Ništa od Lige šampiona, Liga Evrope veoma upitna: Zvezda luta li luta, u tom lutanju izgubila sebe, ali i veliki novac

11.08.2021

09:02 >> 12:16

0

Posle eliminacije od Šerifa, na redu je dvomeč sa Klužom

Ništa od Lige šampiona, Liga Evrope veoma upitna: Zvezda luta li luta, u tom lutanju izgubila sebe, ali i veliki novac
Copyright Dejan Stanković, MN Press

Crvena zvezda neće igrati u grupnoj fazi Lige šampiona, definitivno se zna posle trećeg kola kvalifikacija za najkvalitetnije UEFA takmičenje. To je postalo jasno posle sinoćnjeg revanša sa Šerifom. I realno, tim koji ne može da izbaci prvaka Moldavije ne zaslužuje elitno takmičenje.

Tačno je da srpski timovi odavno nikoga ne smeju da potcenjuju, ali je isto tako tačno da je Superliga mnogo kvalitetnija od moldavskog šampionata, kao i da je Zvezdin aktuelni tim (63,5 miliona evra) oko pet i po puta skuplji od Šerifa.

I dalje su otvorena vrata Lige Evrope, ali je za to potrebno biti bolji od Kluža. Ako se ni u tome ne uspe, sigurna je grupa u Ligi konferencija, ali je to mnogo daleko od očekivanja sa početka sezone.

Mnogo daleko…

Uz sve to boli i finansijski “šamar”. Da je prošao dalje, prvak Srbije bi imao garantovanih pet miliona evra samo za igranje u plej-ofu, a u slučaju ispadanja dobio bi još oko 6.630.000 evra (3.630.000 evra za plasman u LE, i dodatni bonus od oko tri miliona).

Ali to je sada prošlost.

Nismo mnogo toga videli od ekipe Dejana Stankovića ove sezone. Na pripremama su beleženi solidni rezultati, ali i sami treneri kažu da to često ne mora da bude pokazatelj stvarnog stanja stvari.

Na početku sezone, protiv Vojvodine “nula” koja je već tada nagovestila da problemi postoje.

Krenuo je tada Stanković sa sledećim starterima: Borjanom, Gajićem, Dragovićem, Babićem, Rodićem, Sanogom, Krstičićem, Ivanićem, Benom, Kataijem i Krstovićem.

pročitajte još:

Mladi napadač je tada dobio šansu pre Pavkova (ušao u nastavku) i pre Luisa Dionija koji tada nije bio potpuno spreman. Podsetimo, Francuz je stigao pred kraj priprema. I od tog meča, Stanković je tražio pravu postavu, do koje očigledno nije došao. U duelu sa “lalama” šansu su dobili i Bakajoko, Eraković, Kanga, Falko i Pavkov.

Onda je došla i prva evropska utakmica, sa Kairatom u gostima. Ni tada nije bilo slavno. Izgubila je Zvezda sa 2:1, a opet se javio problem neefikasnosti, pošto je Mikanović ublažio poraz autogolom.

U tom meču, Stanković je posegao za promenom u štoperskom tandemu, pa je uz Dragovića zaigrao Pankov, dok su bekovi i dalje bili Gajić i Rodić. Ponovo su zadnji vezni bili Sanogo i povratnik Krstičić. Recimo da je vezni red najpostojaniji pošto su među starterima pod obavezno Katai i Ivanić, dok se ostali menjaju. Obično Stanković rotira Bena i Falka. Starter u napadu je bio Pavkov, a zamenio ga je Dioni.

Onda je došao i meč sa ekipom Mladosti, i upisana je prva pobeda u sezoni. Ali uz mnogo muke i uz (jedini) gol Ivanića. I tada je Stanković mešao karte, pa je tako bekovski par bio Eraković – Rodić, a štoperi Pankov i Dragović. Zadnji vezni su bili standardni Sanogo i Kanga koji je dobio šansu. Ispred su bili Falko, Ben, Ivanić i kao najistureniji Dioni. Šansu su kasnije dobili (do tada zaboravljeni) Degenek, Babić, Krstičić, Ben i Krstović.

Revanš sa Kairatom dao lažnu nadu

A onda je došla noć, posle koje se mislilo da sve dolazi na svoje mesto. Zvezda je deklasirala Kairat sa 5:0, a među starterima je opet bilo promena. Umesto Gajića je od početka zaigrao Gobeljić, a štoperi su bili Pankov i Dragović. Na levom beku bio je Rodić. I u ovom meču je bilo jasno da je Kanga istisnuo iz tima Krstičića, dok, kao i Falko Bena. Naravno, Ivanić i Katai su bili standardni. Pošto je već u 56. minutu bilo 5:0, Stanković je mogao da da šansu i Lazetiću i Krstoviću. Zaigrali su i Gajić, Krstičić i Ben.

Novi trijumf upisan je i na gostovanju Spartaku (3:1), uz golove Ivanića, Bena i Krstovića. I tada je malo Stanković promešao tim, ali ne preterano. Tada je prvi (i za sada jedini) put odmarao Borjan, a zamenio ga je mladi Gordić. Ispred je ponovo bio bekovski tandem, Gajić – Rodić, kao i štoperi Pankov i Babić. Kasnije je Babića zamenio Dragović, a Rodića Gobeljić. Ben je bio starter, kao i Ivanić, Katai i Dioni. Kanga i Krstičić su bili zadnji vezn, a šansu je (tada) prvi put u sezoni dobio i Srnić, umesto Gabonca. Zaigrao je i Falko, kao i Krstović.

Novi evropski duel bio je u Beogradu, a gostovao je Šerif i kući otišao sa 1:1. Posle gola Kastanjede, Dioni je uz mnogo sreće postigao gol. Tu utakmicu, Stanković je počeo sa sledećim sastavom: Borjan, Gobeljić, Pankov, Dragović, Rodić, Sanogo Kanga, Ivanić, Falko, Katai i Dioni. Međuti, ovaj meč je obeležio crveni karton Kange koji se taman ustalio u tim, a zatim napravio glupost i ostavio saigrače na cedilu. Ponovo je proradio “đavo” u njemu, pa je u revanšu Stanković bio prinuđen da menja.

Mada treba biti pošten i reći da je uprkos igraču manje bila ravnopravan, pa čak i bolji rival.

pročitajte još:

Usledio je povratak u Superligu, i duel sa Napretkom u Beogradu. Jedini gol je dao Gajić u završnici, uz kombinovani startni sastav. Stankoviću je već bio u glavi revanš sa Šerifom. Starteri su bili Borjan, Bakajoko, Dragović, Degenek, Gajić, Petrović, Nikolić, Krstičić, Falko, Ben i Lazetić. Kasnije su šansu dobili Gobeljić, Ivanić, Srnić, Gavrić i Krstović.

I onda je došao meč odluke, koji je na kraju završen neuspešno. Bilo je 1:0 za Moldavce koji će se za grupnu fazu Lige šampiona boriti sa zagrebačkim Dinamom. Dakle, ništa od regionalnog klasika o kojem se mnogo pričalo posle nedavnog žreba.

pročitajte još:

Pošto je Stanković morao da sastavlja tim bez Kange, izbor je pao na Srnića kome je ovo bio prvi put da bude starter ove sezone. Ovog puta starter za Evropu nije bio Gobeljić, već Gajić. Uz Dragovića je bio Degenek, a na levom beku Rodić. Ostalo, manje-više očekivano, sa Sanogom (uz Srnića), Falkom, Ivanićem, Kataijem i Dionijem.

Gol je Šerif dao u za njih najboljem mogućem trenutku, a za Zvezdu najgorem. U samoj završnici prvog poluvremena. Kasnije izmene, Ben, Krstović, Nikolić i Gavrić nisu donele rezultat.

Šta to fali Zvezdi?

I kada se podvuče crta, Zvezda ne liči na onu koja je prošle sezone igrala u 1/16 finala Luge Evrope jer ove ima baš mnogo mana. I previše za postavljene ciljeve, ako se zna da do sada nije bilo nekih ozbiljnijih problema sa povredama ili slično…

Rezultati su poput “rolerkostera”, od minimalaca uz mnogo muke, do ubedljive pobede nad Kairatom. Prekidi više nisu ubojito oružje kao pre. Sada prima golove iz tih situacija. Niti su igrači na nivou kao ranije. Isto tako, Stanković nikako da pronađe postavu koja će dati rezultate. Sa štoperskim tandemom i dalje eksperimentiše, odnosno traži idealnog para Dragoviću. I to traje.

Vezni red, kako – tako, mada ni tu sve nije idealno. Sanogo je standardan na mestu zadnjeg veznog, mada je uvek na ivici drugog žutog. Od Krstičića se više očekivalo i sada nije čudo da utakmicu počne na klupi. Videćemo i da li će Srnić sada češće dobijati šansu. Ivanić, Katai, Kanga i Falko uživaju poverenje Stankovića, ali u napadu postoji veliki problem. Možda i najveći. Da ne beše “trojke” protiv Spartaka i “petice” sa Šerifom, gol razlika i ne bi bila neka, s obzirom na broj utakmica.

Dioni je doveden kao veliko pojačanje, pa su i očekivanja velika. Ali (za sada) ispunjena nisu, jer je kasno i došao. Suviše kasno i očigledno nedovoljno spreman za celu utakmicu, pa je šansa za plasman u plej-of prokockana.

pročitajte još:

Milan Pavkov već izvesno vreme nije u prvom planu, a uoči duela sa Šerifom imao je zdravstvenih problema, pa nije bio ni među putnicima. Isto tako, ne može se očekivati ni da mladi Krstović rešava utakmice ovakvog kalibra. Još manje to treba očekivati od još mlađeg Marka Lazetića. Aleksa Vukanović (za sada) očigledno nije u planovima.

I ako se zna da će Ohi iz Moldea doći tek u januaru (što je prekasno), jasno je da je pitanje špica goruće. Takođe, Stanković Bena ne stavlja na poziciju klasične “devetke”, pa kada se sve sabere i kada se sagleda aktuelna situacija, sada bi možda pomogao i Dijego Falćineli. Ali je sada to završena priča, jer Italijan više nije u Ljutice Bogdana.

Čak je i posle eliminacije od Šerifa, sportski direktor Mitar Mrkela priznao da “su nosioci igre totalno van forme”.

Pred Stankovićem je sada osam ključnih dana, za brigu, samo da sprema tim i taktiku za duel sa Klužom, pošto je okršaj sa Radnikom odložen. A Rumuni su znatno ozbiljniji rival od Moldavaca.

pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike