Pešićevi „orlovi“ poleteli ka Mundobasketu! Srbija preživela nestvaran šut Letonaca i u drami odbranila „Pionir“!

25.11.2021

21:02

0

Autor: A. Š.

Sjajan meč I velika pobeda

Pešićevi „orlovi“ poleteli ka Mundobasketu! Srbija preživela nestvaran šut Letonaca i u drami odbranila „Pionir“!
0MAR7052 - Copyright MN Press

ISjajan debi imao je Svetislav Pešić na klupi Srbije! U jednom od najuzbudljivijih mečeva srpskih košarkaša u poslednjih nekoliko godina, "orlovi" su u dvorani "Aleksandar Nikolić", posle velike drame i penal završnice, uspeli da sruše izuzetno neugodne Letonce na startu kvalifikacija za Mundobasket - 101:100 (28:33, 24:23, 25:19, 24:25).

Nestvarni su bili Letonci večeras u beogradskom hramu košarke. "Rešetali" su koš "orlova" gotovo iz svih pozicija (17/23 za dva, 16/34 za tri) i predvođeni maestralnim Lomašom stigli nadomak velikog podviga. Ipak, Srbija je na ovom meču imala nekoliko heroja, a onaj koji je izuzetno raspoloženom rivalu zadao konačan udarac bio je Marko Jagodić Kuridža, koji je u poslednja dva minuta meča izrastao u junaka "orlova".

MN Press
 

Letonci su ispustili veliku priliku u srpskoj prestonici. Šutirali su kao u transu iz svih pozicija, postigli u gostima 100 poena i nisu pobedili! S druge strane, Srbija je na startu novog kvalifikacionog ciklusa većim delom meča plesala po tankoj niti između trijumfa i poraza, ali kada se odlučivalo odigrali su gotovo bez greške i na kraju, bez ikakve dileme, ubrizgali sebi enormnu dozu samopouzdanja za nastavak kvalifikacija.

Prva deonica meča do tančina je skicirala večerašnji duel. Za navijače Srbije, do granice ludila precizan šut gostiju i stihijska igra Teodosića i drugova, koji su samo na momente obećavali da bi znatno ranije mogli da prelome izuzetno upornog rivala. Samo jedan promašaj iz igre, iz 13 pokušaja, u najkraćem opisuje na koji način je Srbija za 10 minuta igre primila 33 poena, ali su u najkritičnijim periodima igre u prvom poluvremenu Teodosić, Avramović i Smailagić omogućili "orlovima" da na poluvreme odu sa jednocifrenim minusom.

MN Press
 

Gotovo identična slika viđena je i u nastavku meča. Iako su svi, donekle i s razlogom, očekivali da će Letoncima pasti procenti šuta, to se nije dogodilo. Naprotiv, Bertans, Gražuliž, Zoriks i, pre svih, Lomaš, nastavili su dalekometnu paljbu, koja je u 34. minutu gostima donela velikih plus sedam (86:79).

I kada je delovalo da će, ne baš sjajno popunjene, tribine "Pionira" u tišini ispratiti slavlje gostiju, koji su imali veoma dobru podršku u beogradskom hramu košarke, na scenu su stupili arbitri i, čini se nehotice, okrenuli meč u korist "orlova". Posle dosuđenje tehničke greške klupi Srbije, dvorana je "proključala", aktivno se uključila u meč i dala Srbima neophodan vetar u leđa da krenu u odlučujući juriš, u kojem su veliku rolu odigrali Avramović i Dangubić, trojkama u momentima kada su napad pre toga i gosti bili precizni van linije 6.75.

MN Press
 

Ti koševi, kao i poeni Ristića uz faul i pogođeno dodatno bacanje na minus četiri, dali su Srbima "veštačko disanje" i bili uvod u ultra zanimljivu završnicu u kojoj je u junaka izrastao Jagodić Kuridža, koji je pre odlučujućeg poena 2.8 sekundi pre kraja, postigao i još četiri u poslednjem minutu, kojma je održao "orlove" u egalu i meč uveo u finiš na jednu loptu.

SRBIJA: Avramović 17, Dangubić 7, Jakodić Kuridža 16, Radanov 8, Teodosić 21, Jović, Koprivica, Novak, Ristić 9, Smailagić 15, Trifunović 5, Zagorac 3

LETONIJA: Bertans 17, Gražulis 17, Lomaš 33, Majeris 2, Zoriks 14, Ate, Beržinjs 1, Čavars 6, Kuruc 6, Laks, Pasečniks 2, Skele 2

BLOG UŽIVO:

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Lomaš je bio polovično precizan s linije penala, a potom je Jagodić Kuridža pogodio sa poludistance. Minut i po pre kraja četvrte četvrtine rezultat je 96:96. Čavars zakucava na isteku napada. Jagodić Kuridža pogađa dva bacanja. Odbranili smo se, 23 sekunde pre kraja Teodosić ima dva bacanja. Teodosić je siguran, a potom pravi faul nad Lomašom 11.4 sekunde pre isteka vremena. Najbolji pojedinac gostiju na večerašnjem meču pogađa oba puta. Nerešeno je 100:100, Pešić traži tajm aut za odlučujući napad. Jagodić Kuridža ima dva bacanja 2.8 sekundi pre kraja. Pogodio je prvo, drugo je namerno promašio. Srbija pobeđuje 101:100. 

38. MINUT - Gražulis ubacuje novu trojku za goste, ovoga puta Dangubić vraća. Laki poeni za Gražulisa - 95:91, dva i po minuta pre kraja. Ristić hvata Teodosićev promašaj, poentira uz faul i pogađa dodatno bacanje. Srbija je smo na poen zaostatka pred završna dva minuta meča - 95:94.

 

36. MINUT - Sudije su svojom odlukom da "orlovima" dosude tehničku grešku, "zapalile" tribine "Pionira". Publika se konačno aktivno uključila u meč, Dangubić je posle sjajnog zakucavanja pogodio i dva bacanja, "orlovi" su na isteku 35. minuta prišli na 87:85. Neverovatan je Lomaž, ubacio je svoju šestu trojku iz devetog pokušaja, ali odmah na isti način uzvraća Avramović. Na isteku 36. minuta Letonija vodi 90:88.

34. MINUT - Posle više od dva minuta igre u završnom kvartalu, prve poene za Srbiju postiže Smailagić snažnim zakucavanjem. Zoriks ubacuje još jednu trojku. Letonci u 34. minutu vode 86:79. Pešić traži minut odmora. Uz mnogo sreće Trifunović se dokopao lopte, posle prodora Smailagića, i postigao veoma važne poene za "orlove. Tom prilikom Smailagić je nezgodno pao i požalio se na povredu, ali je posle nekoliko trenutaka ustao.

24sedam/Pavle Knežević

 

 
24sedam/Pavle Knežević
 

 

24sedam/Pavle Knežević
 

32. MINUT - Neverovatni Lomaž pogađa novu trojku u prvom napadu četvrte četvrtine, a posle faula u napadu Smailagića Mejeris pogađa dva bacanja. Nova izgubljena lopta Srbije, koju trojkom kažnjava Gražulis. Gosti prave 8:0 za manje od minut i po igre i vode 83:77.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Lomaž je vezao pet poena u poslednjem minutu treće deonice, ali je Zagorac ubacio trojku u poslednjem sekundu pretposlednjeg kvartala za vođstvo Srbije pred odlučujućih 10 minuta meča - 77:75.

MN Press
 

28. MINUT - Posle lakih poena Miloša Teodosića "orlovi" idu na plus četiri. Imala je Srbija napad da još više uveća plus, ali je grešku Teodosića u dodavanju, lakim poenima u kontri kaznio Lomaž i prekinuo seriju naše selekcije 9:0 - 70:68, 28. minut.

26. MINUT - Srbija dolazi do pet brzih poena (Jagodić Kuridža trojka, Radanov dvojka) za izjednačenje u 25. minutu - 66:66. Srbija vodi 68:66 posle poena Radanova iz ofanzivnog skoka, 26. minut.

24. MINUT - Posle zakucavanja Gražulisa iz ofanzivnog skoka, Jagodić Kuridža je pogodio dva šuta sa linije penala, ali je potom Smailagić bio polovično precizan posle trojke Bertansa. Letonci vode 63:61. Lomaž ubacuje trojku na isteku 24. minuta za plus pet gostiju - 66:61.

MN Press
 

22. MINUT - Izgubljenom loptom Srbije i poenima Kuruca iz prodora počelo je drugo poluvreme, ali "orlovi" odgovaraju sa šest vezanih poena (Radanov, Avramović Smilagić) za izjednačenje - 58:58, 22. minut.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - U završna dva minuta poentiralo se uglavnom sa linije penala, da bi Bertans trojkom 40 sekundi pre odlaska na veliki odmor doneo gostima plus pet - 52:47. Teodosić je pogodio dva bacanja, a potom Bertans ubacio još jednu trojku, ovoga puta uz faul Zagorca. Iskusni bek je pogodio i dodatno bacanje. Teodosić pogađa izuzetno važnu trojku za Srbiju na kraju prvog poluremena. Letonci vode 56:52 posle 20 minuta igre.

MN Press
 

18. MINUT - Posle skoro dva minuta bez poena, Smailagić je imao priliku da sa linije penala produži seriju "orlova". Umesto toga, promašio je dva slobodna bacanja, a potom je Danbugić napravio faul prilikom pokušaja da dođe do ofanzivnog skoka. Gražulis je ubacio dva penala, poravnao rezultat i prekinuo seriju Srbije 8:0 - 46:46 pred poslednjih 120 sekundi prvog poluvremena.

16. MINUT - Avramović i Smailagić vraćaju "orlove" na minus jedan. Plejmejker Partizan vezao je pet poena, a potom je i mladi centar ubacio svoju drugu trojku u dosadašnjem toku meča - 44:43, 16. minut. Nova trojka Avramovića, Srbija posle dužeg vremena vodi na ulasku u 17. minut meča - 46:44.

MN Press
 

14. MINUT - Zoriks se razigrao, vezao pet poena. Teodosić zasad sjajan, postigao je 12. poen na isteku 13. minuta igre, ali gosti čuvaju prednost - 40:35, 14. minut.

12. MINUT - Već u prvom minutu druge deonice gosti su značajno pokvarili procente šuta za tri poena, a "orlovi" preko Teodosića (dva poena) i Jagodića Kuridže (2+1) na isteku 11. minuta dolaze do izjednačenja 33:33. Gosti ogovaraju sa pet veznih poena i ponovo vode 38:33 na isteku 12. minuta.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Lomaž je pogodio još jednu trojku za goste, ali su Teodosić i Ristić (sa po četiri poena) zaustavili nalet rivala i održali "orlove" na jednocifrenom minusu na kraju prve deonice - 33:28.

MN Press
 

8. MINUT - Seriju Letonaca 6:0, prekida Miloš Teodosić sa dva poena. Gosti na ulasku u 8. minut vode 21:18. Ristić gubi loptu, a Lomaš odmah kažnjava trojkom. Letonci vode 26:20 na isteku 8. minuta igre, uz neverovatan šut u dosadašnjem toku meča. Za verovali ili ne, tek gosti nemaju promašaj - 5/5 za dva, 4/4 za tri i 4/4 slobodna bacanja. Posle tajm auta Pešića, "orlovi" pormašuju napad, a potom Lomaž pogađa i sa poludistane. Letonci odlaze na plus osam pred poslednja dva minuta prve deonice - 28:20.

6. MINUT - Sjajno je Smailagić otvorio meč, vezao je pet poena (trojka i zakucavanje) za najveće vođstvo "orlova" u dosadanjem toku meča - 16:12. Mladi košarkaš postigao je već sedam poena. Gražulis na drugoj strani pogađa trojku, a posle prvih poena Teodosića na meču, Zroliks ubacuje trojku uz faul, pogađa i dodatno bacanje za novo vođstvo gostiju - 19:18, 6. minut.

MN Press
 

4. MINUT - Posle lakih poena Radanova pod košem, prvu trojku na meču postiže Bertans, za prvo vođstvo gostiju (7:6), koje je trajalo veoma kratko, jer na drugoj strani Avramović poentirao iz prodora - 8:7, 4. minut. Posle zakucavanja gostiju, Trifunović ubacuje prvu trojku za Srbiju, ali na drugoj strani Bertans poentira uz faul, pogađa i dodatno bacanje. Letonci vode 12:11 na ulasku u 5. minut igre.

2. MINUT - Jagodić Kuridža postiže prve poene na meču posle ofanzivnog skoka, ali Letonci brzo odgovaraju. Na isteku prvog minuta igre rezultat je 2:2. Smailagić poentira iz prodora, Kuruc poentira na drugoj strani iz reketa - 4:4, 2. minut.

24sedam/Pavle Knežević
 
24sedam/Pavle Knežević
 

Letonci će imati podršku u dvorani "Aleksandar Nikolić", a košarkaši obe selekcije su pre meča napravili zajedničku fotografiju.

24sedam/Pavle Knežević
 
24sedam/Pavle Knežević
 
24sedam/Pavle Knežević
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike