Pešića najviše raduju karakter i mentalna snaga Srbije: Mi i dalje mislimo da smo najbolji, a nismo

25.11.2021

21:55

0

Pešića najviše raduju karakter i mentalna snaga Srbije: Mi i dalje mislimo da smo najbolji, a nismo
0MET2866 - Copyright MN Press

Srbija je u pravoj pravcatoj drami pobedila Letoniju na početku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Selektor Svetislav Pešić je posle svog novog debija bio raspoložen i raspričan.

Mnogo toga ima da se primeti oko utakmice, ali jedna stvar je najviše obradovala selektora – karakter ekipe. Letonija je sjajno šutirala, vodila je tokom većeg dela meča, ali je Srbija slavila pogotkom sa penala 2,8 sekundi pre kraja.

- Videli smo utakmicu sa intenzitetom, borbom. Čestitam obema ekipama jer su oba tima pobedila. Naš gost Letonija je odigrala sjajnu utakmicu. To je tim koji igra sjajnu košarku u napadu, ali i u odbrani i koji dugo igra. Naš tim je odigrao na stav i pokazao je da veruje da može da pobedi. To je za mene najvažnije za razvijanje našeg novog projekta, koji je važan za sledeće veliko takmičenje. Ovo je početak olimpijskog ciklusa i jako smo srećni ne samo što smo dobili, nego kako smo dobili, moralom, stavom, borbom. Ponavljam, taj moral koji smo pokazali… To je za mene veoma važno.

Nastavio je "Kari" u istom stilu, hvaleći karakter svog tima, ali i protivnika. A javnosti je poslao i poruku.

- Najveći, najbolji kvalitet koji sam ja video večeras, to je verovanje da možemo da pobedimo utakmicu. Mi koji smo igrali košarku i koji smo treneri, znamo koliko je teško igrati protiv ekipe koja je što se tiče napadačkog talenta jedna od najboljih u Evropi. Mi i dalje verujemo da smo najbolji u Evropi i svetu, a nismo. Ali, Letonija je izvanredna košarkaška nacija sa izuzetnim momcima. Izvući jednu ovakvu utakmicu… Publika nam je pomogla, malo se digla i počela da navija, a to podiže moral ekipe. Voleo bih da tako bude i u sledećim utakmicama, ovi momci zaslužuju poverenje. Mi nemamo najbolje igrače po vama (medijima), ja se neću sa time složiti, ali ako i nemamo najbolje, hajde da ih pravimo najboljima. Zaslužuju maksimalnu podršku sa moje strane i stručnog štaba i saveza. Moramo da im više verujemo.

Što se tiče same utakmice i toga šta može da se popravi do meča sa Belgijom u nedelju, selektor je rekao da odbrana zahteva vremena.

- Mi smo završili sa 71 odsto šuta za dva i 50 odsto za tri i dobili smo sa jednim poenom razlike. To znači, uigranost je pre svega u odbrani. U napadu možeš da postaviš 2-3-4 akcije i u tim akcijama vežeš ekipu. Za odbranu je potrebno vreme. Prošla su vremena kad smo govorili da odbranu igra samo onaj ko se bori. Ni u napadu ne možeš da daš koš ako se ne boriš. I ako nisi aktivan i agresivan u napadu, ne možeš da daš koš. Ali, odbrana zahteva vremena, da se igrači uigraju, da čitaju protivnika, ali i trenera. Ja sam sa njima tri dana, a nikog od ovih momaka nisam trenirao. Osim Marka Marinovića (pomoćnog trenera) i Nenada Trunića (takođe pomoćnika) na jednom kadetskom prvenstvu. Oni meni veruju, ali će trebati vremena dok me razumeju. Moramo da podržimo ovu reprezentaciju, ove momke, oni imaju fantastičnu perspektivu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike