Pojavio se misteriozni krst na "palilulskoj rivijeri": Svi se pitaju kome je posvećeno grandiozno obeležje?

02.03.2022

08:56

0

"Zeleno svetlo" za njegovo ponovno postavljanje, krajem avgusta prošle godine, dali su odbornici Grada Beograda

Pojavio se misteriozni krst na "palilulskoj rivijeri": Svi se pitaju kome je posvećeno grandiozno obeležje?
ada huja krst 0103 2022 foto kaca (8) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Na Adi Huji, ili kako je žitelji Karaburme zovu "palilulskoj rivijeri", pre nekoliko dana postavljen je ogroman krst, što je stvorilo misteriju i pitanje mnogih građana šta on simboliše i zbog čega je postavljen na ovo mesto.

Reč je o spomen-obeležju u znak zahvalnosti i sećanja na sve ribare sa područja Beograda, za koji su "zeleno svetlo" još krajem avgusta prošle godine dali odbornici Grada Beograda.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

U oktobru su na osnovu inicijative udruženja alasa Srbije i podrške grada, a u organizaciji GO Palilula, na Adi Huji otpočeli radovi na izradi postamenta za postavljanje "alaskog" krsta.

Inače, ovo spomen-obeležje bilo je podignuto još 1922. godine na istom prostoru, ali su ga 1945., u toku jake zime, komunisti zbog nedostatka ogrevnog drveta isekli i naložili.

Inače, najavljeno je da bi osveštanje krsta trebalo da bude u martu, kojoj bi trebalo da prisustvuju svi beogradski ribari.

Hrane grad vekovima

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ranije je istakao da se ovaj krst diže u znak zahvalnosti i sećanja na sve ribare koji su živeli u Beogradu.

- Ribara se niko nije setio, a zanimanje alas i danas postoji, oni hrane ovaj grad vekovima i zaslužili su da imaju svoje obeležje oko kojeg će se okupljati. To je lep dokaz kako naš grad vodi računa o različitim ljudima - istakao je Vesić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike