Tumbaković ne razmišlja o ostavci

18.11.2020

23:48 >> 23:49

0

Autor: J. T.

Kratka analiza selektora posle 5:0 protiv Rusije, ali i eliminacije od Škotske

Tumbaković ne razmišlja o ostavci
Copyright MN Press

Na sjajan način je fudbalska reprezentacija Srbije završila 2020. godinu – pobedom 5:0 protiv Rusije, međuti, mala je to uteha za poraz od Škotske u odlučujućoj utakmici za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Zbog tog neuspeha, a prilika je bila odlična, već danima pominje se smena Ljubiše Tumbakovića, pa je i posle dobre igre i ubedljivog izdanja svog tima upitan o daljim koracima.

I opet je odgovor bio isti…

-O ostavci ne razmišljam, a da li će biti smene, to nije pitanje za mene – kratko je poručio na konferenciji za medije posle “petarde” kojom su “orlovi”, ali i zahvaljujući pobedi Mađara nad Turcima, uspeli da ostanu u B diviziji Lige evrope.

Tražili su novinari od selektora da oceni svoj ciklus na klupi srpske reprezentacije, ocenom od jedan do pet, ali nije želeo da definiše svoj dosadašnji rad na takav način.

-Komplikovano je definisati ocenom. Liga nacije je ove godine imala drugačiju dimenziju nego prethodni put. Nama je prioritet bio plasman na Evropsko prvenstvo i zato smo pojedine utakmice koristili za uigravanje. Tako da ne bih hteo da dajem ocenu… Liga nacije je odigrana osrednje, definitivno smo promašili protiv Mađarske, kada smo pravili rotaciju priznao je selektor i dodao:

-Svi su očekivali da ćemo utakmicu protiv Škotske da rezultiramo na lagan način. Nije se to desilo, a razloge ćemo analizirati u periodu pred nama.

Što se tiče izdanja protiv Rusije, Aleksandar Mitrović je rekao da su “orlovi” protivnika iznenadili direktnim fudbalom. Pa, šta onda nedostaje da bi reprezentacija uvek igrala tako?

-Sad je moderno da koristimo te termine. Mislim da svaki selektor prilagođava način igre profilu i kvalitetu igrača kojima raspolaže. Fudbal za koji sam se ja opredelio ima karakteristike tog direktnog fudbala, ali i nešto što je samo meni karakteristično. Moja ideja je bila kada sam došao da se oblikuje profil igre reprezentacije Srbije. Ja sam se trudio da budemo prepoznatljivi, ali naravno da je to proces koji traži vreme. Mi smo se okupili tri puta kada sam ja došao, pa imali pauzu i onda još tri okupljanja. To nije dovoljno vremena da se sve definše.

TOK UTAKMICE I VIDEO GOLOVA

Srbija je protiv Rusije konačno zaigrala sa dva špica od prvog minuta, Jovićem i Mitrovićem, a već u prvom poluvremenu im se zbog povrede Radonjića pridružio i treći – Vlahović.

-Prilagođavaš se protivniku, ali moraš da imaš profil igrača koji se uklapaju. Hteo sam ja to i ranije da probam. Definitivno je vreme da se po tom modelu pravi igra reprezentacije, ali zavisi i od protivnika. Svakako je interesantno da se igra sa dvojicom u špicu, pa i Vlahovićem koji može da se pojavi po boku. Što je više polivalentnih igrača, to je kreativnost trenera veća – istakao je Tumbaković.

Ponovo je, ipak, tema konferencije za novinare vraćena na ukupnu ocenu izdanja “orlova” u Ligi nacija i baražu za Evropsko prvenstvo.

-Jako dugo se bavim ovim poslom i mislim da bi bilo neozbiljno ako bih sada pričao o analizi onoga što je urađeno u ova tri meseca. Treba temeljnu analizu napraviti i izvući ono što je dobro, ali jasno je da je krucijalna stvar ovog momenta naš neuspeh i na tome se zadržava cela priča. Naravno da niko od nas ne beži od odgovornosti i da nas pet ovakvih rezultata neće oprati za to što nismo otišli na Evropsko prvenstvo – svestan je Tumbaković da eliminacija od Škotske mnogo više boli nego što raduje 5:0 protiv Rusije.

Za nacionalni tim sada sledi pauza sve do marta, kada će početi kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Ko će biti rivali, saznaćemo na žrebu 7. decembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike