Partizan je završio sa pojačanjima za ovu sezonu! Savić se plaši od širenja NBA lige: Primoraće nas da istražujemo alternativne pravce!

04.02.2024

21:12

0

Sportski direktor crno-belih u drugom delu velikog intervjua za portal „Basket News“ pričao o poteškoćama prilikom dovođenja igrača iz SAD

Partizan je završio sa pojačanjima za ovu sezonu! Savić se plaši od širenja NBA lige: Primoraće nas da istražujemo alternativne pravce!
Zoran Savić - Copyright MN Press

Angažovanjem Džejlina Smita, Partizan je završio sa pojačanjima za tekuću sezonu! Otkrio je to i sportski direktor regionalnog šampiona Zoran Savić, u drugom delu velikog intervjua za specijalizovani košarkaški portal „Basket News“.

- Imamo 15 igrača. Nećemo dovesti nikoga – kazao je Savić na pitanje da li će se crno-beli aktivirati na tržištu do zatvaranja roka u Evroligi 7. februara.

- Imali smo mnogo sreće prošle sezone što je u kadru bilo 13 igrača i izbegli smo ozbiljne povrede za najvažnji deo sezone. Sad ih imamo 15 i nadamo se da ćemo, ako su zdravi, biti pokriveni. Na svakoj poziciji, a imamo dovoljno igrača.

Pričajući o transferima u Evropi, Savić je izrazio veliku bojazan od najavljenog širenja NBA lige za još dva kluba, uz nadovezu da će ulazak Dubaija, Pariza i Londona na evroligašku scenu dodatno otežati posao prilikom dovođenja novajlija.

- Ako se NBA liga proširi to znači da će svaki novi klub dobiti 250.000.000 dolara za formiranje liste. U Evropi će to biti problem. Cene igrača će rasti i to je veliki problem za nas i za sve. Ta dva nova kluba će imati po 18 igrača – kazao je sportski direktor Partizana, pa dao dodatno pojašnjenje:

- Dvosmerni ugovori nas već ubijaju, jer 90 odsto igrača ne dolazi u Evropu. Osim toga, imamo problem kad studenti koji još igraju NCAA mogu da potpišu sponzorske ugovor sa nekim brendom koji će koristiti njihov lik, a oni zauzvrat dobijaju novac. Igrači od 18 do 19 godina dobijaju ugovore od 400.000 do 500.000 dolara na koledžu. U budućnosti će igrači u Evropi biti sve stariji. Imamo mnogo problema, a to ni povećanje broja evroligaških timova neće olakšati. Na ovom tržištu, svi ciljaju iste igrače. Plej i igrači na pozicijama četiri ili pet su bili preskupi. Ponekad ste znali da ćete platiti igraču cenu koja nije bila njegova stvarna vrednost. Takvo je bilo tržište. Mislite li da će sa Dubaijem, Parizom i Londonom biti bolje? Biće još gore.

Priznao je Savić i da se crno-beli već polako okreću alternativnim tržištima, istakavši da mrzi da gleda Razvojnu ligu, uz objašnjenje:

- Pre dovođenja igrača, gledam ih iz njihove poslednje dve sezone. Oni koji su igrali dve godine u Razvojnoj ligi u prve dve profesionalne sezone i oni koji su prethodno igrali četiri godine u NCAA, fizički, potpuno su različiti igrači. U NCAA dosta rade individualno, kako na razvoju veština, tako i na telu. Dok se u Razvojnoj ligi uglavnom igraju. Za velike igrače, prisustvo u Razvojnoj ligi je strašno. Ne vidim zašto žele da idu tamo. Misle da se približavaju NBA, ali svaki NBA tim ima skaute u Beogradu. Generalni direktori dolaze iz NBA i misle da je bolje igrati u Evropi ili Evroligi nego potpisivati dvosmerne ugovore i igrati džabe u NBA.

Uz sve to, otkrio je Savić i velike poteškoće u „ubeđivanju“ igrača da bi dolazak u Evropu trebalo da stave ispred čekanja dvosmernih ugovora u Razvojnoj ligi.

- Prošlog leta sam kontaktirao igrače tri, četiri tima Razvojne lige i to je bila katastrofa. Nisu imali pojma o Evropi. Čak se i njihovi agenti plaše da ih ponude evropskim timovima u junu, kako ne bi izgubili posao – rekao je uz osmeh prvi čovek sportskog sektora Partizana, dodavši:

- Zato igrači više vole da sačekaju da se završe predsezonski kampovi u NBA, sačekaju rezove, možda onda odluče da dođu u Evropu. Iako mnogi i dalje idu u Razvojnu ligu. Pritom, ne govorimo o igračima od 23, već onima koji imaju 25 ili 26 godina, koji nisu igrali u NBA šest godina. A osećaju se kao NBA igrači. Ti dvosmerni ugovori im nisu pomogli da postanu bolji.

Uprkos svim poteškoćama, crno-beli su prošlog leta doveli dva dugogodišnja NBA igrača – Pi Džej Doužera i Frenka Kaminskog.

- Lako je objasniti kako smo ih. Doužer je igrao u Denveru, a informacije koje smo dobili od Nagesta su bile neverovatne. Njemu je bilo lakše – kazao je Savić, pa otkrio i neke detalje iz ugovora američkog univerzalca u crno-belom dresu.

- Plaćamo Pi Džeju novac koji je Eksum dobijao prošle sezone. A Eksum je dobijao šest puta više (u NBA ligi) nego što je zarađivao ovde za nas. Kada smo doveli Matijasa Lesora, svi su pitali zašto smo to uradili. Rekli su da je problematičan. Nikada nismo imali nijedan problem sa ovim momkom. Imao je neverovatnu karijeru. Postao je najbolji centar Evrope i tri puta je povećao platu. Normalno. Jedini način je bio da rizikujemo ove sezone.

Nekadašnji reprezentativci centar je australijskog reprezentativca uzeo i kao idealan primer za sve one koji bi na „mala vrata“ da se vrate u NBA ligu.

- Dante je bio savršen primer igrača koji može da provede sezonu ili dve u Evropi i vrati se u NBA. To je jedna od stvari koju želimo da koristimo u budućnosti. Za nas je važno da imamo dobre odnose sa NBA timovima. Prošle godine su nam mnogo pomogli kada se Dante Eksum vratio u NBA. Zato smo potpisali Doužera i Kaminskog, jer kroz Partizan vide mogućnosti da se možda vrate u NBA.

I za kraj još jedan osvrt na transfere igrača iz Evrope u najjaču ligu na svetu.

- Sve što možemo da uradimo da sledimo primer NBA je dobro, ali zašto ne postave pravila za plaćanje otkup od 5.000.000 dolara (kao neka vrsta obeštećenja za evroligaški klub, a sada je ta suma 500.000 dolara). To bi moglo da pomogne. Povećati otkup na 5.000.000 dolara sa ukupnog budžeta od 200.000.000 dolara za igrača nije ništa. To je ono što bi Evroliga i FIBA trebalo da reše. Sada, NBA plaća 825.000 dolara. Za nas i njih, to je kikiriki - istakao je Zoran Savić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Basket News

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike