Partizan izgubio dobijeno! Valjak gazio Olimpijakos, pa pobedio samog sebe!

28.03.2024

22:29

0

Autor: A. Š.

Crno-beli poraženi u pretposlednjem meču u ligaškom delu elitnog takmičenja pred svojim navijačima

Partizan izgubio dobijeno! Valjak gazio Olimpijakos, pa pobedio samog sebe!
Copyright MN Press

Propustili su košarkaši Partizana večeras u prepunoj beogradskoj Areni zicer da naprave možda i odlučujući korak ka mestu u plej-inu Evrolige. Sve su crno-belima crtalo da eventualnom pobedom protiv Olimpijakos širom otvore vrata borbe za odlazak na Fajnal for, međutim ni 13 poena prednosti pred završnih 10 minuta meča nisu im bili dovoljni da osiguraju zlata vrednu pobedu - 74:69.

Teško je rečima objasniti šta se Panteru i drugovima dogodilo u završnoj deonici meča, posebno zbog toga što su prethodnih 30 minuta bili apsolutni gospodari dešavanja na terenu. Pogotovo u pretposlednjem kvartalu u kojem su Obradovićevi izabranici i stigli do večeras najvećih plus 14 (52:38, 27. minut).

Bez Nikole Milutinova i Filipa Petruševa, crno-beli su potpuno nadskakali Olimpijakos. Pogotovo pod košem rivala, ali ni 18 ofaznivnih skokova nije im bilo dovoljno da osiguraju trijumf. A razlog tome bez dileme leži u izgubljenim loptama (17) koje su Panter i drugovi pravili u serijama, kao po pravilu u momentima kada im se Olimpijakos nudio da meč prelome u svoju korist.

Partizanu je večeras u Areni presudio bivši član Najdžel Vilijams Gos. Poenima u poslednjim sekundama prve i druge deonice američki bek je "zabadao nož u srce" serija crno-belih, da bi u drugom poluvremenu sa dve trojke šutnute "iz očaja" uz zvuk sirene za istek napada utišavao tribine Arene u momentima kada su se temelji najveće dvorane na Balkanu tresli pod pritiskom raspevanih Grobara.

Na kraju, to bi moglo da se nazove i presudnim momentima meča. Bez obzira što su te trojke došle na minus 13 i minus sedam, definitivno su ulile ogromnu dozu samopouzdanja gostima, koji su nestvarnom serijom 12:0 i 18:2 u četvrtoj deonici kreirali veliki preokret na kojem su u dramatičnoj završnici izgradili i ekstremno važnu pobedu u borbi za prednost domaćeg terena u doigravanju, dok crno-belima sada preostaje da ostvare pobede protiv Albe u Berlinu i Valensije u Beogradu i potom uzmu digitron u ruke u nadi da će im se neki rezultati poklopiti kako bi se domogli 10. mesta i nastavka takmičenja po završetku ligaškog dela sezone.

PARTIZAN: Smit, Avramović, Koprivica, Panter 19, Smailagić 3, Naneli, Trifunović, Anđušić,  Doužer 12, Ponitka 8, Kaminski 14, Kaboklo 13.

OLIMPIJAKOS: Vokap 11, Vilijams-Gos 17, Rajt 6, Kenan 10, Larencakis 3, Mitru-Long, Fal 7, Papanikolau 13, Brazdeikis, Piters 3, Sikma.

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Panter promašuje sa poludistance, Kaboklo pravi faul prilikom skoka na Larencakisom koji ubacuje dva penala - 68:65. Doužer pogađa sa poludistance na minut i 25 sekundi pre kraja - 68:67. Vilijams Gos ovoga puta promašuje trojku uz zvuk sirene, ali Larencakis pravi skok u napadu posle čega ga faulira Panter. Bek Olimpijakosa je polovično precizan sa linije penala - 69:67 pred završnih 61 sekund. Kaminski poentira za izjednačenje - 69:69. Fal zakucava, do kraja je 31 sekund. Kaminski promašuje trojku, potom crno-beli iz nekoliko pokušaja iz odbojke nisu uspeli da ubace loptu u koš. Gos ide na liniju penala 13.4 sekunde pre kraja pri vođstvu grčkog tima - 71:69. Ubacio je oba penala američki bek. KRAJ! Partizan je pobedio Olimpijakos 74:69.

MN Press
 

38. MINUT - Panter pa Doužer promašuju za dva, ali srećom po crno-bele gosti ne koriste napad na plus tri. Kaznio je to sa dva ubačena penala Panter - 64:63. Larencakis pravi faul u napadu, Panter poenima iz prodora vraća Partizan u vođstvo u 38. minutu - 65:64. Vokap promašuje trojku, tajm-aut Barcokas. Imali su crno-beli napad na plus jedan, ali je Vokap ukrao loptu Panteru i došao do lakih poena, Olimpijakos vodi 66:65 pred dva minuta odluke.

36. MINUT - Promašio je Avramović trojku, potom i Ponjitka, a gosti to kažnjavaju poenima Gosa i Papanikolaua. Na polovini četvrte deonice Olimpijakos vodi, a Obradović traži još jedan minut odmora - 62:61. Doužer gubi loptu, Papanikolau još jednom to kažnjava poenima u kontri - 64:61.

MN Press
 

34. MINUT - Više od dva minuta su crno-beli bez poena u završnom kvartalu, a Gos ubacuje trojku uz pomoć table, još jednom uz zvuk sirene za kraj napada - 59:55. Crno-beli su ušli u seriju grešaka i promašaja, tri minuta i 10 sekundi su bez poena, a gosti preko Vokapa (2+1) prave seriju 12:0 i u 33. minutu prilaze na samo minus 1 - 59:58. Imali su gosti napad za vođstvo, ali je Kabolko odigrao sjajnu odbranu i potom bacio "tačdaun" pas sa lake poene Ponjitke - 61:58.

32. MINUT - Četvrta deonica otvorena je lakim poenima Vokapa i promašajem Doužera za dva na drugoj strani - 59:48. Posle promašene trojke Papanikolaua crno-beli gube loptu, a u kontri Papanikolau polaže loptu u koš - 59:51. Obradović ekspresno traži minut odmora posle kojeg Kaminski promašuje otvorenu trojk, a potom Papanikolau postiže još dva laka poena - 59:52. 

MN Press
 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Gos ubacuje trojku sa preko sedam metara preko ruke uz zvuk sirene - 54:44. Vraća trojku Kevin Panter (prva iz petog šuta van linije 6.75). Fal zakucava na drugoj strani. Posle izgubljene lopte crno-belih Gos promašuje sa poludistance, ali Panter na skoku faulira Fala. U ekstraposedu gosti nisu uspeli da uvedu loptu u igru za pet sekundi, na kraju treće četvrtine Partizan vodi protiv Olimpijakosa 59:46 poenima Kaminskog uz zvuk sirene.

28. MINUT - Doužer na prodoru poentira preko Fala za novi najveći plus crno-belih večeras - 52:38, 27. minut. Kenan ubacuje trojku i prekida seriju Partizana 6:0. Posle promašaja Kabokla Ponjitka pravi treću ličnu grešku. Crno-beli se brane, a potom Panter još jednom pogađa sa poludistance - 54:41 pred završna dva minuta treće deonice.

MN Press
 

26. MINUT - Posle dva ubačena bacanja Vokapa, na isti način odgovara Panter pošto je prethodno Kaminski uhvatio još jedan ofanzivan skok - 48:38, 25. minut. Vokap promašuje trojku, a Kaboklo autoritativno zakucava i primorava Barcokasa na minut odmora. U 26. minutu crno-beli imaju novi najveći plus - 50:38. Odbranili su se crno-beli još jednom.

24. MINUT - Kaboklo poenima uz faul (promašio dodatno bacanje) prekida Partizanov košgeterski post u trećoj deonici. Posle poena Kenana crno-beli dolaze do tri vezana ofanzivna skoka posle kojih Kaboklo dolazi do novih poena - 44:36. Fal promašuje za dva, Kaminski vraća crno-belima plus 10 na isteku 24. minuta - 46:36.

MN Press
 

22. MINUT - Nisu crno-beli uspeli da šutnu na koš za 24 sekunde na otvaranju treće deonice - 40:32. Piters na drugoj strani promašuje šut za dva preko Kabokla. Kaminski nije precizan, Vokap potom dolazi do lakih poena (njegovi prvi na meču) - 40:34. Doužer je promašio šut sa poludistance, ali se iskupio ukradenom loptu Falu.

- Dok čekamo početak drugog poluvremena evo dva zanimljiva kadra iz dosadašnjeg toka meča. Doček Tonija Kukoča u Areni i atraktivno zakucavanje Frenka Kaminskog.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Gos promašuje trojku, potom Kaminski iz leđne tehnike dolazi do poena za mini seriju crno-belih 5:0 - 33:28. Gosti sa linije penala održavaju priključak, Mekisik je ubacio dva pokušaja - 33:30. Izgubljenu loptu Ponjitke, "poništio" je sjajnom reakcijom u defanzivi Doužer, koji potom ubacuje jedno od dva bacanja - 34:30 pred poslednjih 50 sekundi druge deonice. Još jednom Doužer krade loptu gostima, a potom se Ponjitka izborio za nesportski faul Mekisika. Poljski reprezentativac je ubacio dva penala zbog prvog faula, pa potom još dva zbog nesportskog - 38:30. U ekstraposedu se Doužer izborio za dva bacanja posle kojih Partizan prvi put na meču dolazi do dvocifrenog plusa - 40:30. Na kraju prvog poluvremena Partizan vodi protiv Olimpijakosa 40:32 pošto Gos još jednom poentira na isteku četvrtine.

18. MINUT - Panter promašuje ceo koš na isteku napada, a potom Koprivica pravi faul u napadu prilikom postavljanja blokade. Gosti teško poentiraju iz igre, ali do izjednačenja stižu iz slobodnih bacanja. Posle dva ubačena Mekisika rezultat je poravnat - 28:28, 17. minut. Srećom po crno-bele, Olimpijakos ne koristi svoje šanse da napravi preokret, Doužer ubacuje trojku na isteku napada za 31:28 pred poslednja dva minuta u prvom poluvremenu.

MN Press
 

16. MINUT - Samo tri poena je postigao Partizan za pet minuta druge deonice, tokom kojih su crno-beli izgubili pet lopti (sedam ukupno dosad). Sjajan posao radi Smailagić, sa dva poteza je "zapalio" Arenu. Najpre je lupio rampu Rajt na obruču, a potom je ubacio trojku i odbio nalet gostiju - 28:23. Gos je polovično precizan sa linije penala - 28:24. Još jedna izgubljena lopta Partizanovih košarkaša, posle koje Rajt sa penala (2/2) vraća Olimpijakos na minus dva 28:26. 

14. MINUT - Podigli su gosti nivo agresivnosti u odbrani, ali nisu to materijalizovali na drugoj strani terena. Kažnjava to Panter novim poenima sa poludistance - 25:20. Rajt je potom polovično precizan sa linije penala - 25:21, 13. minut. Vilijams Gos krade loptu Avramoviću i Panteru i postiže lake poene u kontri - 25:23. Obradović traži minut odmora posle kojeg Avramović još jednom greši u dodavanju. Mekisik promašuje trojku, u ekstranapadu Gos pravi faul u napadu.

MN Press
 

12. MINUT - Dva napada crno-beli nisu iskoristili na plus pet na startu treće deonice. Posle minut i po bez poena na obe strane, Kaminski sa linije penala (1/2) podiže prednost crno-beli 23:17. Rajt ubacuje trojku za goste - 23:20.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Seriju Partizana 5:0 zakucavanjem prekida Fal, a potom Panter još jednom ubacuje šut sa poludistance - 20:13, 9. minut. Nova dobra odbrana Pantera, uz asistenciju Ponjitke, rezultirala je još jednom izgubljenom loptom za goste, posle čega Kaminski zakucava iz prodora - 22:13. Na kraju prve četvrtine Partizan vodi protiv Olimpijakosa 22:17, posle lakih poena Papanikolaua i Gosa.

MN Press
 

8. MINUT - Imao je Partizan kontru na plus četiri, ali je Kaboklo napravio faul u napadu. Posle nekoliko uzastopnih promašenih šuteva van linije 6.75 gostiju, Kenan prekida njihov košgeterski post poenima iz prodora na isteku napada. Kaminski na drugoj strani ubacuje trojku, a potom i Panter pogađa šut sa poldustance za maksimalnih plus sedam pred završna dva minuta prve deonice - 18:11.

6. MINUT - Novi poeni crno-belih iz ekstraposeda (flouter Pantera), a potom Kaboklo zakucava i vraća crno-bele u vođstvo - 11:9. Kubure crveno-beli u šutu sa distance na startu meča, ali Obradovićevi izabranici nisu to do kraja materijalizovali. Još jednom Partizan dolazi do poena posle ofanzivnog skoka (Doužer sa poludistance) - 13:9.

MN Press
 

4. MINUT - Prvi put na meču Olimpijakos vodi posle trojke Kenana - 6:5. Uhvatili su crno-beli još dva ofanzivna skoka, posle čega Kaboklo postiže nove poene i vraća crno-bele u vođstvo - 7:6. Naterao je Panter Kenana na grešku, ali izgubljenu loptu potom upisuju i crno-beli. Piters sa 2+1 donosi pirejskom timu plus dva na isteku četvrtog minuta igre - 9:7.

2. MINUT - Partizan meč otvara trojkom Kabokla. Imali su crno-beli potom i ekstranapad da uvećaju plus, ali ga nisu iskoristili. Kaznio je to odmah trojkom Papanikolau. Crno-beli vode 5:3 posle dva minuta igre, lakim poenima Ponjitke.

- Legende jugoslovenske košarke Dino Rađa i Toni Kukoč stigli su u najveću dvoranu na Balkanu i pozdravljeni su aplauzom. Takođe, veliku podršku sa tribina dobio je i Zek Ledej u trenutku kada se pojavio u dvorani.

Ledej ne igra!

- Iako je doputovao u Beograd i odradio jedan trening sa timom Zek Ledej neće večeras biti u sastavu tima Željka Obradovića, potvrđeno je za 24sedam. Pored njega, u ekipi neće biti ni Ognjen Jaramaz, dok se među 12 odabranih nalazi Džejlin Smit.

MN Press
 

 

- Olimpijakos u najveću dvoranu na Balkanu stiže sa kadrovskim problemima. U posebnom tekstu pročitajte na koga Jorgos Barcokas ne može da računa. 

- Govorio je Željko Obradović na treningu uoči meča sa Olimpijakosom o nekoliko za crno-bele važnih detalja u ovom trenutku, a navijače je možda i najviše interesovao status Zeka Ledeja za današnju utakmicu.

- Partizan je uoči večerašnje utakmice izdao važno saopštenje, o čemu se radi pogledajte u posebnom tekstu.

- Crno-beli su veče pred duel sa pirejskim klubom dobili odlične vesti. Pročitajte kako je Makabi pomogao Partizanu.

- Prvi preduslov da se Zek Ledej nađe u Partizanovom timu za večerašnji okršaj je ispunjen.

- Domaćinstva Partizana u beogradskoj Areni i ove sezone izazivaju ogromno interesovanje VIP zvanica širom Evrope. Večeras će se u najvećoj dvorani na Balkanu naći dve košarkaške legende, od kojih je jedna ikona šampionskih Čikago Bulsa.

- Najbolji teniser sveta Novak Đoković dao je veoma smelu prognozu učesnika ovosezonskog Fajnal fora Evrolige. Među četiri tima koji će se boriti za evropski tron Nole vidi Partizan, a koja su još tri tima koji su njegovi favoriti za F4 pročitajte u posebnom tekstu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike