Upozorenje građanima: Radovi na brzoj pruzi Novi Sad-Subotica, eventualni prilazak može biti smrtonosan!

09.04.2022

11:41

0

Da bi se dogodila nesreća, nije neophodno da se dodirnu kablovi kantakne mreže, već je dovoljno samo da se uđe u strujno kolo,

Upozorenje građanima: Radovi na brzoj pruzi Novi Sad-Subotica, eventualni prilazak može biti smrtonosan!
Trafostanica/Ilustracija - Copyright Pixabay

"Infrastruktura železnice Srbije" upozorava građane da se ne približavaju gradilištu brze pruge između Novog Sada i Subotice, kako bi se sačuvali bezbednost i ljudski životi, jer su u toku radovi na kontaktnoj mreži, a vodovi na ovoj deonici su pod visokim naponom. Približavanje gradilištu brze pruge Novi Sad - Subotica zbog toga je opasno po život i zabranjeno.

Naime, 7. aprila obustavljen je železnički saobraćaj između Novog Sada i Subotice zbog izgradnje brze pruge za saobraćaj vozova 200 kilometara na čas, navodi se u saopštenju "Infrastrukture železnice Srbije".

Tanjug/Anđelko Utješanović
 

Radovi su započeli demontažom voznih vodova i kablova kontaktne mreže na deonici Sajlovo - Zmajevo, a gradilišta su obezbeđena i zaštićena. Svakodnevno će biti demontirano oko tri i po kilometra vodova kontaktne mreže. Međutim, u skladu sa planom i dinamom izvođenja radova, visoki strujni napon povremeno će biti uključivan kroz kontaktnu mrežu na ovom delu pruge.

Pored toga, pod visokim strujnim naponom su takođe i delovi pruge u železničkim stanicama Novi Sad, Novi Sad Ranžirna i Vrbas, na deonici Zmajevo - Vrbas, kao i na drugim delovima pruge između Novog Sada i Subotice gde će se u narednom periodu izvoditi radovi na izgradnji brze pruge.

Tanjug/Anđelko Utješanović
 

Podsećamo da kroz vozne vodove kontaktne mreže iznad železničke pruge prolazi struja visokog napona od 25 hiljada volti. Da bi se dogodila nesreća, nije neophodno da se dodirnu kablovi kantakne mreže, već je dovoljno samo da se uđe u strujno kolo, koje može da bude udaljeno i po nekoliko metara od kablova kontaktne mreže, pa da se doživi strujni udar. Ovakvi slučajevi najčešće se završavaju tragično, sa teškim povredama ili smrtnim ishodom.

Zbog toga "Infrastruktura železnice Srbije" još jednom apeluje i upozorava da se niko ne približava gradilištu brze pruge Novi Sad - Subotica, da ne ulazi u zonu radova i kontaktne mreže i da će kontaktna mreža duž čitave deonice u narednom periodu povremeno ili stalno biti pod visokim naponom. To je jedini način da se sačuvaju  bezbednost i ljudski životi.

 
Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike