Novak je u prvom planu i kod Amerikanaca: Najbolji svetski teniser je isti kao i NBA i NFL zvezda

14.01.2022

16:39

0

Autor: 24sedam

Spomenuti su i Irving i Rodžers

Novak je u prvom planu i kod Amerikanaca: Najbolji svetski teniser je isti kao i NBA i NFL zvezda
Aron Novak Kajri - Copyright AP/Mark Baker/Elise Amendola/Jeff Lewis

Novak Đoković je od trenutka kada je kročio na tlo Australije postao svetska sportska tema broj jedan. Najbolji srpski i svetski teniser je i dalje u nemilosti vlasti Australije i još se ne zna da li će moći da zaigra na Australijan openu. Čeka ga novo suđenje, a o njemu pišu brojni svetski mediji.

Tako je na portalu Macon objavljen i tekst Endrua Daltona, o poznatim sportistima koji ne žele da se vakcinišu.

- Pandemijska saga o teniskoj zvezdi Novaku Đokoviću je jedna od mnogih... Profesionalni sportisti koji su odbili da se vakcinišu su ovu temu stavili u centar pažnje, ali na višem nivou. Oni kao poznata lica samo su ubrzali svetsku kulturološku borbu vezanu za vakcine. NBA igrač Kajri Irving je propustio prve mesece u ekipi Bruklina, pre delimičnog povratka na teren.

Aron Rodžers (NFL) je od obožavanog veterana postao osoba koja polarizuje društvo. Dešavanja vezana za Đokovićevo (privremeno) izuzeće su i dalje aktuelna.

Nismo završili sa njima. To je sada kulturološko pitanje, a ne pitanje brojeva. Većina profesionalaca u sportu su vakcinisani, procentualno više nego populacija SAD. I svi oni prihvataju stav da to čine zbog svoje sigurnosti. Ali mnogo posmatrača sa strane smatra da je uloga sporta u društvenim polemikama preuveličana.

- Od sporta očekujemo da nam da odgovor na neka šira društvena pitanja. Mnogo puta smo videli da su najdetaljniji razgovori u medijima vezani za sport - kazao je Robert Hajaši, profesor na Amherst koledžu u Masačusetsu.

Mišljenje i izneo i Den Lebovic, izvršni direktor Centra za studije sporta u društvu.

- Svi oni su drugačije osobe. Imaju drugačiji pristup. Sportisti nisu drugačiji u odnosu na ostatak čovečanstva. Samim tim podložni su informacijama i dezinformacijama. Ima ih tvrdoglavih, kao i onih koji prihvataju. Živimo u svetu gde smo se udaljili od činjenica - kazao je Lebovic.

Na primer, kada Elton Džon priča o LGBTQ zajednicama, njegov glas se čuje više. Istom logikom, ostrašćeni navijači Grin Bej Pekersa će verovatno više slušati ono mišljenje koje ima igrač kao što je Rodžers. Tako je mišljenje tamnoputih sportista posebno uvažavano u afro-američkoj zajednici. Posebno u slučajevima lošeg lečenja.

- Mogu da osete manjak poverenja, sa podsećanjem na nasilnu sterilizaciju crnih žena - kazao je Hajaši i nastavio o Đokoviću.  

- Srbi su u Evropi predstavljeni kao loši momci. I onda Đoković može da postane simbol nacionalnog ponosa - rekao je Hajaši.

- Od njih očekujemo užasno mnogo, da učine da nestanu bol i mržnja. Sada očekujemo da budu uzor u javnom zdravlju - objasnio je Lebovic.

- Danas, ako ne zauzmeš neku stranu, onda ljudi kažu da nemaš kičmu - dodao je još jedan od sagovornika, Mark Harvi, profesor Univerziteta Sent Meri iz Kanzasa i pisac knjige čija je tema uticaj poznatih ličnosti na društvo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike