Dok iza leđa vreba zla kob, oni prave fotografije smrti: U želji da ovekoveče trenutak, zgromila ih struja na železnicama!

29.01.2022

19:45

0

Od posledica strujnog udara na prugama najčešće stradaju mladi

Dok iza leđa vreba zla kob, oni prave fotografije smrti: U želji da ovekoveče trenutak, zgromila ih struja na železnicama!
Copyright Profimedia

Tinejdžer N.V. (17) preminuo je juče od strujnog udara nakon što se popeo na vagon u Ristovcu kod Vranja u želji da ga drug fotografiše telefonom. Nesrećnog mladića je zahvatio strujni luk sa kontaktne mreže, napona 25.000 volti i spržio!

On je hitno prebačen u Klinički centar u Nišu, ali je u petak podlegao povredama - ovaj slučaj je jedan od poslednjih u nizu koji se završio sa fatalnim ishodom, zbog kako se sumnja selfi fotografije.

Prema nezvaničnim saznanjima opekotine su na telu maloletnika zahvatile ekstremitete, trup i glavu. Više od 80 posto površine tela bilo je pod opekotinama.

Printscreen/Googlemap/Pixabay
 

Koban selfi

Za samo nekoliko meseci u protekloj godini, dogodile su se tri stravične nesreće na srpskim železnicama zbog istog motiva. Naime, selfi na pruzi je koštao života i Bojana A. (20),  kao i S.L. (15) koji je zadobio opekotine od strujnog udara penjanjem na voz i preminuo u Institutu za decu i omladinu Vojvodine u Novom Sadu.

Kako su mediji tada pisali, na stanici je bio sa drugovima, koji su kazali da se na vagon popeo iz radoznalosti, te i da je navodno želeo ovekoveči taj trenutak.

– Prema onome što su oni ispričali, dečak je s dvojicom drugara bio na železničkoj stanici. U tom delu gde su bili su teretni vagoni. Dečak se iz čiste radoznalosti popeo na vagon. Možda je hteo i da napravi selfi fotografiju. U trenutku kada se popeo, udarila ga je struja jačine 25.000 volti, od koje je zadobio opasne povrede – rekao je izvor upoznat sa slučajem.

Izbegao smrt

Pravljenje selfi fotografije na vagonu umalo se u trenutku kobno završilo za mladića S. S. (19) koji je doživeo strujni udar u januaru 2019. godine i zbog čega je transportovan iz Valjeva na lečenje u Beograd.

Dok je pokušavao da napravi selfi fotografiju, on se popeo na vagon na drugom koloseku valjevske železničke stanice, a potom doživeo udar struje napona 25.000 volti i zadobio opekotine koje su mu tada zahvatile veći deo tela.

S. S. je policiji ispričao da je bio sam na stanici i da se na vagon popeo "bez nekog posebnog razloga", ali je na licu mesta pronađen njegov mobilni telefon, pa se pretpostavlja da je pokušao da napravi fotografiju.

Telo na spojnici vagona

Takođe, Bojan A. (20) nastradao je u maju prošle godine na železničkoj stanici u Rumi kad ga je na vagonu udarila struja napona od oko 25.000 volti. Nastradali mladić je na železničkoj stanici sa drugom I. J. čekao voz za Šabac koji je trebalo da krene u 3.45 sati.

Nekih 15 minuta pre polaska voza, prema nezvaničnim informacijama, Bojan A. se popeo na teretni vagon na obližnjem koloseku da napravi selfi, a drug I. J. ga je čekao.

Međutim, u trenutku kad je krenuo da silazi jaka struja ga je udarila i ubila na mestu.

Telo nastradalog Bojana nalazilo se na spojnici vagona. Na njoj je ostala kesica papirnih maramica i flaša u kojoj je bila voda kojom je I. J. pokušavao da povrati druga, ali mu nažalost pomoći nije bilo.

Profimedia
 

Tragedija u Pančevu

U maju 2020. godine u Pančevu dečak od 12 godina poginuo je kada se popeo na vagon jer ga je struja ubila na mestu. On je navodno hteo da napravi sliku za Instagram, ali ga je ubila struja jačine 25.000 volti.

- Zbog penjanja na vagone, od posledica strujnog udara iz kontaktne mreže, godišnje na srpskim prugama nastradaju tri do četiri osobe, a najčešće je reč o mlađima. Struja je toliko jaka da nije potrebno da se dodirne žica kontaktne mreže, već je dovoljno samo da se uđe u strujni luk, koji može biti udaljen i po nekoliko metara od mreže -  objasnili su iz "Železnica".

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike