Nestvarni Novak se digao iz pepela, pa pobedio i sebe i protivnika! Idemo dalje!

02.11.2023

22:22

0

Autor: P. K.

Publika mu zviždala, ali njega to hrani, još jedan korak ka sedmom Parizu!

Nestvarni Novak se digao iz pepela, pa pobedio i sebe i protivnika! Idemo dalje!
Novak Đoković - Copyright Profimedia

Posle dva sata i 39 minuta, Novak Đoković je pobedio Talona Grikspora i plasirao se u četvrtfinale Mastersa u Parizu. Srbin je ponovo pokazao zašto ima najjači mentalitet, možda i u istoriji tenisa. Bio je na ivici ponora, a na kraju je slavio.

Đoković-Grikspor 4:6, 7:6, 6:4.

Đoković je imao očiglednih problema sa fizičkim stanjem, ali se ne zna šta je u pitanju. U dva navrata je uzimao pilulu od turnirskog lekara.

A meč je počeo idealno. Novak je dobio bacanje novčića, odabrao je servis, kao i uvek, osvojio servis, pa napravio brejk, odbranio ga i - stao. Odmah posle toga je Grikspor počeo da igra bolje, servis ga je služio, a Đoković je delovao tromo i sporo i na kraju je Holanđanin, 23. igrač sveta, napravio preokret i osvojio prvi set.

U pauzi između setova, Đoković je zatražio medicinsku pomoć. Turnirski lekar mu je dao pilulu, ali fizioterapeut nije imao posla, jer izgleda da nije neka mehanička povreda u pitanju.

Drugi set je bio pravi rat. Đoković je imao dve brejk-lopte, ali nije iskoristio nijednu. E, onda je pokazao zašto je "Tajbrejković", jer je poveo 5:0 posle dva mini-brejka (doduše na greške Grikspora) i na kraju je dobio taj deo igre 7:2 i vratio se u meč.

U trećem setu je Holanđanin delovao sporije i umorno, a Novak stvarno nije ličio na sebe, ali u njegovom rečniku ne postoji reč "odustajanje".

Neko iz publike je bio jako nevaspitan i pri Novakovom servisu je dobacivao. Sudija ga je opomenula, a Đoković uputio i poneku psovku. Tada je publika počela da mu zviždi, a Srbin je to jedva dočekao, pa čak i ohrabrivao Bersi da mu zviždi.

Svi znamo da ga to hrani, pa je odmah posle izgubljenog servisa napravio svoj drugi brejk u setu, a onda na svoj servis uzeo gem sa nulom i na kraju i meč. Nestvarno!

U četvrtfinalu ga čeka pobednik duela Danijela Altmajera i Holgera Runea, od koga je prošle godine izgubio finale.

BLOG UŽIVO:

Treći set:

Kraj! Pobeda!

 - Ovo je sada skandal! U trenutku servisa je neko iz publike omeo meč, krajnje nevaspitanje, ali Novak osvaja poen. 40:0, tri meč lopte!

5:4 - Vraća Novak brejk sa nulom! 

4:4 - Imao je Novak brejk loptu, ali je Grikspor imao i sreće, pa je došao do brejk lopte. I koristi je! Novak komunicira sa publikom, poziva je da mu još više zvižde, da vidimo da li će mu to dati snagu kako to uvek biva...

4:3 - Velika, velika borba. Obojica tenisera sada deluju umorno, ali je Đoković došao do brejk lopte! Ipak, Grikspor preokreće i osvojio je svoj servis-gem!

4:2 - Odbranio je Novak brejk! Idemo! Kako god da se završi meč, jasno je da Đoković ima fizičkih problema, ali prosto ne želi da odustane.

3:2 - Treba reći i da Holanđanin ne deluje sasvim spremno i fizički sveže. Jako zanimljiv meč. Ima grešaka, ali je uzbudljivo. Novak posle 0:30 dolazi do brejk-lopte! Brejk!

2:2 - Dobar Novak na servisu, mada i Talon greši u riternu. Ipak, Nole uzima gem sa nulom.

1:2 - Grikspor je vodio 40:15, ali je Novak izjednačio, pošto je rival promašio tri prva servisa. Đoković je jedini brejk na meču napravio na samom početku, kada je uzeo prvi servis rivalu. Talon je poveo.

1:1 - Dobija Novak svoj servis-gem, ali se očigledno muči kod svakog poena. Prosto se i vidi i čuje koliko mu je teško. Još koji minut, pa dva sata velike borbe...

0:1 - Siguran je Grikspor na svom servisu. Da vidimo Noletov odgovor.

- Počeo je odlučujući set. Servira Grikspor.

- Novak je otišao u svlačionicu, a za njim i Grikspor. Kada se Đoković vratio, dečak koji skuplja loptice ga je sačekao sa još jednom tabletom. Talon se malo posle Srbina vratio na teren.

Kraj drugog seta, 7:6.

Statistika drugog seta:

 

 

7:6 - Novak vodi 5:0 posle dva mini-brejka. Grikspor osmim asom smanjuje na 5:1. 6:2, još poen, odnosno četiri set-lopte. Osvaja već prvu, odlučiće treći set!

6:6 - Fantastično je servirao Grikspor i došao do dve gem-lopte. Gledaćemo taj-brejk!

6:5 - Novak igra bez ritma, ali je osvoijo svoj servis gem! Sada ima šanse da osvoij drugi set. U suprotnom, gledaćemo taj-brejk. 

5:5 - Novak je samo zapretio, ali je Grikspor siguran na svom servisu! Kao da za pola koraka kasni i ne stiže ono što bi inače stizao, a Holanđanin igra jako dobro. 

5:4 - Dve brejk-lopte je spasio Novak, a možda i meč!

4:4 - Siguran je Holanđanin na svom servisu. Kakva borba!

4:3 - Grikspor podseća na Novaka sa riternom, sada kao da čita svaki servis Đokovića. A mučio se u početku. Ipak, Srbin sada mnogo bolje servira, as pa dva brza poena i dve gem-lopte. Osvaja drugu, pre svega zbog mnogo boljeg servisa, dva asa je imao u ovom gemu.

3:3 - Izvanredno servira Grikspor u ovom setu, a u ovom gemu je pogodio sve servise i ekspresno izjednačio.

3:2 - Da se ne izletimo, ali deluje da se Novak polako vraća...

Na tribinama je veselo:

 

 

2:2 - Grikspor sa nulom dobija svoj servis-gem. Jako usporeno deluje Đoković i dalje.

2:1 - Imao je Novak 30:0, Grikspor je izjednačio, a onda Đoković konačno pravi as. Sada malo snažnije servira, kao da pokušava da izbegne duže poene. Osvojio je gem!

1:1 - Sada Talon pravi duplu servis-grešku, malo postaje čudan ovaj meč. Đoković je imao tri brejk-lopte, ali nije ih iskoristio, jer je Grikspor izjednačio, pa došao do prednosti i onda gema!

1:0 - Opet je Novak počeo sa dobrim servisom, ali je napravio svoju četvrtu duplu servis-grešku i dao Griksporu brejk-loptu. Deluje Đoković vrlo umorno. Uspeo je da spasi brejk-loptu, ali govor tela ne uliva optimizam. Ipak osvaja prvi gem drugog seta. 

- Novak je pozvao lekara, ne zna se šta je u pitanju, ali je dobio pilulu. Po energiji i nastupu se vidi da Đoković nije kako treba.

Kraj prvog seta: Đoković-Grikspor 4:6

 

 

4:6 - Kao u transu je servirao Holanđanin i osvaja set u kome je gubio 1:4! Grikspor je imao 11 vinera više, a procenat uspešnosti prvog servisa je samo 54 odsto. Potpuno je stao Đoković, uopšte ne liči na sebe. Dobro će mu doći pauza.

Statistika:

4:5 - Novaku se stisla ruka, sada je servirao samo 120 kilometara na sat, taj segment igre kao da je potpuno stao. Grikspor pod naletom adrenalina, dobio je poslednjih 10 poena na meču. Holanđanin ima tri brejk-lopte, Novak baš ne liči na sebe.

Spasio je prvu loptu, kao i drugu, pa onda i treću, poslednje dve sjajnim prvim servisom, pa došao do prednosti, samo da bi posle toga došao i do treće dvostruke servis greške, a onda Grikspor dolazi do nove brejk-lopte.

4:4 - Đoković ne liči na sebe u ovim trenucima, Grikspor ima tri gem-lopte i koristi prvu. Nerešeno je. Nije sporno što se Holanđanin vratio, ali je čudno što ga je Novak pogurao, jer kao da je potpuno stao...

4:3 - Novak je potrošio čelendž na svoju gem-loptu. Ostala su mu još dva. Publika počinje malo aktivnije da se uključuje u meč. Posle sjajnog poena, Grikspor je izjednačio, nije Đoković iskoristio prve dve gem-lopte. Srbinu večeras najviše nedostaju brzi poeni, i dalje nema nijedan as, dok Holanđanin ima jedan.

Pasivan je bio Đoković sada i Grikspor dolazi do prve brejk-lopte. Sudija je morala da opominje publiku da bude tiha između dva servisa. Brejk!

4:2 - Posle sjajnog forhenda, Grikspor je došao do gem-lopte, koju odmah koristi.

4:1 - Siguran je Srbin. Nekoliko crtica: Novak vodi sigurno, ali ne ide mu prvi servis na početku meča. Pogodio je samo pet od 13. Đoković je u ovom gemu imao forhend od 155 kilometara na sat! To nekada nije mogao… Stabilizovao je servis i odmah je sve lakše.

 

 

3:1 - Evo prvog gema za Grikspora. Dobar servis Holanđanina, nije Novak imao prave šanse u ovom gemu.

3:0 - Muči se Grikspor da uopšte vrati servis Novaku, ali je posle stabilizovao živce i počeo da igra bolje. Imao je Novak dve gem-lopte, a iskoristio je drugu.

2:0 - Poveo je Grikspor 30:0 na svoj servis, ali je Nole vezao poene i došao do brejk-lopte, koju koristi. 

1:0 - Nole je meč počeo servis vinerom, a onda bez ikakvih problema dobio gem, prepustivši rivalu samo jedan poen. 

- Počelo je!

- Novak je dobio bacanje novčića i on prvi servira. U toku je zagrevanje na terenu.

- Igrači su završili zagrevanje u svlačionici i uskoro će na teren...

- Talon Grikspor je Holanđanin, trenutno je 23. na ATP listi. Do sada je dva puta igrao protiv Đokovića i oba puta je izgubio.

- Poslednji meč dana u Parizu igraće Danijel Altmajer i Holger Rune, šesti nosilac na ovom turniru. Pobednik ide u četvrtfinale, a tamo bi mogao da ga čeka Novak Đoković, favorit protiv Talona Grikspora.

- Noletu se otvara put ka tronu u francuskoj prestonici, pošto se zbog nehumane satnice sa Mastersa povukao jedan od najvećih konkurenata za trofej.

- Posle premijernog trijumfa u Parizu Nole je priznao da nije na maksimumu, ali da je zadovoljan kako je igrao protiv Ečeverija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike