Znak pobede i uspeha: Osveštan Krst na brdu Titerovac kod Prijepolja, postavljen na skoro 1.000 metara nadmorske visine

30.05.2022

21:00

0

Šumskom stazom do vrha i vladika Atanasije išao je peške

Znak pobede i uspeha: Osveštan Krst na brdu Titerovac kod Prijepolja, postavljen na skoro 1.000 metara nadmorske visine
1653917445IMG_6065 - Copyright RINA/ Sajt Eparhije mileševske

Predvođena episkopom mileševskim Atanasijem i sveštenicima, grupa vernog naroda stigla je na vrh Titerovac, na 960 metara nadmorske visine, šumskom stazom, najpre vozilima, a onda zadnjih nekoliko stotina metara i peške, kako bi prisustvovala činu osvećenja Krsta, navodi se na sajtu Eparhije mileševske.

Dolaskom na vrh, kod Krsta, usledio je kraći predah, a zatim je episkop Atanasije osveštao veliki Časni krst postavljen na ovo visoko mesto da odatle svetli i svedoči o veri, dobroti, pobožnosti i ljubavi naroda koji živi na ovim prostorima.

- Radosti našoj kraja nema. Evo, nalazimo se na vrhu ove planine, ovoga brda, ali to nije samo vrh fizičke planine, nego i duhovne. U podnožju ovog brda, sa svih strana su isposnice, kelije, u kamenu, gde su se naši preci vekovima molili Bogu, uzdizali se k nebu, pokazujući kuda teži njihova duša, njihov duh, usmereni ka carstvu nebeskome, ka osvajanju svih duhovnih visina vere, nade, pravde, ljubavi, strpljenja, istrajnosti. Sve su to oni postizali u tim kamenim bogomoljama. I mi sada samo nastavljamo u tom istom smeru. Bog je upravo nama dao da baš mi to sve krunišemo ovim krsnim znamenjem, tako da se ovo brdo, i fizički i duhovno, prirodno završava baš ovako, ovim krstom, koji je znak pobede i uspeha - kazao je vladika Atanasije.

Episkop Atanasije je još jednom sve podsetio na veličinu dela koje je zaokruženo današnjim osvećenjem, i dodao da je to srećno okupljanje i na dobrom mestu.

- Ovaj prostor na kojem smo se sabrali je sakralni prostor, osveštan. Možemo samo zamisliti koliko je molitava, za ovih osamsto godina, uzneseno Bogu na ovom mestu, u manastiru Mileševi. Koliko je ovde bilo igumana, koliko monaha i monahinja. Zahvaljujući svima njima, ali i ovim danas, naša Mileševa duhovno stoji i postoji - istakao je episkop Atanasije.

Članovi Odbora za podizanje Krsta na Titerovcu su u porti manastira Mileševe priredili svečani ručak za sve učesnike ovog veličanstvenog čina, kao i za sve one koji su pomogli, svako na svoj način, da se veličanstveni Krst podigne, učvrsti i osvešta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike