Da li je ovo kraj ili početak kraja: Novak posle šest godina zaustavljen na Australijan openu - koji su razlozi poraza!

26.01.2024

16:24

0

Autor: Milan Nastić

Srpski teniser poražen prvi put posle 2018. u Melburnu, verovali ili ne, od tog meča je prošlo čak 2.195 dana

Da li je ovo kraj ili početak kraja: Novak posle šest godina zaustavljen na Australijan openu - koji su razlozi poraza!
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP

Došao je i taj dan. Nažalost, Novak Đoković je zaustavljen u polufinalu Australijan opena od odličnog Janika Sinera, i tako je prekinut niz od 33 trijumfa zaredom u Melburnu, odnosno poslednji put je poražen već sada davne 2018. godine od Hjeona Čunga, a toga je prošlo verovalo ili ne 2.195 dana.

Šteta, svi smo očekivali da najbolji teniser današnjice može do 11. titule na prvom grend slemu u sezoni, ali jutros je morao da pruži ruku Italijanu, koji je u svim segmentima nadigrao Novaka i zasluženo se plasirao u finale Australijan opena.

Koji su razlozi, teško je u ovom trenutku reći, ali definitivno je Đoković odigrao jedan od lošijih mečeva u svojoj karijeri, prosto nije ličio na onog koji gazi protivnike na turnirima i to već deceniju i više.

Od samog starta meča protiv Sinera je izgledao melanholičan, bez energije, što nije svojstveno najboljem teniseru sveta, pogotovo kad igra izuzetno važne mečeve.

Ruku na srce, Đoković tokom čitavog turnira nije bio onaj koji dominira na terenu, melje protivnike, već od samog starta Australijan opena igrao je ispod svog nivoa.

Setimo se samo prvog kola i meča sa Dinom Prižmićem, gde Nole nije bio na visini zadatka, i teže nego što se očekivalo slavio protiv kvalifikanta.

Onda, duel sa Poprinom, gde se ponovo videlo da Đoković nije u svom ritmu, pobedio je, ali moramo da priznamo da to nije bio onaj pravi Nole.

Zatim su došli okršaji sa Ečeverijom i Manarinom gde je naš teniser odigrao najbolje mečeve, i nadali smo da je probio barijeru i da će stići do 11. titule na Australijan openu, da nema ko da ga ugrozi u Melburnu.

Posebno bi izdovojio onaj duel sa Manarinom, gde je bukvalno počistio Francuza, osvojivši dva seta bez izgubljenog gema.  

Tanjug/AP
 

Činilo se da, to je onaj pravi Đoković, onda je usledio duel sa Tejlorom Fricom, koji se može reći da je Novak odigrao onoliko koliko treba i da njegova forma ide uzlaznom putanjom.

Sa nestrpljenjem se očekivao okršaj sa Sinerom, koji do polufinala odigrao savršen turnir, nije izgubio nijedan set.

Već od starta se videlo da to ne ide u dobrom pravcu, Janik je diktirao tempo, fantastičnim servisima nije dozvolio našem igraču da dođe do vazduha, a najbolji pokazatelj je da prvi reket sveta tokom čitavog meča nije došao ni do jedne brejk lopte.

Neka nada se pojavila u trećem setu, koji je Nole dobio u taj - brejku, ali radost nije dugo trajala, jer je Siner, već u narednom ponovo bio onaj stari, i na kraju zasluženo se plasirao u finale Australijan opena.

Koji su razlozi, to najbolje zna sam Đoković. Prvo od početka turnira, srpski teniser je kuburio sa prehladom, pa onda problem sa zglobom, i to je sve sigurno uticalo da Nole ne bude 100 odsto spreman.

Pritom, moramo da budemo svesni da najbolji teniser današnjice za nekoliko meseci ulazi u 37. godinu, kršetnica govori da je on teniski veteran, odnosno da fizički ne može da parira igračima koji su od njega mlađi i po 15. godina.

Ipak od ovog poraza ne treba praviti dramu, i moramo biti svesni da će ovakvih situacija biti sve više u njegovoj karijeri, jer dolazi nova generacija tenisera koji su gladni pobeda i trofeja, imajući veliki motiv da ga skinu sa trona.

Sezona je tek počela, pa ćemo videti koliko će ovaj neuspeh uticati na Đokovića, ali znajući njegovu mentalnu snagu, mislim da će Novak veoma brzo zaboraviti Australijan open i fokusirati se na naredne turnire, pre svega grend slemove, kao i Olimpijske igre koje se održavaju u Parizu sredinom godine.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike