Nalet adrenalina prkosi hladnoći! Oni su danas uskočili u hladan Dunav: Ovde se oseti Božje javljanje! (FOTO/VIDEO)

19.01.2022

19:00

0

Patriotske pesme odzavanjale su i do druge strane ledenog Dunava, a plivači su, nešto pre 12 časova, došli na kej pevajući i noseći veliku zastavu Srbije

Nalet adrenalina prkosi hladnoći! Oni su danas uskočili u hladan Dunav: Ovde se oseti Božje javljanje! (FOTO/VIDEO)
24sedam

Suncem okupanim Dunavom u Zemunu danas su plivala 223 plivača, sa jednim ciljem - da se održi tradicija duga 25 godina i stigne do Časnog krsta. 

Patriotske pesme odzvanjale su i do druge strane ledenog Dunava, a plivači su nešto pre 12 časova, došli na kej pevajući i noseći veliku zastavu Srbije.

24sedam
Vijorila se srpska trobojka na Dunavskom keju

Među njima bila je i Jovana Leposavić, koja sutra puni 21. godinu.

Ona je 2019. godine prva uspela da prepliva 33 metra i prva stigne do Časnog krsta. Svoju pobedu tada je posvetila svojim drugarima koji se leče od kancera, jer je i sama kroz to prošla ali i svima onima koji više nisu među nama.

- Ovo je treći put otkako učestvujem i nekako svake godine je osećaj drugačiji. Kada uđete u Dunav, sa celom ekipom i naletom adrenalina, ni ne osetite hladnoću - rekla je ona.

Kaže kako u tim sekundama zaboravite na sve i jednostavno idete ka cilju koji ste sebi postavili.

24sedam
Jovana Leposavić

- Želim da naglasim da ovde nema takmičenja, svako ko učestvuje to radi jer voli da je deo ovog dana koji nosi jednu posebnu čar - rekla je ova hrabra devojka i pozvala sve druge pripadnice nežnijeg pola da ne prezaju od hladnog Dunava, te da se prijave i učestvuju već sledeće godine.

24sedam

U Dunav među njih 223 plivača, uronila je i Marija Božović (22) iz Arilja, student treće godine Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Prvi put mi je da plivam u prestonici. Šest godina sam plivala do sada u rodnom gradu i to sam počela sa 10 godina - rekla je Marija i kroz osmeh dodala da je "Dunav topliji od Rzava".

24sedam
Marija Božović

S druge strane, dvadesetogodišnjem Mihajlu Boškoviću je prvi put da učestvuje u Bogojavljenskoj trci, a došao sa drugarom Miljanom Zečevićem, koji već četiri godine zaredom pliva za Časni krst.

- Što da ne, to je lep osećaj jedinstva, zajedno služimo Bogu. Ovde se oseti jedinstvo, Božja reč, Božje javljanje i samo tako možemo da služimo Bogu i Srbiji - rekli su ovi mladići.

24sedam
Miljan Knežević (levo) i Mihajlo Bošković (desno)

Na pitanje da li je Dunav bio leden, Miljan kaže da su ga zagrejali, a njegov drugar Mihajlo kaže da je bio leden.

Obeležavanje Bogojavljenja počelo je danas u 9 časova liturgijom u Hramu svetog oca Nikolaja, a zbog epidemiološke situacije tradicionalna litija zemunskim ulicama nije održana ove godine.

Pre početka plivanja sveštenstvo Hrama blagoslovilo je učesnike, koji su zatim položili zakletvu bogojavljenskih plivača.

Pobednik je Đorđe Lukić (22) pripadnik Policijske brigade, koji je prvi put učestvovao na ovom tradicionalnom nadmetanju, a kojem su pripale statua Bogojavljenskog plivača i zlatna medalja Svebor saveza Beograd.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti