24SEDAM KRALJEVO Nova saradnja sa starim partnerima i prijateljima – poseta delegacije Grada Maribora

19.07.2022

09:34

0

Autor: 24sedam

Prema rečima gradonačelnika Kraljeva, tokom prethodnih nekoliko dana oni su razgovarali o počecima bratskih odnosa Kraljeva i Maribora

24SEDAM KRALJEVO Nova saradnja sa starim partnerima i prijateljima – poseta delegacije Grada Maribora
IMG_20220718_105259 - Copyright Grad Kraljevo

Delegacija bratskog i partnerskog Grada Maribora, koju je predvodio gradonačelnik Aleksander Saša Arsenovič, bila je gost našeg grada tokom „Nedelje ‘Veselog spusta’“ i učestvovala u tradicionalnom spustu niz Ibar. Deo posete posvećen je i razgovorima predstavnika dva grada o zajedničkim prošlim i budućim aktivnostima. Na zvaničnom prijemu u gradskoj kući delegaciju je ugostio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić sa saradnicima – pomoćnikom gradonačelnika za saradnju sa partnerskim gradovima Kristinom Marković, članom Gradskog veća grada Kraljeva zaduženim za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti i rad sa mesnim zajednicama Vladimirom Baralićem, kao i direktorom „Veselog spusta 2022“ Aleksandrom Ercem.

Prema rečima gradonačelnika Kraljeva, tokom prethodnih nekoliko dana oni su razgovarali o počecima bratskih odnosa Kraljeva i Maribora, o našoj istoriji i saradnji koja ja uspostavljena između mariborskih i kraljevačkih  osnovnih i srednjih škola, ali i o mogućnostima da saradnja bude proširena i na druge oblasti.

„Mislim da je inicijativa gospodine Arsenoviča izuzetno značajna jer smo na današnjem sastanku razgovarali o tome šta kraljevačka privreda proizvodi i šta može ponuditi Mariboru i Sloveniji. On je jako pažljivo upisivao imena  svih kompanija sa područja grada Kraljeva koje proizvode ono što može da se proda na slovenačkom tržištu i što Mariborčani žele da kupe“, izjavio je Terzić dodavši da, nakon ovog sastanka, delegacija Maribora ima sastanak sa predstavnicima Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga i sa onim firmama koje žele da uspostave saradnju sa preduzećima iz Maribora.

Kako je podsetio, kraljevački studenti poslednjih nekoliko godina upisuju fakultete u Sloveniji i želja gradonačelnika Maribora jeste da studenti iz Kraljeva upisuju fakultete u Mariboru.

„Iz tog razloga organizovaćemo sastanak Univerziteta u Mariboru, direktora, nastavnika i učenika srednjih škola sa teritorije grada Kraljeva kako bi im oni predstavili mogućnosti studiranja. Studenti iz Srbije i iz Kraljeva bi imali iste uslove studiranja kao i studenti iz Slovenije, što im omogućava da steknu diplomu iz zemlje koja je članica Evropske unije, a da ih pritom to ne košta puno“, pojasnio je Terzić.

Gradonačelnik je istakao da, pored nastavka saradnje u oblasti kulture i u oblasti sporta, Grad Maribor i Grad Kraljevo treba da prošire saradnju i na druge oblasti.

„Raduje me što gradonačelnik Maribora, kao čovek iz privrede, želi da pokrene inicijativu koja je od velikog značaja za sve privredne subjekte iz Kraljeva i Maribora i predstavlja praktičnu primenu naših bratskih odnosa. Uveren sam da ćemo svi zajedno u tome i uspeti“, poručio je prvi čovek Kraljeva.

Gradonačelnik grada Maribora Aleksander Saša Arsenovič nije krio radost zbog divnih utisaka koje će poneti nakon prve posete našem gradu.

„Uživali smo u manifestaciji koja je imala puno sadržaja u gradu i  okupila desetine hiljada ljudi, šta nas je stvarno fasciniralo jer danas je grad potpuno čist i sve izgleda kao da se ništa nije događalo. Mi možemo to naučiti od vas – da budemo bolji nakon održavanja našeg festivala“, izjavio je Arsenovič.

On je podsetio da naše gradove spaja puno toga iz istorije – više zajedničkih država, u Drugom svetskom ratu Srbi su jako puno pomogli Slovencima koji su bili prognani iz svojih domova, poput njegovog dede.

„Danas smo u nekom drugom razdoblju i treba da razmišljamo kako da  ljudima danas bude bolje. Želimo da napravimo saradnju u privredi, a nadam se da ćemo imati saradnju i u crpljenju evropskih fondova, kao i u umrežavanju univerziteta. Nadam se da ćemo uskoro pokazati sve mogućnosti studiranja u Mariboru. Već puno studenata iz Kraljeva studira u Sloveniji, a bilo bi nam drago da ih malo više studira u Mariboru nego u Ljubljani, tako da se moramo pokazati u najboljem svetlu“, istakao je gradonačelnik Maribora.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Kraljeva koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike