Vučević i Pastor obišli radove u Mađarskom kulturnom centru i studentskom domu 'Evropa'

21.06.2022

14:23

0

Volim Novi Sad koji je dovoljno veliki da primi sve, a opet na lep način mali, da se svi poznajemo, kazao je Vučević

Vučević i Pastor obišli radove u Mađarskom kulturnom centru i studentskom domu 'Evropa'
Printscreen/instagram/milosvucevic_gradonac

Radove na renoviranju i adaptaciji Mađarskog kulturnog centra "Petefi Šandor" i Studentskog doma "Evropa - Európa Kollégium" obišli su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

U toku su veliki investicioni radovi na adaptaciji ovog centra- zamenjen je krov, uređen podrum, promenjena stolarija i stavljena nova izolacija. Osim ove investicije, prethodnog vikenda okončan je i niz radova na instalaciji električne energije i popravka sata na crkvi Svete Elizabete na Telepu.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da voli Novi Sad koji je dovoljno širok i veliki da prihvati i primi sve.

- Volim Novi Sad koji je dovoljno veliki da primi sve, a opet na lep način mali, da se svi poznajemo. Raznolikost nas spaja, poštovanje drugog i drugačijeg je stvar civilizacijskih vrednosti, ali i kućnog vaspitanja. Ištvan Pastor je odgovoran političar i državljanin Srbije i zahvalan sam mu što je prisustvovao obeležavanju istorijskih događaja koji nisu laki za mađarski narod. Vojvođanski Mađari su garant dobrih odnosa Srbije i Mađarske koja je najači zastupnik Srbije u Briselu. Mađarska nam je dala i skladište za prirodni gas, a nema veće pomoći u ovakvim okolnostima, ona direktno doprinosi našoj nacionalnoj i ekonomskoj bezbednosti - rekao je Vučević.

 

 

On je dodao da je u ovaj projekat iz gradskog budžeta izdvojeno 110 miliona dinara za potpunu rekonstrukciju, a da će on na jesen postati velelepni objekat.

-U okviru ovog prostora biće i odeljenje Gradske biblioteke koje pokriva područje Telepa. Verujem da ćemo u ovoj prostoriji vrlo brzo moći da učestvujemo u nekim novim priredbama ili obeležavanju važnih datuma- reči su prvog čoveka Novog Sada.

Printscreen/instagram/milosvucevic_gradonac
 

 

Vučević je istakao da će se u sledećoj fazi adaptacije ovog objekta sređivati i dvorište, kao i trotoar.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da novi status Kulturnom centru omogućava sigurno funkcionisanje uz budžetsku podršku. On je rekao da su, zahvaljujući podršci Grada, uspešno sanirane elektoinstalacije i popravljen sat na Katoličkoj crkvi na Telepu.

Printscreen/instagram/milosvucevic_gradonac
 

 

- Posebno me raduje što su stvorene tehničke i administrativne pretpostavke da otpočnu radovi na podizanju spomenika nevinim žrtvama rata 1944. i 1945. godine, jer to je vrednosno, civilizacijski i moralno značajan projekat. Odabran je izvođač za prvu fazu radova i očekujemo da sve bude završeno na jesen ove godine – istakao je Ištvan Pastor.

Nakon obilaska radova na renoviranju Mađarskog kulturnog centra, Pastor i Vučević su posetili i Studentski dom "Evropa" - Európa Kollégium koji se nalazi u neposrednoj blizini tog kulturnog centra na Telepu, a koji je, prema rečima Ištvana Pastora, posebno značajan jer tamo žive mađarski studenti Univerziteta u Novom Sadu.

- Strateški interes je da nam deca ostanu ovde i da doprinesu opštem boljitku – zaključio je Pastor.

 

 

Bonus video

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Grad Novi Sad

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti