Dok je bio Vil niko nije znao za njega, sada je Lija i najbolja je plivačica u SAD

13.02.2022

09:15

1

Autor: 24sedam

Mnogi se pitaju da li sport gubi smisao

Dok je bio Vil niko nije znao za njega, sada je Lija i najbolja je plivačica u SAD
lia tomas - Copyright Profimedia

Rođen kao Vil Tomas, plivač iz Teksasa, nije bio previše primećen u svetu vodenih sportova. Tek 462. rangiran u SAD postao je zanimljiv 2019. godine, jer je tada Vil promenio pol. Postao je Lia i sada je broj 1 u svom sportu.

Lia Tomas nije uradila ništa nedozvoljeno. On(a) je provela tri godine kao deo univerzitetskog muškog plivačkog tima pod svojim imenom Vil Tomas. Plivač je posle toga bio podvrgnut tretmanu supresije testosterona više od dve i po godine da bi mogao da se takmiči u ženskim disciplinama. Politika NCAA učešća transrodnih studenata-sportista iz 2010. godine zahteva od sportista da se podvrgnu najmanje jednoj godini lečenja, što je u ovom slučaju bilo ispunjeno.

Zato je Vil od 462. plivača u SAD postao prva plivačica, jer je kao Lia u decembru oborila dva rekorda na nacionalnom mitingu u Ohaju.

 

 

Kako je ovo moguće, ako FINA još nije donela dozvolu za takmičenje transrodnih osoba?

Američki plivački savez (USA Swimming) od transrodnih plivača traži da pruže dokaze da su prošli fazu pubertetskog razvoja i da im pol pri rođenju ne daje konkurentsku prednost u odnosu na druge takmičare sportista.

Drugo, koncentracija testosterona u njihovoj krvi mora biti manja od 5 nanomola po litru neprekidno najmanje 36 meseci pre nego što se prijave za takmičenje. U donošenju ove odluke, "USA Svimming" se oslanjao na podatke da bi najbolje rangirana žena u 2021. godini, u proseku, bila rangirana tek na 536. u svim muškim disciplinama na kratkim stazama i na 326. na svim dugim stazama (50 metara) muški događaji u SAD.

Politika SAD prema sportu ide logikom da stvari nisu jednostavno podeljene na muške i ženske i da postoji određen broj sportista koji prkosi takvoj klasifikaciji. Stoga je odlučeno da i ovi sportisti dobiju priliku za takmičenje, iako primer Lije Tomas dovodi u pitanje ispravnost ovako donetog rešenja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike