Nepravedno i besmisleno! Pogledajte kako "bivši muškarac" obara rekorde u ženskoj konkurenciji, bolja za čak 7,5 sekundi (VIDEO)

18.02.2022

17:30

0

Autor: 24sedam

Trka održana u okviru Univerzitetske lige

Nepravedno i besmisleno! Pogledajte kako "bivši muškarac" obara rekorde u ženskoj konkurenciji, bolja za čak 7,5 sekundi (VIDEO)
lia tomas - Copyright Profimedia

Slučaj Lie Tomas pokazao je još jednom koliko je odluka da može da se takmiči u ženskoj konkurenciji besmislena i nepravedna. Nekada muškarac, posle promene pola počela je da se takmiči u bazenu, a poslednja trka izazvala je brojne komentare na društvenim mrežama.

Tomas, koja pliva za Univerzitet Pensilvanija bila je ubedljivo prva u trci, sa čak 7,5 sekundi razlike u odnosu na najbliže pratilje. Pobedničko vreme bilo je 37,32 sekundi.

Pogledajte i kako je sve izgledalo.

Podsetimo, dok je bio Vil, bio je plivač daleko ispod proseka, a posle promene pola, Lia je počela da dominira u bazenima širom SAD, čak i da obara rekorde. U međuvremenu, Tomas je bio  podvrgnut tretmanu supresije testosterona više od dve i po godine da bi mogao da se takmiči u ženskim disciplinama.

Politika NCAA učešća transrodnih studenata-sportista iz 2010. godine zahteva od sportista da se podvrgnu najmanje jednoj godini lečenja, što je u ovom slučaju bilo ispunjeno.

Iako su pravila to dozvolila, jasno je koliko ovo nije pravedno prema drugim plivačicama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike