako navode, obavestili Pokrajinsku inspekciju za zaštitu životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

- Upozoravamo javnost da se radi o izuzetno opasnom otrovu koji sadrži aktivnu supstancu karbofuran čija količina od svega 0,5 miligrama je dovoljna da usmrti 21 čoveka - ističu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pomor ptica usled trovanja ovom opasnom materijom, u Srbiji nažalost nije retkost. U oktobru 2018 godine takođe u blizini Vršca stradalo je kada je stradalo oko 70 jedinki jer su se hranile zrnima pšenice koja su bila tretirana furadanom. U aprilu 2020. godine u opštini Bačka Topola usled masovnog trovanja nastradalo više desetina ptica.

- Od 352 pouzdano zabeležene vrste ptica, u čak 123 se suočavaju sa rizikom od iščezavanja. Za masovni gubitak ptica u Srbiji glavni krivci su lov i krivolov kao i poljoprivreda - navodi se u jednoj od publikacija Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/ RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike