Šta smo videli prvog dana Kupa: Veliki šok i (ne)očekivanu borbu!

15.02.2024

10:33

0

Dva spektakularna duela koji pokazuju zašto je košarka "poseban" sport

Šta smo videli prvog dana Kupa: Veliki šok i (ne)očekivanu borbu!
Copyright MN Press

Ako je potreban poseban razlog da volite Kup takmičenja, onda je to neizvesnost i iznenađenje koje donosi. Verovatnoća da "svako" pobedi "svakoga" u jednom meču koji može odlučiti o polufinalisti ili šampionu, dodatno je izazovna, pa ta četiri dana koliko traje Kup Radivoja Koraća, predstavljaju osveženje za sezonu, ali i priliku da uživate u čarima igrača koja ne gledate tako često.

Nisu to igrači koji se nadmeću u najskupljim ligama na svetu i igraju za milionske ugovore, ali su igrači koji igraju za prezime i grb na dresu i za prvo mesto u gradu. A to nema cenu.

Duel zbog koga se voli košarka i koji pravi razliku između svega onoga što donose ostali sportovi i druge lige. Okršaj koji je pokazao da se ovaj sport igra iz velike ljubavi, da je Srbija i dalje košarkaška nacija i koji je navijačima vratio veru da je nešto moguće ukoliko u to dovoljno veruješ i vredno radiš na tome. Pobeda koja je podsetila na one filmske trijumfe i donela nam već sada jednu od lepših sportskih priča. Eto sve to su košarkaši Čačka 94 sinoć učinili.

Još od momenta kada je Aleksa Avramović sa velikim osmehom na licu izvukao loptice na žrebu za Kup Radivoja Koraća, bilo je jasno da će duel Čačana biti zanimljiv. A tek kada je potvrđeno da će on otvoriti turnir, sladokusci su “trljali” ruke. I krenuo je Kup, himnom Srbije, pa minutom ćutanja, a onda je na parketu niškog Čaira sve prštalo u duelu Borca i Čačka 94. 

Zanemarićemo ono što možete pročitati u statistici, emocije i zajedništvo su ono što čini Kup i ono što je donelo pobedu Čačku. A i nakon meča je bilo tako. Marko Marinović je uneo svežinu u tim na parketu neverovatnom energijom sa klupe. Bodrio je svoje igrače i preneo im onu svoju igračku energije, pa se ubrzo situacija na terenu promenila. Razigrali su se Lakić i Stajčić, a potom i Petar Grojić. Tako je stvorena i senzacija, a Grojić heroj Čačana. Bilo je to za klub, grad, grb, prezime, porodicu. Čačak je igrao za slavu i svoje ljude, ali i da izađe na teren i “pogine” dok se ne pokaže ko je prvi u gradu na Moravi.

Koliko je ovo velika pobeda govore i reči Petra Grojića. Mladi bek je nakon meča najpre govorio na konferenciji za medije, a potom i u “miks zoni ” i istakao da mu je ova sreda jedan od najboljih dana u životu.

Zahvalio bih se saigračima na tome što su verovali u mene, istina je da sam pogodio neke važne šuteve. Ovo je jedan od najboljih dana u mom životu. Nestvarno - rekao je Grojić uz osmeh na licu.

Zbog toga se igra i voli košarka. Šta god da se dogodi u narednom meču, Čačak 94 će biti heroj grada, bar do prvog narednog gradskog derbija, a mališani iz grada na Moravi, svog idola videće u nekog od ovih momaka. A to nema cenu.

A nakon takvog duela, kada se mislilo da ništa više ne može da nas iznenadi, dogodio se još jedan gradski okršaj, igrali su FMP i Crvena zvezda, a ekipa iz Železnika je bila nadomak velikog iznenađenja. Stigao je umor crveno-bele koji su u Niš stigli sa igračima iz mlađih kategorija, ali i Teodosićem, koji nije igrao. Koristio je to FMP, sa novim trenerom na klupi, ali je ipak rezultat prelomljen tek na dva minuta do kraja u korist bolje rangiranog tima na tabeli ABA lige.

Opšti utisak bio je – Dalibor Ilić je odigrao najbolju utakmicu u dosadašnjem delu sezone, a ključni poen postigao je Dejan Davidovac. Na drugoj strani, probudio se i Ognjen Kuzmić, pa je ova košarkaška predstava, iako nije bilo šokantnog trijumfa, zapravo jedna neverovatna borba.
Šampionski sastav poput Zvezde dobro zna i kako i kada da podiže formu, FMP-u je nedostajao igrač koji može da prelomi meč. Ali, na ovom susretu videla se i ranjivost aktuelnog šampiona, pa možda i recept za Čačane koji su naredni rival. Ko zna, u sportu su čuda moguća.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike