Znate li od koga je sve Novak gubio u Australiji? Penzioneri i jedan sa pristojnom karijerom!

26.01.2024

13:49

0

Autor: A. S.

Senzacije iz Koreje i Uzbekistana sada su daleko od najboljih 1000

Znate li od koga je sve Novak gubio u Australiji? Penzioneri i jedan sa pristojnom karijerom!
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP

Gotovo da nema čoveka koji prati sport, a da ne zna da je Novaku Đokoviću omiljeni turnir onaj na kome je načinio najviše uspeha, Australijan open. U Melburnu je Novak debitovao 2005. godine i od tada osvojio deset titula. Danas je doživeo tek deveti poraz i to na opšte iznenađenje, ali Janik Siner je jednostavno bio bolji.

Interesantno, ali 37-godišnji šampion je obeležio jednu eru prvog grend slema u sezoni. Senku na njegov uspeh i ljubav i poštovanje koje ima u Australiji, nije bacila ni deportacija 2022. godine, kada mu je zbog toga što nije bio vakcinisan protiv koronavirusa, rečeno da napusti zemlji.

Ali, današnji poraz, nakon koga je bio prilično utučen, nikome se nije dopao. Naročito što Novaka na Australijan openu niko ne pamti kao poraženog, pa je zanimljivo i ko su bili rivali koji su ga eliminisali ranijih godina.

Novakov učinak od 94 pobede i samo devet poraza na Australijan openu  je impresivan, a poraze pre Sinera načinili su mu teniseri koji su sada daleko od vrha.

Prvo je to učinio Marat Safin, upravo pomenute 2005. godine, kada je Novak debitovao u glavnom žrebu jednog grend slema. Safin je bio veliki šampion, ali se brzo i penzionisao. Pol Goldstejn je to učinio godinu dana kasnije, pa Rodžer Federer 2007. godine. Zatim je nakon godinu dana pauze i osvojene prve titule, poražen od Endija Rodika, a 2010. godine ga je eliminisao Žo Vilfred Conga. Reč je o teniserima koji su u penziji, a 2014. godine koban po Đokovića bio je okršaj sa Stenom Vavrinkom. Švajcarac je trenutno 56. reket sveta i jedini je aktivan igrač koji je savladao Novaka, a da se može pohvaliti uspešnom karijerom.

A između penzionera i Italijana, uspešniji od Novaka bio je 2017. godine Denis Istomin iz Uzbekistana, dok je godinu dana kasnije slavio momak iz Južne Koreje, Hjeon Čung. Inače, obojica su sad mimo 1.000 najboljih na planeti. 

Novak je danas nakon poraza istakao da se nada da će igrati još jednom na Australijan openu, nadamo se da ćemo nakon toga govoriti o 11. tituli!

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike