Legenda Dinama Slavko Ištvanić za 24sedam: Imali smo ligu koja je bila treća u Evropi, a igrači su voleli svoje klubove

03.08.2021

20:30 >> 20:03

0

Jedan od deset asova modrih sa preko 500 ligaških priča o svojim očekivanjima za dvomeč Dinama i Zvezde

Legenda Dinama Slavko Ištvanić za 24sedam: Imali smo ligu koja je bila treća u Evropi, a igrači su voleli svoje klubove
Copyright Slavko Ištvanić, Slobodan Marović /MN Press

“Samo da se završi sve kako treba”, nekoliko puta je tokom intervjua za 24sedam ovu misao ponavljao legendarni fudbaler zagrebačkog Dinama Slavko Ištvanić govoreći o mogućim duelima njegovog kluba i Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pod uslovom da se zadovolje dva “ako”.

Ako crveno-beli eliminišu Šerif i ako Dinamo bude bolji u svojim dvomečima od poljske Legije, onda ćemo gledati derbi bivših članova jugoslovenske “velike četvorke”. A Slavko Ištvanić je fudbalski rastao igrajući ih u svim kategorijama.

Ko se seća plavokosog igrača poslednje linije “modrih” zna da je on bio Fabio Kanavaro svog vremena. Snažan, ne toliko visok, ali skočan, brz kao vetar,  spreman da u svakom trenutku iznese loptu do centra.

Dragiša Binić, Slavko Ištvanić /MN Press

Igrao je i sa zlatnom generacijom Dinama, koju je početkom osamdesetih formirao harizmatični Ćiro Blažević, a bio je i deo ekipe hrvatskog šampiona sve do 1995. godine. Status legende kluba zaradio je odigravši 527 mečeva u šampionatu, što je u današnjem fudbalu vernost koju je teško zamisliti.

– Nekada su igrači voleli svoje klubove. Držali su do tradicije, bili su svesni istorije kluba za koji su igrali. Danas vladaju drugačija pravila, sve je komercijalizovano, materijalno je najvažnije i sve se gleda kroz prizmu novca – priča Ištvanić za 24sedam.

Kada ste vi zaigrali za Dinamo?

– Zanimljivo je da sam baš debitovao protiv Crvene zvezde na Marakani. Bilo je to 1984. godine u Kupu, još nisam imao 17 godina.

Šta je ostalo u sećanju?

– Mnogo toga! Pa to su inače bile utakmice za nezaborav u našoj staroj državi. Konkretno, na tom meču smo izgubili 3:2, bilo je polufinale Kupa i mi smo eliminisani. Sad zamislite jednog dečaka koji dobija priliku da debituje na tako jednom važnom meču i igra protiv Mitra Mrkele, Milka i Boška Đurovskog, koji su već imali status fudbalskih zvezdi u Jugoslaviji. Kažem vam, igrali smo odlično, ali je Zvezda otišla u finale.

Dinamo Zagreb 1990. g, Slavko Ištvanić, posle golmana Dražena Ladića/MN Press

Da li će novi mogući duel dva nekadašnja rivala po bilo čemu biti sličan onima koje je vodila vaša generacija?

– Teško je povlačiti paralelu. Ostalo je zabeleženo da su to bila dva stara rivala, koja su u jednom delu svoje istorije odigrala mnogo utakmica. Ovaj meč koji bi mogao da se dogodi je istorijski jer se događa posle duge pauze. Nadam se pre svega da će obe utakmice doneti lep fudbal i da će proći sve u najboljem redu, jer osim što smo rivali, mi moramo biti dobri susedi. Drugi aspekt ovih mečeva je momenat odigravanja zbog poznate situacije sa virusom, pa zato niko ne može pouzdano znati kada dođe red na njih u kakvim će se okolnostima održati i da li će tada uopšte biti dozvoljeno navijačima da budu na tribinama.

Kako vam se čini Dinamo na početku sezone?

– Igrači Dinama još traže pravu formu. Mislim da su oni zadovoljni onim što prikazuju na početku sezone, jer kvalifikacije za Ligu šampiona su startovali pobedama, a to je u ovom delu sezone najvažnije da bi se se obezbedilo još jednom učešće u evropskim takmičenjima. Očekujem da će najvažniji igrači tek doći do nivoa igre iz prošle sezone, a tu mislim na Majera, Ivanušeca, Oršića i Petkovića.

Spominjete samo ofanzivni deo ekipe?

– U pravu ste, oni su u prvom planu, jer nije tajna da je taj deo Dinamovog tima danas jači od defanzivne linije. Oni nose igru poslednjih nekoliko sezona, neki su se potvrdili i igrama za reprezentaciju i zato je gledajući startnih 11 od špica ka Ademiju, koji je kapiten i već godinama jedna konstanta Dinama, glavni kvalitet koncentrisan u ofanzivnom delu ekipe. To nikako ne znači da potcenjujem odbrambene igrače. Imate Teofila, iskusnog Francuza, pa Ristovskog koji je došao ovog leta. Dobar je i Danas Lauritsen, mnogo se očekuje i od levog beka Mubanđeja, ali ako će neko izboriti prolaz protiv Legije i kasnije protiv Zvezde, onda su to Oršić, Ivanušec i posebno Majer.

Šta mislite o Zvezdi?

– O Zvezdi ne bih mogao detaljnije pričati kao o Dinamu. Pratim fudbal u svim bivšim jugoslovenskim republikama, ali najviše kroz rezultat, manje me interesuju pojedinci. Generalno, o Zvezdi znam da je godine izgubila boreći se sa raznim problemima, ali već neko vreme imaju dobar tim i redovni su u Evropi. Drago mi je zbog toga, jer sam odrastao i razvijao se kao igrač na tom rivalstvu. Ne samo sa Crvenom zvezdom, već i sa Partizanom. I danas mi je lepo kada se setim duela koje sam vodio sa Brnovićima, Vokrijem, Milkom ili Milonjom Đukićem.

Dragiša Binić, Slavko Ištvanić /MN Press

Da li ste zadržali kontakt sa igračima svoje generacije sa ovim prostora?

– Nisam, nažalost. Dugo nikog nisam ni video, ni čuo od njih, ali eto kada bi se desilo da opet dođem u Beograd voleo bih da vidim Diku Stojanovića, Gorana Milojevića, braću Đurovski, Darka Pančeva… Bili su to sve odlični momci. Neki su bili stariji od mene, neki mlađi, ali zajedničko nam je bilo to kako smo odrastali i poštovanje koje smo imali jedni prema drugima. Svi smo morali mnogo toga da pokažemo da bismo pored starijih igrača dobili priliku da igramo, a kvalitet one lige bio je možda i među tri u Evropi – zaključio je Ištvanić.

Instalirajte iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike