Zvezda preživela ujede Pantera! FMP pretio, ali Žućkova levica još ima svog vlasnika!

14.02.2024

22:00

1

Autor: A. Š.

Već na startu masovnijeg takmičenja imali smo okršaj abaligaša

Zvezda preživela ujede Pantera! FMP pretio, ali Žućkova levica još ima svog vlasnika!
Nemanja Nedović - Copyright MN Press

"Žućkova levica" još ima svog vlasnika. Trostruki uzastopni osvajač Kupa "Radivoja Koraća" Crvena zvezda, donekle teže nego što se očekivalo, savladala je FMP i sačuvala nadu u odbranu prvog nacionalnog trofeja u sezoni - 80:75.

Odigrali su "panteri" bez dileme najbolju utakmicu ove sezone. Hrabrom i odvažnom igrom na obe strane terena pravili su velike probleme favorizovanom rivalu, koji i pored 11 poena prednosti na polovini četvrte deonice nije uspeo da izbegne dramatičnu završnicu.

Odlučio je Janis Sferopulos da večeras iz sastava izostavi nedovoljno oporavljene Branka Lazića i Miloša Teodosića, a izostanak dva iskusna beka i te kako se osetio u igri srpskog prvaka, posebno u momentima kada su crveno-beli konačno uspeli da se odlepe na bezbednu udaljenost.

Koliko je derbi u četvrtfinalu masovnijeg takmičenja bio neizvestan govori i to što, do sredine završnog kvartala, nijedna ekipa nije uspela da napravi više od šest poena viška, a kada god bi jedan od timova zapretio da se odlepi na osetniju razliku ovaj drugi bi odgovarao mini serijom i duel ekspresno vraćao u egal.

Panteri su svoju šansu u "Čairu" ispustili u završnici trećeg kvartala, kada su u velikom naletu stigli do tri poena viška i dva uzastopna napada da dodatno uvećaju vođstvo. Nisu ih iskoristili i onda su do odlaska na poslednji dvominutni odmor ekspresno kažnjeni sa šest uzastopnih poena crveno-belih, kojima je iks faktor večeras bio Dalibor Ilić.

Potencijalni srpski reprezentativac u prvoj polovini četvrtog kvartala je sa osam poena pogurao Zvezdu do najvećeg plusa na meču. Sa dve trojke i atraktivnim poenima na asistenciju Jaga, nekadašnji košarkaš Igokee povukao je crveno-bele do plus 11, a kada se činilo da su "panteri" ukroćeni sve je razuverio Ognjen Kuzmić.

Odigrao je doskorašnji košarkaš Crvene zvezde verovatno najbolji meč u poslednjih nekoliko godina. Kao da je iskusni centar bio motivisan da Sferopulosu pokaže grešku prilikom odluke da ga precrta iz rostera, Kuzmić je 18 poena i 15 skokova (osam ofanzivnih) bio ubedljivo najbolji pojedinac meča.

Gotovo sam, nekadašnji centar Golden Stejta vratio je u meč "pantere", koji su na nešto više od 38 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene prišli na minus dva. Ipak, snage za potpuni preorekt nisu imali, a da se tako nešto ne dogodi potrudio se i Dejan Davidovac, koji je trojkom na 18 sekundi pre kraja zapečatio sudbinu FMP-a (78:73).

Crveno-bele u petak u polufinalu očekuje duel sa Čačkom 94, koji je ranije danas šokirao Borac.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević 2, Lučić, Hanga 13, Davidovac 15, Mitrović 3, Lazić, Bolomboj 6, Ilić 8, Nedović 20, Giedraitis 5, Kostić, Jago 8.

FMP: Votson, Foster 2, Rebec 8, Subotić 5, Pavićević, Roberts 5, Stepanović 9, Šaranović 17, Matović, Gagić, Stojanović 11, Kuzmić 18.

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Hanga promašuje trojku na isteku napada, na drugoj strani neprecizan van linije 6.75 je Rebec. Trojku sada promašuje i Giedraitis. Stojanović poentira u prodoru. Do kraja je nešto više od 38 sekundi, Zvezda vodi 75:73. Davidovac ubacuje trojku na 18 sekundi pre kraja i verovatno stavlja tačku na ovaj meč - 78:73. Nikitović traži minut odmora, posle kojeg brze poene postiže Rebec - 78:75. Sada minut odmora traži Sferopulos, a 11 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene Nedović ubacuje dva penala - 80:75. KRAJ! Zvezda je savladala FMP u četvrtfinalu Kupa Radivoja Koraća 80:75.

38. MINUT - Stojanović promašuje težak šut van linije 6.75 na isteku napada. Na tri i po minuta pre kraja Zvezda ima plus pet i napad, kojeg u poene pretvara Hanga pošto je popravio svoj promašaj - 73:66. Kuzmić poentira uz faul, a potom iskusni centar ubacuje i dodatno bacanje - 73:69. Bolomboj čupa obruča iz ofanzivnog skoka posle promašaja Nedovića. Važni poeni za Zvezdu, ali na drugoj strani Kuzmić nastavlja da muči defanzivu crveno-belih - 75:71. Nedović promašuje šut sa poludistance, Foster promašuje za tri. U završna dva minuta meča ulazi se sa plus četiri za Zvezdu.

MN Press
 

36. MINUT - Posle poena Šaranovića iz prodora, trojku za Zvezdu ubacuje i Nedović za novo najveće vođstvo koje je imao jedan tim večeras - 71:60. Šaranović ekspresno vezuje još četiri poena i vraća FMP na jednocifren minus na polovini četvrtog perioda - 71:64. Jago promašuje trojku, a Kuzmić dolazi do svog osmog skoka u napadu i 13. poena u dosadašnjem toku meča - 71:66. Sferopulos traži minut odmora, posle kojeg Ilić promašuje trojku.

34. MINUT - Ušli su "panteri" u seriju promašaja posle početnih poena Stojanovića u četvrtoj deonici, ali je Hanga u kontri pogrešio u dodavanju prilikom Zvezdinog napada na plus šest. Srećom po crveno-bele, lopta izlazi iz obruča posle šuta Rebeca za tri. Ilić poentira na asistenciju Jaga i donosi najveći plus koji je jedna ekipa imala u dosadašnjem toku meča - 65:57, 33. minut. Nikitović traži minut odmora, posle kojeg Stojanović sa linije penala (1/2) prekida nalet rivala - 65:58. Zanimljivo, Zvezda je za manje od četiri minuta igre u četvrtoj četvrtini već iskoristila bonus. Dalibor Ilić ubacuje još jednu trojku za prvo dvocifreno vođstvo na meču - 68:58.

32. MINUT - Četvrti kvartal otvoren je poenima Stojanovića iz prodora - 58:57. Na drugoj strani Dalibor Ilić ubacuje važnu trojku za Zvezdu - 61:57. Šaranović promašuje šut sa poludistance na isteku napada, posle čega Nedović ubacuje flouter za plus šest crveno-belih u 32. minutu - 63:57. 

MN Press
 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Seriju rivala 6:0 poenima iz prodora prekida Hanga - 55:54. Bolomboj lepi Fostera u pokušaju zakucavanja, posle čega Giedraitis ubacuje svoju prvu trojku na meču i vraća Zvezdu u vođstvo - 57:55. Subotić nije uspeo da vrati trojku, a Hanga sa polovičnim učinkom sa linije penala podiže prednost Zvezde u završnici pretposlednjeg kvartala - 58:55. Na kraju treće četvrtine crveno-beli vodi protiv "pantera" 58:55.

28. MINUT - Davidovac promašuje otvorenu trojku na plus tri, posle čega Kuzmić iz ofanzivnog skoka dolazi do poena uz faul i ubačenog dodatnog bacanja za novo izjednačenje - 52:52, 27. minut. Hanga promašuje flouter, pa trojku u ekstraposedu. Na drugoj strani Rebec ubacuje trojku za plus tri FMP-a - 55:52. U završna dva minuta treće deonice ulazi se s vođstvom "pantera" 55:52, s obzirom da Nikitovićevi izabranici nisu poentirali ni iz ekstraposeda.

MN Press
 

26. MINUT - Bolomboj promašuje zicer, na drugoj strani Kuzmić pravi dva uzastopna ofanzivna skoka, koje trojkom materijalizuje Roberts. Na polovini treće deonice FMP vodi 49:48, Sferopulos prilično ljut traži prvi tajm aut u drugom poluvremenu, posle kojeg Nedović ubacuje šut sa poludisntace i vraća minimalno vođstvo na stranu Zvezde. Zaigrao se Šaranović sa loptom, koja mu u driblingu beži u aut. Nedović je još jednom precizan sa poludistance - 52:49.

24. MINUT - Bolomboj promašuje pokušaj sa niskog posta, a potom pravi treću ličnu grešku posle čega Roberts ubacuje dva penala - 44:43. Mini seriju "pantera" sa dva ubačena bacanja prekida Giedraitis - 46:43, 23. minut. Nova trojka za Stojanovića, FMP je izjendačio 46:46. Posle novog promašaja Nedovića za dva, Stepanović pravi faul u napadu, što mu je četvrta lična greška. Jago ubacuje flouter, posle čega FMP ni iz ekstraposeda nije uspeo da poentira - 48:46.

MN Press
 

22. MINUT - Drugo poluvreme otvoreno je promašenim šutem Nedovića sa poludistance i izgubljenom loptom "pantera". Prve poene u nastavku meča postiže Nedović posle prodora - 42:36. Sjajna asistencija Robertsa "ispod parketa" za lake poene Stepanovića. Posle dva minuta igre u trečoj deonici Zvezda vodi 44:41, nakon trojke Stojanovića.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Davidovac je promašio otvorenu trojku na plus šest za crveno-bele, posle čega Kuzmić ubacuje dva bacanja - 36:32, 19. minut. Posle promašaja Giedraitisa sa jedne i Subotića sa druge strane, Hanga u kontri dolazi do lakih poena - 38:32. Na kraju prvog poluvremena Zvezda vodi protiv FMP-a 40:36.

18. MINUT - Šaranović poentira uz faul, ali promašuje dodatno bacanje. Ipak, vraća FMP na posed zaostatka u finišu prvog poluvremena - 30:28, 17. minut. Treći napad Zvezde uzastopno završen je sa dva bacanja Davidovca. Srpski reprezentativac promašio je dva od tih šest pokušaja - 31:28. Laki poeni Kuzmića na drugoj strani, posle čega Lazarević zakucava - 33:30. U završna dva minuta druge četvrtine Zvezda ulazi sa plus šest posle trojke Davidovca - 36:30. 

MN Press
 

16. MINUT - Ušlo se u seriju promašaja na obe strane, koju poenima iz floutera prekida Hanga. Na polovini druge deonice Zvezda vodi 27:22, a Nikitović traži minut odmora, posle kojeg Kuzmić ubacuje poluhorog. Propustili su "panteri" napad na minus tri, posle čega je Davidovac bio polovično uspešan sa linije penala. Posle 16. minuta košarke u Čairu Zvezda vodi 30:26.

14. MINUT - Dva napada su crveno-beli promašili na plus četiri, posle čega Subotić iz ekstraposeda ubacuje trojku "iz očaja" na isteku napada - 23:22, 13. minut. Ušao je Nedović u seriju promašaja, ali "panteri" to ne koriste. Dva promašena napada gostiju na minus jedan, sa dva ubačena bacanja je kaznio Luka Mitrović - 25:22.

12. MINUT - Druga deonica otvorena je trojkom sa preko osam metara Rebeca. Trojku na drugoj strani odmah vraća Nedović - 20:19. Rebec pravi dva ekspresna faula na startu drugog kvartala, posle čega Jago ubacuje novu trojku za crveno-bele - 23:19. Već devet izgubljenih lopti imaju košarkaši FMP-a.

MN Press
 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Nova izgubljena lopta Jaga, Foster je kažnjava efektnim zakucavanjem Foster - 16:13, 9. minut. Ponvo je Mitrović polovičan sa linije penala, a potom Foster promašuje šut sa distance na isteku napada. Hanga na drugoj strani pogađa trojku uz pomoć table - 17:16. Na kraju prve deonice Zvezda vodi protiv FMP-a 17:16. 

8. MINUT - Seriju Zvezde 6:0 trojkom prekida Šaranović, a posle izgubljene lopte Nedovića lake poene na drugoj strani postiže Kuzmić. Panteri ponovo vode 14:12. Nalet FMP polovičnim učinkom sa linije penala prekida Mitrović. U završna dva minuta prve deonice ulazi se s vođstvom ekipe iz Železnika - 14:13.

6. MINUT - Dve uzastopne izgubljene lopte Zvezdinih košarkaša kažnjene su ekspresnim lakim poenima Šaranovića i Stepanovića - 9:6. Mini seriju "pantera" 4:0 sa dva ubačena penala prekida Nedović - 9:8, 5. minut. Davidovac i Bolomboj vraćaju Zvezdu u vođstvo na isteku 6. minuta igre - 12:9.

MN Press
 

4. MINUT - Muče se crveno-beli ofanzivno na početku meča, posle trojke Stepanovića FMP vodi 5:1 u 3. minutu. Sferopulos odmah reaguje tajm autom, posle čega Bolomboj postiže lake poene na asistenciju Jaga. Davidovac krade loptu "panterima", a potom Jago ubacuje prvu trojku za Zvezdu na meču. Ekspresno crveno-beli prave preokret, a tajm autom reaguje Nikitović - 6:5.

2. MINUT - Obe ekipe nisu iskoristile uvodne napade na meču. Prve poene postiže Šaranović posle sjajnog zakucavanja. Davidovac je potom polovično precizan sa linije penala - 2:1.

- Zvezdini košarkaši su istrčali na zagrevanje.

- Košarkaša Crvene zvezde Jaga dos Santosa i u Nišu je dočekala poruka na hidrantu, ali je ovoga puta dobio i mali poklon.

- Očekivanja pred završnicu Kupa "Radivoja Koraća", uoči puta u Niš, izneli su trener Sferopulos, kapiten Branko Lazić i jedan od najiskusnijih prvotimaca Luka Mitrović.

- S obzirom da propozicije KSS dozvoljavaju samo četiri inostrana košarkaša u timu, Janis Sferopulos je morao da precrta četiri igrača sa spiska onih koji su prijavljeni za takmičenje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike