Visibabe na Fruškoj gori najavile proleće, a šta će mečka reći znaćemo za koji dan: Kraj zime ili zatišje pred novi snežni talas? (FOTO)

13.02.2022

09:42

0

Autor: M.Petrović

Iz RHMZ-a potvrđuju da nas i naredne nedelje očekuje sunčano vreme

Visibabe na Fruškoj gori najavile proleće, a šta će mečka reći znaćemo za koji dan: Kraj zime ili zatišje pred novi snežni talas? (FOTO)
visibabe medved - Copyright Profimedia/Pixabay

Vremenski uslovi u Srbiji odgovaraju pravom, ranom proleću, a čini se da mnogima to i prija.

Da li je ovo i kraj zime u našim krajevima, rano je zaključiti, ali nam priroda šalje skrivene poruke već nekoliko dana u nazad.

Naime visibabe, koje simbolizuju početak proleća, prvo su se pojavile u jednom dvorištu u Leštanima u Grockoj, a sada ih ima i na Fruškoj gori!

Takođe, iz RHMZ-a potvrđuju da nas i naredne nedelje očekuje sunčano vreme, sa blagom olačnošću. No, bez većih padavina i temperatura u minusu!

- U ponedeljak će u većem delu biti pretežno sunčano, osim na jugu i istoku Srbije, gde će se zadržati umereno do potpuno oblačno, ponegde sa kratkotrajnom kišom, a košava će slabiti. Najniža temperatura kretaće se od -3 do 2 stepeni, a najviša od 10 do 15 stepeni. Uveče i tokom noći u Podrinju i Vojvodini ponegde kratkotrajna kiša - rekao je direktor zavoda prof. dr Jugoslav Nikolić. i dodao:

 

 

- U utorak u većem delu pretežno sunčano i još toplije. Na jugu Srbije promenljivo oblačno. Najniža temperatura od -2 do 6 stepeni, a najviša od 12 do 18 stepeni.

Blaga promena vremena očekuje se u noći između utorka i srede kada nam dolazi naoblačenje s kišom, a na planinama i sa snegom.

U sredu se očekuje postepeni prestanak padavina, posle podne i uveče razvedravanje. Kratkotrajna kiša očekuje se samo na severoistoku Srbije.

Za praznik konačni sud

U narodu postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto.

Profimedia/Pixabay
 

Veruje se da na ovaj dan mečka izlazi iz zimskog brloga. Ako je sunčano i ugleda svoju senku vraća se nazad u pećinu, jer će zima potrajati još šest nedelja, a ako senke nema – proleće je na pragu.

Pa nadamo se da će biti u našu korist!

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike