Đoković jači od umora - finale! Iscrpljen i slomljen, ali je i tako prejak za raspoloženog Rubljova!

04.11.2023

20:15

0

Autor: P.K.

Nole se "vukao" po terenu, ali pokazao zašto je najbolji svih vremena!

Đoković jači od umora - finale! Iscrpljen i slomljen, ali je i tako prejak za raspoloženog Rubljova!
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Posle tri sata epske borbe sa protivnikom i svojim telom, nestvarni Novak Đoković se plasirao u finale Mastersa u Parizu!

Đoković - Andrej Rubljov 5:7, 7:6, 7:5.

Protivnik u finalu biće mu, kako sam kaže, njegov "bratko" Grigor Dimitrov.

Od samog početka se videlo da Novak uopšte ne liči na sebe, delovao je slomljeno, umorno, iscrpljeno, usporeno. Posle prvog seta je delovalo da će pobeda biti samo da ostane na terenu, ali je on pokazao zašto je najbolji svih vremena.

On je prosto pronašao načina da pobedi rivala kome je večeras skoro sve išlo od ruke. Kada se na sve to doda da Novak ima 36 godina i da je apsolutno najstariji među teniserima u vrhu, onda se polako shvata koliko je veliko to što on radi i kako prevazilazi napore.

Počelo je sjajno. Rubljov je servirao, Novak mu je odmah oduzeo servis, ali onda su odmah kola krenula nizbrdo. Rus je uzvratio brejk, pa ga odbranio. Od tada ga je Đoković jurio.

Treba reći i da je Rubljov delovao umorno. On je sinoć do kasno igrao svoj meč i ko zna kad je legao, ali mu je u ovom meču skoro sve išlo od ruke, najviše servis i forhend, a kad je konačno došao do set-lopte, odmah je iskoristio.

U drugom setu je Novak imao brejk-šanse, ali je Rubljov svaki put našao načina da se odbrani, tako da je set otišao u taj-brejk. A znate i sami koga zovu "Tajbrejković".

U pauzi je Đoković išao do toaleta i ta pauza je trajala malo duže, jer je očekivao da će ga fizioterapeut izmasirati u svlačionici, a on ga je čekao na terenu. Publika je zviždala, ali je masaža uradila plodom i otklonjeni su problemi zbog kojih se Novak držao za leđa pred kraj drugog seta.

U trećem setu smo takođe gledali borbu titana, a Đoković je konačno u 12. gemu dobio opet priliku za brejk i iskoristio je! Nestvarno šta je sve uradio danas i zasluženo došao u finale.

BLOG UŽIVO:

Kraj trećeg seta, Đoković-Rubljov 7:5:

7:5 - 0:30, kao i u prošlom gemu. Nole ima meč loptu! Nole je u finalu!

6:5 - Ekspresno do 6:5! Novaka je služio servis kad je najvažnije.

5:5 - 0:30! Idemo, Nole! 30 oba, ne može ovaj meč bez drame... Publika glasno skandira sad za Rubljova. 30:40. Gem lopta za Rusa - osvaja je! 

5:4 - Neverovatan poen je pogodio Đoković, iza leđa, dobio aplauze publike, koju je potom pozivao da mu da još. Posle toga dolazi do gem-lopte, ali pravi dvostruku servis grešku. Ipak, poslužio ga je servis posle duple greške i osvaja gem. Ponovljeni snimak je pokazao da je bio aut, ali Rubljov nije tražio čelendž! Ljuti se Rus, ali nema na koga, osim na sebe.

Rubljov servira za ostanak u meču.

4:4 - Posle dva sata i 40 minuta igre, Rubljov pravi prvu servis grešku na meču. Dočekali smo i to. No, Andrej odmah potom demonstrira svoj fenomenalni forhend, a onda zatvara gem 15. asom. Kakva borba!

4:3 - Đoković je došao do 40:0, a onda napravio dvostruku servis grešku. Nije ga to poremetilo. Dobija gem, kakva drama! 

3:3 - Rubljov takođe ne popušta, i dalje bez brejka.

3:2 - Siguran je Nole. Servis i forhend su njegova oružja sada. Posle gema odmah je zatražio napitak ako je gotov...

2:2 - Dolazi Novak do dve brejk-lopte! Sve je probao večeras posle prvog brejka, ali nije uspevao rivalu da oduzme servis. Prvu nije iskoristio, a ni drugu. Nerešeno. A onda Rubljov sigurno dolazi do gema. Dugo već u ovom meču samo Đoković preti da oduzme servis rivalu, ali mu se ne da.

2:1 - Bez problema uzima Đoković svoj servis-gem, pre svega zahvaljujući sjajnom servisu, koji ga je ovako iscrpljenog držao u meču danas.

1:1 - Opet Rubljov uz pomoć mreže osvaja poen i gem. Nerešeno, nastavlja se ova iscrpljujuća borba.

1:0 - Sa nulom dobija Nole prvi gem u ključnom setu! Sjajan početak!

- Počeo je konačno treći set!

- Novak je napustio toalet, sada ga fizioterapeut masira. Držao se za leđa pred kraj drugog seta. Publika mu zviždi - hoće li ikad naučiti?

 

 

Kraj druog seta, Đoković-Rubljov, 7:6

Taj-brejk:

- 5:2. Rubljov pogađa svoj 11. as večeras. 5:3. SPEKTAKULARNI ritern! 6:3! Živ je Novak! 7:3. Videli smo set bez brejka. Neki drugi teniser bi prosto odustao na Đokovićevom mestu. Sada je otišao u toalet.

- Besan je Nole na sebe, ali zadržava fokus, da vidimo zašto ga zovu "Tajbrejković". 3:2, eto mini-brejka za Srbina! Ludačka razmena, ali Đoković uzima poen! 4:2! Sledi promena...

- Novak je servirao, 2:1. Sledi promena...

 

 

Drugi set:

6:6 - Dva asa je imao Novak u ovom gemu i osvojio je taj brejk!

5:6 - O odnosu Fortune: Đoković je pogodio vrh mreže, ali se lopta posle malo kolebanja vratila kod njega u polje... Onda je na terenu nastala konfuzija, Novak je tražio pojašnjenje od sudije posle konfuzije sa čelendžom i linijskim sudijom, ali ništa od toga, na vreme je tražen čelendž, uprkos grešci linijskog sudije. Siguran je Rubljov, Đoković ponovo servira za ostanak u meču i eventualni taj-brejk.

5:5 - Đoković sjajno udara forhend i dolazi do 40:15, a onda asom osvaja gem!

4:5 - Sve je veći pritisak na Đokovića. Delovalo je da će Novak doći do brejk lopte, ali Rubljov je to sprečio. Sada Srbin servira za ostanak u meču.

4:4 - Opet je Novak počeo svoj servis sa 0:15, ko zna koji put danas, ali Đoković mirno dolazi do 4:4.

3:4 - Rubljov danas radi dve stvari potpuno neverovatno. Prva je da pogađa liniju maltene u milimetar, i tako tokom celog meča. A druga su direktni poeni sa osnovne linije, a takvih vinera za sada ima čak 20 više od Novaka! Sve ide na njegovu ruku, ali je meč opet neizvestan.

Đoković ponovo ima brejk loptu, ali je Rubljov opet uspeo da se snađe i da dođe do prednosti i gema. Pojačava se ritam, videćemo koliko će Đoković uspeti to da izdrži...

3:3 - Đoković dolazi do 3:3, igra raznovrstan tenis, pokušava da pronađe rešenje. Izgleda da je već zaboravio propuštene tri brejk-lopte i "nec" na trećoj, kada su ga centimetri delili od brejka. E, to je Novak, to je ta "glava" i mentalna snaga kakvu nema niko drugi na "turu".

2:3 - Neverovatne riterne je pogodio Novak i došao do brejk lopte sa nulom! Rubljov je odgovorio asom, pa smečom, pa je pogodio mrežu (koliko li samo ima sreće danas?!) i došao do izjednačenja, pa prednosti i gema. Nije lako Đokoviću sada, trebaće poseban napor da se ovo zaboravi.

2:2 - Posle još jednog dugačkog gema, Novak je izjednačio. Ide samo gem po gem na svoj servis da odigra dobro i vreba grešku rivala. 

1:2 - Rubljov servira kao u transu. Novak se u jednom trenutku nije ni potrudo da vrati servis, što dovoljno govori o njegovom fizičkom stanju. 

1:1 - Mnogo sreće ima Rubljov, čak se izvinjavao Novaku, ali poeni se pišu. Imao je Đoković gem-loptu, pa je spasio brejk-loptu, pa iskoristio sledeću. Daleko smo ovde od bilo kakvog rešenja.

0:1 - Brzo Rus dolazi do prvog gema u drugom setu, nastavlja tamo gde je stao.

Kraj prvog seta, Đoković-Rubljov 5:7

5:7 - Došao je Rubljov do set lopte i odmah je koristi! Statistika je potpuno na strani Rubljova, na osnovu nje bi se reklo da je lako došao do seta, ali na terenu nije tako. Otišao je Rus do toaleta, čeka nas borba titana.

 

 

5:6 - Opet će Nole servirati za ostanak u setu...

5:5 - Imao je Rubljov 0:30, ali je Novak vezao pet poena i uzeo gem! Nerešeno!

4:5 - Opet Rubljov ekspresno osvaja gem. Novak sada servira za ostanak u setu.

4:4 - Rubljov jeste imao sreće, ali dolazi do tri brejk lopte sa nulom, ali Novaku je proradio servis i dolazi do izjednačenja! Auh, kakav rat! Onda je Đoković dobio mali poklon i koristi ga. Spasio je Novak tri brejk-lopte i izjednačio.

3:4 - Imao je Rubljov gem-loptu, Novak je izjednačio, ali nije mogao više od toga. Đoković komunicira sa svojim trenerima. Premoren je Srbin, ali daje i poslednji atom snage, uopšte ne pokušava da igra slabije.

3:3 - I ovaj gem je išao u razliku, nije Đoković iskoristio svoju prvu gem-loptu, ali jeste drugu. No, bez obzira na ishod, Novak i dalje deluje jako iscrpljeno, umorno i usporeno. Rubljev takođe nije na svom nivou, ali deluje da je za nijansu svežiji danas. Organizatori su stvarno napravili jako čudan raspored.

2:3 - Ekspresno Rubljov osvaja svoj servis gem, sa nulom! Trajao je gem oko minut.

2:2 -  Namučio se Đoković, ali je osvojio svoj servis-gem. Od Noletove četvrte gem-lopte u drugom gemu, Rubljov je osvojio čak 10 poena naspram Đokovićeva dva. Dominira Rus u ovim trenucima, a Srbin sada igra malo rizičnije, podseća, štaviše, i na igru svog današnjeg rivala. Ipak, najbolji svih vremena nalazi načina da od 0:30 dođe do svog servis-gema.

1:2 - Rubljov je sada siguran na svom servisu. Gledaćemo dugačak, dugačak meč.

1:1 - Opet smo gledali maratonski gem. Rubljov je poveo, Novak preokrenuo, a onda je i ovaj otišao u razliku. Rubljov pravi brejk! Novak je imao četiri gem-lopte, a Rubljov je iskoristio svoju prvu brejk-loptu. Obojica su preumorni, igrali su dugačke mečeve ranije. Prva dva gema su se igrala čak 18 minuta!

1:0 - Novak odmah pravi brejk! Dugačak je bio prvi gem. Naterao je Nole rivala na greške, a onda ih iskoristio. Zanimljivo, Rubljov se žalio da na jednoj od tribina postoji neko svetlo koje mu ide u oči, a sada Novak ide na tu stranu. Zanimljivo da je publika već u prvom gemu zviždala Rusu... Neverovatno.

- Počeo je meč! Rubljov servira prvi!

- Grigor Dimitrov je prvi finalista! Mimo svih očekivanja, iskusni Bugarin je pobedio još jednog favorita i sada čeka protivnika. Svi se nadamo - Noleta.

- Meč bi trebalo da počne u 17, ali će možda biti i malo kasnije, u zavisnosti od drugog polufinala, u kome Dimitrov i Cicipas trenutno igraju drugi set.

- Đoković je do polufinala stigao teže nego što je bilo ko očekivao. On je slavio protiv Ečeverija u prvom kolu sa 2:0, a onda su i Talon Grikspor i Holger Rune uzeli po jedan set na ovom putu. Novak je u oba meča vidno imao fizičkih problema i falila mu je svežina. Da li su prošli stomačni problemi?

 - Rubljov je na putu do polufinala izbacio Nišioku, potom Botika Van Den Zandšlupa sa po 2:0, dok je jedini set protiv njega set uzeo Aleks De Minor.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike