Eksum ponovo istakao značaj Partizana za njegovu karijeru: Pomogli su mi više od Barselone da se vratim u NBA!

03.03.2024

22:07

0

Autor: A. Š.

Australijski košarkaš još jednom je potvrdio da ne zaboravlja sezonu u crno-belom dresu i rad sa Željkom Obradovićem

Eksum ponovo istakao značaj Partizana za njegovu karijeru: Pomogli su mi više od Barselone da se vratim u NBA!
Dante Eksum - Copyright MN Press

Skoro se neko za tako kratko vreme nije uvukao toliko duboko pod kožu navijačima Partizana kao Dante Eksum. Australijski univerzalac ekspresno je „kliknuo“ sa Grobarima, koje nekadašnji košarkaš Barselone ne zaboravlja ni pošto se prošlog leta vratio u NBA ligu.

Reprezentativac „kengura“ često je od odlaska iz crno-belog tabora isticao zahvalnost svima u i oko regionalnog šampiona za sve što su mu pružili tokom prošle sezone, a ponovio je to i tokom intervjua za „Mundo Deportivo“.

Uticajni katalonski list, očekivano i razumljivo, više je priču okretao ka polusezoni koju je Dante proveo u Barseloni, ali verovatno nisu dobili očekivani odgovor na pitanje koliko je Eksumu Barsa pomogla u povratku u najjaču ligu sveta.

- Što se tiče te pomoći, više sam je dobio u Partizanu, ali vreme provedeno u Barseloni mi je pomoglo da se prilagodim košarci, da naučim na čemu se zasniva – rekao je Dante, pa dodao:

- Barselona je divan grad, uživao sam u svom vremenu tamo, restoranima, navijačima… Prihvatili su me raširenih ruku i uživao sam igrajući za Barsu.

Priznao je Eksum da ne održava kontakt sa nekadašnjim saigračima iz Barse u meri u kojoj bi želeo, istakavši da Katalonci teško mogu do trofeja Evrolige ove sezone.

- Teško je, Real Madrid je veoma jak, Panatinaikos takođe… Ali, kada se plasiraš na Fajnal for, mnogo toga se odlučuje u poslednjim minutama i svako svakog može da pobedi.

Upravo je sa Partizanom prošle sezone Eksum stao nadomak plasmana na završni turnir Evrolige, a jedan od krivaca za izgubljenu seriju protiv Reala bila je i sada već čuvena tuča košarkaša u finišu druge utakmice u kojoj je najdeblji kraj izvukao Eksum posle rvačkog zahvata Geršona Jabuselea.

- Okrenuo sam stranicu. Šta da kažem? To se dogodilo, okrenuo sam se NBA ligi i samo sam fokusiran na ono što mogu da radim u ovom trenutku – kazao je Eksum, uz neizbežno pitanje o poređenju dva načina košarke za svakog igrača koji je imao priliku da igra NBA i u Evropi.

- Svako ima svoje prednosti. U NBA igra teče slobodnije, imaš zvezde, igraju se izolacije… Evropska košarka je više orijentisana na tim. Ne bih rekao da je jedan stil bolji od drugog, jednostavno različiti su. U Evropi je teže postići poene, svaka utakmica se igra kao da je plej-of, ali teško da bi neki evropski tim mogao da se takmiči u NBA ligi.

Na kraju, Dante je imao priliku i da oseti razliku u pristupu i komunikaciji trenera u Evropi i preko bare.

- Meni je stil evropskih trenera bio okej. Vidiš kako Željko Obradović reaguje na igru, on dolazi iz mesta sa mnogo strasti. Svi evropski treneri imaju takav pristup, žele da pobede. Jasikevičijus je želeo da bude na terenu, strast mu je izbijala - prisetio se uz osmeh Dante Eksum.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike