Ko osvoji medalju u Parizu kući nosi deo Ajfelove kule! Zlatne će biti teže od pola kilograma! (VIDEO)

08.02.2024

18:11

0

Autor: G. F.

Nema dileme da će borba za odličja na OI biti više nego uzbudljiva

Ko osvoji medalju u Parizu kući nosi deo Ajfelove kule! Zlatne će biti teže od pola kilograma! (VIDEO)
Medalje za OI u Parizu - Copyright Profimedia

Spektakl, to je ono što nas očekuje ovog leta u Parizu!

Domaćini Olimpijskih igara otkrivaju jedan po jedan detalj onoga što očekuje sportiste, ali i ljubitelje sporta širom sveta, tokom najvećeg takmičenja, a danas je na red došla i priča o odličjima.

Nema dileme da su sportisti upravo dobili još jedan motiv da zapnu u Parizu! Jer ko stigne do odličja poneće kući deo istorije grada svetlosti!

 

 

U svaku zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju, koju će nositi sportisti na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu, biće umetnut šestougaoni polirani komadi gvožđa uzeti sa Ajfelovog tornja.

U svakoj od medalja se nalazi 18 grama originalnog gvožđa, koji su isečeni sa nosača ili drugih delova zamenjenih tokom renoviranja Ajfelovog tornja i pohranjeni na čuvanje.

Navodi se da će biti napravljeno 5.084 medalja, za Olimpijske igre i Paraolimpijske igre. Neke medalje će biti sačuvane u slučaju da bude preraspodele posle Igara, a neke će biti poslate u muzeje.

Sa gvožđa je skinuta boja, uglačani su, lakirani i umetnuti u medalje, na kojima je oznaka "Pariz 2024". Na medaljama se nalazi i logo OI u Parizu, koji izgleda kao plamen ili kao lice žene. Takođe, utisnuto je i pet olimpijskih prstenova.

 

 

Oko gvožđa su diskovi od zlata, srebra i bronze, naborani da reflektuju svetlost i da čine da medalje sijaju. 

Zlatne medalje su teške 529 grama, napravljene su od srebra i obložene sa šest grama zlata. Srebrne medalje su teške 525 grama, a bronzane 455 grama i predstavljaju leguru bakra, kalaja i cinka.

Sve medalje su prečnika 85 milimetara i debljine 9,2 milimetara.

Olimpijske igre će biti održane od 26. jula do 11. avgusta, a Paraolimpijske igre su na programu od 28. avgusta do osmog septembra u Parizu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike