Potrošili 20 metara drva, a namirnice kupuju da imaju do proleća: Ovako žive meštani planinskih sela na Zlataru, gde zima ne odustaje (FOTO)

09.03.2022

11:09

0

Vanredna situacija će potrajati još dva, tri dana dok ne osposobimo sve putne pravce - kaže predsednik opštine Nova Varoš

Potrošili 20 metara drva, a namirnice kupuju da imaju do proleća: Ovako žive meštani planinskih sela na Zlataru, gde zima ne odustaje (FOTO)
16468215311610210225nova-varos-dzekulici-slave-slavu-bez-struje-fotorina1 - Copyright RINA

Surova zima u planinsikim selima na zapadu Srbije ne odustaje ni u martu. Sneg je pre nekoliko dana ponovo okovao Novu Varoš, stoga je vanredna situacija i dalje na snazi u četiri mesne zajednice.

Pojedini seoski putevi su neprohodni, ali meštani naviknuti na teške uslove namirili su se hranom kako za sebe, tako i za stoku koja im je u većini slučajeva jedini izvor prihoda. U grad idu samo kod lekara i to, kako kažu, ako baš mora. Ono što je neophodno i što troše u velikim količinama su drva, bez kojih za njih nema ogreva.

- Do sada smo potrošili preko dvadeset metara, do kraja ove zime biće to verovatno i do trideset metara drva. Kuća jedino tako može da se ugreje, sreća samo što imamo svoju šumu, pa drva za ogrev u većini slučajeva ljudi ovde ne plaćaju. Sada je metar i preko 50 eura, da moramo da dokupljujemo to bi bio veliki problem. Ovako ložimo vatru, obavimo šta treba oko stoke i čekamo proleće kada kod nas u selu posla ima od jutra do mraka - kažu meštani sela Božetići nadaleko čuvenom po velikom broju vrednih stočara.

Iako veoma surovi, meštani su se navikli na takve uslove života. Neretko se i sami hvataju u borbu sa snežnim nanosima i sa svojim traktorima sa vozama pokušavaju da očiste prilazne puteve do kuća.

- Kod nas je trenutno na snazi vanredna situacija, ali sneg je manji nego što je to bilo na početku zime. Prethodnih godina zime su bile još oštrije i ljuće, ali sve se to sa lakoćom pregura i naviklo smo. Čistači prolaze i čiste koliko im to teren dozvoljava - kaže Radiša Luković.

Tokom prethodnih dana napadalo je oko 20 centimetara novog snega, ali najveći problem putarima pravi jak vetar koji je fromirao visoke smetove i presekao putne pravce u dužini od 100, a negde i do 500 metara.

- Vanredna situacija će potrajati još dva, tri dana dok ne osposobimo sve putne pravce. Teška mehanizacija je angažovana da osposobi te putne pravce. Svi ti snežni nanosi ne mogu da se osposobe i učine porhodnim na tim našim lokalnim putevima bez neke teške građevinske mehanizacije. Od jutros je mehanizacija aktivirana u mesnoj zajednici Božetići i sve putne pravce će danas, sutra učiniti prohodnim - kaže Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Prema njegovim rečima ukidanje vanredne situacije očekuje se u četvrtak, a do petka će svi putni pravci biti prohodni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA/24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike