Đokovićeve šanse su minimalne, ne postoji osnov da se ospori ministrova odluka!

14.01.2022

15:03

0

Nema mnogo razloga za optimizam...

Đokovićeve šanse su minimalne, ne postoji osnov da se ospori ministrova odluka!
_G1A5407 - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Australija spava, Novak Đoković je u pritvoru na nepoznatoj lokaciji i sprema se za sutrašnje saslušanje pred imigracionim vlastima.

Njegovi advokati žele da obore odluku ministra koji mu je po svom diskrecionom pravu ukinuo vizu, ili bar da traže privremenu zabranu njene primene, da bi Novak igrao na Australijan openu. Slučaj je premešten na savezni sud, a znamo i ko će odlučivati o Đokovićevom slučaju

Dok čekamo tamošnje jutro, a ovdašnju noć, kada će Srbin u pratnji policajaca odgovarati na pitanja, možemo se pozabaviti tumačenjem tamošnjih zakona.

Penzionisani imigracioni advokat Majkl Tod ocenio je da Đoković ima minimalne šanse da ostane u Australiji. On to objašnjava ovako:

- Vrlo je mala verovatnoća da se neće primeniti odluka ministra Aleksa Hoka. On je Đokoviću oduzeo vizu sa objašnjenjem da je on antivakser, što je napast za ljude u Australiji, tako da je "u javnom interesu da se izbaci". Ovo je praktično nemoguće izazvati, jer Đoković zaista nervira ljude. Sud će Đokoviću dozvoliti da ostane i izazove odluku samo ako pokaže da ima dobre šanse da uspe. Skoro da ne postoji šansa – rekao je Tod.

Pošto je sudija održao preliminarno veće, odlučeno je da Đokovića u subotu ujutru, a u petak uveče po našem vremenu, saslušaju imigracione vlasti, a onda u nedelju ujutru da se pojavi pred sudijom. Ipak, advokat upozorava:

- To što još nije izbačen ne znači da je na bilo koji način pobedio. Da bi Đoković ostao i igrao na Australijan openu, mora da sudu dokaže da je ministar Aleks Hok pogrešio u tumačenju zakona i/ili da nije u "javnom interesu" Australijanaca da ostane. Sad, fraza "javni interes ima jako širok spektar tumačenja, a advokati to vole.

On je na kraju morao da "zapljune" Srbina:

- Đoković se sada suočava sa trogodišnjom zabranom ulaska u Australiju, osim ako ne pokaže "izuzetne okolnosti". On je antivakser i lagao je. 83 odsto Australijanaca hoće da ga izbace i nadaju se da se nikad neće vratiti.

On nije jedini koji tako misli. Stručna istražiteljka Sangita Pilai objasnila je do detalja na osnovu čega je ministar doneo odluku i istakla da ima potpuno zakonsko pravo, koje nije prekršio.

- Đokovićev slučaj jeste izuzetan po tome što pokazuje kolika je moć ministra. Ali, primena te moći nije izuzetna. Ministar za imigracije ima ogromnu moć, ali je istina da korišćenje te moći sada prerasta u naviku da se koristi kao mač – napisala je ona.

Sve u svemu, ne deluje dobro. Ali, možemo da se ohrabrimo time da je Tod pogrešio i za prvo pojavljivanje pred sudom. Nadajmo se da će i sad.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike