24SEDAM NEGOTIN Posetite Mokranjčeve dane

14.06.2022

12:34

0

Autor: 24sedam

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo za kulturu Republike Srbije

24SEDAM NEGOTIN Posetite Mokranjčeve dane
Negotin - Copyright Opština Negotin

Stevan Stojanović Mokranjac je jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora do danas. Rođen je u Negotinu 1856. godine, umro u Skoplju 1914. Njegove svetovne i duhovne horske kompozicije utkane su u kulturno i muzičko nasleđe naše zemlje i postale su deo istorije ali i svakodnevne muzičke prakse.

Čuvenih 15 Rukoveti, koje je autor komponovao od 1883. do 1909. godine - ubraja se među vrhunska dostignuća srpske muzike, a predstavljaju vrstu horskih svita inspirisanih folklorom različitih krajeva južnoslovenskog podneblja. Najpoznatije su VI rukovet (posvećena Hajduk Veljku) i X (sa temom Biljana platno beleše), koja će kasnije Jovanu Hristiću poslužiti kao inspiracija za balet "Ohridska legenda".

Svakog septembra, počev od 1966.godine, u Negotinu se odvija praznik muzike u spomen Mokranjcu.

U prvo vreme je početni deo festivala bio pretežno obeležen folklornim manifestacijama. Bio je to skup amaterskih foklornih grupa, koje su predhodno, kroz eliminatorna takmičenja po selima izborile čast da sudeluju u “Mokranjčevim danima” i da svojom svečanom povorkom kroz grad uveličaju njihovo otvaranje.

Na ovom Festivalu gostovali su i gostuju najpoznatiji izvodjači iz Srbije i sa prostora bivše SFRJ, ali i mnogi poznati svetski pijanisti i horovi. Natpevavanje horova je svojevrsna kruna “Mokranjčevih dana”. U okviru pratećeg programa Festivala odvijaju se brojne izložbe slika, promocije knjiga, književne večeri i izleti do turističkih destinacija Negotinske krajine.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo za kulturu Republike Srbije.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike