Zvezda vezala drugi poraz! Asvel nadoknadio minus, pa ubacio stotku crveno-belima!

09.01.2024

22:30

0

Autor: D. N.

Ekipa Janisa Sferopulosa je imala prednost od devet poena, ali je nije sačuvala

Zvezda vezala drugi poraz! Asvel nadoknadio minus, pa ubacio stotku crveno-belima!
Copyright Profimedia

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u Ljubljani od Cedevita Olimpije, a večeras i od Asvela u Evroligi. Francuski tim, doskorašnji "fenjeraš" je slavio kao domaćin sa 100:91 i tako vezao drugu pobedu u elitnom takmičenju. Takođe, novi trener Pjerik Pupe koji je nasledio Đanmarka Poceka, debitovao je trijumfom. Ujedno je i Asvel pobegao sa poslednjeg mesta tabele elitnog takmičenja.

Tako je Zvezda sada sa učinkom 8-12, a Asvel sa 4-16. U narednom kolu, crveno-beli već u četvrtak gostuju Olimpiji, dok će francuski tim igrati sa Albom u derbiju začelja.

Zvezda je na prvo od dva ovonedeljna gostovanja došla bez Luke Mitrovića i Nikole Topića, ali sa Milošem Teodosićem koji se ipak oporavio od povrede iz Ljubljane. I dobro su crveno-beli otvorili meč, pošto su imali i prednost od devet poena razlike (25:16). Tada su Zvezdu predvodili Jago i Nemanja Nadović, pa je na isteku prvih 20 minuta ovaj tandem prednjačio po poenima.

Ali je na kraju prve deonice bilo 25:25 i već tada je domaćin najavio preokret. U drugoj četvrtini zaigrao je i Teodosić, koji je sa Adamom Hangom bio najzapaženiji u redovima Zvezde.

U nastavku meča, u trećoj četvrtini, Paris Li je počeo da pogađa, dok je Zvezdu u životu držao Jago. Bilo je neizvesno, i igralo se koš za koš. U poslednju deonicu se ušlo sa "samo" tri razlike za domaćina - 70:67, ali je domaćin sredinom četvrtine napravio seriju od 8:2.

U završnici meča se posebno istakao Žofri Lovernj. Nekadašnji igrač Partizana je uz Lija davao poena u poslednja dva minuta, a poraz su samo ublažili Džoel Bolomboj i Rokas Giedraitis.

Kada je reč o strelcima, u redovima Zvezde odskočili su Nedović sa 26 (6/11 za dva, 3/8 za tri) i Jago dos Santos sa 16. Brazilac je imao i devet asistencija, a dvocifreni učinak je imao i Giedraitis. Litvanac je ubacio 12 poena. Hanga i Bolomboj su dodali po devet, dok je Teodosić večeras probao samo za tri poena. Iz sedam pokušaja, samo je dva puta pogodio.

Na drugoj strani, Li je imao učinak 23 poena i šest asistencija, dok je Lovernj dodao 17 poena. Šarl Kaudi je postigao 12 i imao šest skokova, dok je Majk Skot ubacio deset.

BLOG UŽIVO

Četrvta četvrtina - 100:91

40. minut - Već slave navijači Asvela.

Giedraitis pogađa za tri poena, za 100:91.

39. minut - Nedović ne pogađa za tri, ali pogađa Li. Zatim trojkom uzvraća Giedraitis. Lovernj pogađa za dva i sada je 100:86.

38. minut - Nedović faulira Lovernja, izvinjava mu se, a onda i tajm-aut. Lovernj zatim pogađa za dva poena - 94:83 za Asvel.

Dodatno bacanje i uspešan je, za 95:83.

37. minut - Lovernj pravi faul u napadu, a onda Nedović ide do kraja. Pogađa i Li, pa je rezultat 90:82.

Nedović dobija opomenu zbog prigovora, ali zatim i pogađa bacanje - 90:83. Posle novih poena Džeksona za 92:83, Nedović gubi loptu.

36. minut - Novi faul Gilespija i novi problem za Zvezdu. Na liniji bacanja je Džekson koji pogađa za 85:74 i prvi put dvocifrena prednost.

Nedović pogađa uz faul. Pogađa i slobodno. Onda Li pogađa, kao i Nedović za 88:80.

35. minut - Hanga nalazi pod košem Bolomboja koji je fauliran. Bolomboj i izlazi, ulazi Gilespi, a onda lopta izlazi iz koša posle pokušaja Giedratisa za dva.

U narednom napadu, Li pogađa za 80:72, pa Sferopulos opet traži tajm aut.

Teodosić nalazi Giedraitisa koga faulira Li. U novom napadu, Luvavu snažno faulira Gilespija koji je stao u blok. Nedović ide na polaganje i pogađa - 80:74. Na drugoj strani, Kaudi iz ugla - 86:79.

34. minut - Hanga smanjuje na 75:72. Zatim Li iznuđuje faul Iliću, a posle toga i tehnička za klupu Zvezde. Li je ubacio jedno bacanje za 76:72, a onda Sferopulos traži tajm-aut.

Li ponovo izvodi penale. Uspešan je i sada je 78:72 za domaćina.

33. minut - Giedratis ne pogađa za tri poena.

Zatim Sferopulos traži čelendž zbog kontakta Hange sa protivnikom. Zvižduci za Grka sa tribina. Meč se nastavlja, a onda Ndiaje zakucava, za 75:70.

32. minut - Kratko Hanga za tri, hvata Kaudi. A onda Davidovac i Hanga ne pogađaju za tri poena.

Onda Hanga pravi faul, pa u narednom napadu Kaudi kreće na zakucavanje. Ide na Tobija koji pravi i faul. Dodatno slobodno bacanje. Ubacuje, za 73:70.

31. minut - Hanga za tri i sada je 70:70.

 

Treća četvrtina - 70:67

30. minut - Jakov za tri poena ne pogađa i lopta ide u aut. Posle promašaja Teodosića za tri Lovernj pogađa i Asvel vodi sa 70:67.

Ni Jakov ne pogađa, a Davidovcu se piše skok. Kraj treće četvrtine.

29. minut - Nastavlja se "klackalica". Posle Nedovića pogađa i Kaudi. Asvel vodi sa 68:66.

Lovernj faulira Nedovića koji ima polovičan učinak sa linije bacanja - 68:67 za Asvel. Nedović izlazi, ulazi Teodosić.

28. minut - Posle promašaja Nedovića, Tobi se bori, ali na kraju lopta za domaćina.

27. minut - Bolomboj pravi treću ličnu, izlazi i ulazi Tobi. Fal je na liniji slobodnih bacanja. Pogađa samo jedno - 63:62. Zatim izlazi sa parketa i ulazi Lovernj.

Gidreaitis je na liniji slobodnih bacanja, i pogađa oba za prednost Zvezde od 64:63. Onda i Lovernj zakucava.

26. minut - Gidreaitis odličan u odbrani, Bolomboj zakucava za 62:59. Posle promašaja Asvela, Jago pogađa za tri poena - 62:62.

Novi TV tajm-aut.

25. minut - Skot upisuje ofanzivni skok, kao i poene - 60:57. Ističe vreme za napad, Jago pokušava preko Skota, ali ne uspeva.

U nastavku akcije faul Bolomboja, a sve kažnjava Lija, za 62:57.

24. minut - Nova trojka za Asvel, pogađa Lajti i sada je 58:53 za Asvel.

Nedović dodaje Bolomboju, koji smanjuje na 58:55, a onda i Gidreaitis dodatno smanjuje na 58:57.

23. minut - Fal useva da sačuva loptu, dodaje Liju koji pogađa za tri poena.

22. minut - Odličan početak Zvezde. Posle dva poena, Davidovac pogađa i sa linije bacanja. Posle poena Skota, Nedović pogađa za tri i preokreće na 53:52 za crveno-bele. 

21. minut - Prvi napad za domaćina, Gidreaitis faulira Fala koji pogađa oba - 50:45 za Asvel.

Zatim Nedović posle finte ne pogađa za dva. U narednom napadu Li kreće u prodor, ali ga faulira Davidovac. Onda Gidreaitis krade loptu i na kraju zakucava - 50:47.

Posle prvih 20 minuta u redovima Zvezde najefikasniji Jago sa 13 poena (4/4 za dva, 1/4 za tri), a Nedović je ubacio devet. Teodosić je ubacio šest (2/6 za tri), dok je bivši igrač Partizana Lovernj za Asvel postigao osam. Luvavu je ubacio poen manje.

Podsetimo, Zvezda je vodila i sa devet poena razlike, ali sada gubi sa tri.

 

Druga četvrtina - 48:45

20. minut - Lazić u kontri, ali ga faulom zaustavlja Jakov. Tajm-aut koji traži Sferopulos.

Bolomboj nije uspeo da spusti loptu u koš posle solo prodora. Na drugoj strani kazna, Skot do Ndijaea. Vodi Asvel sa 48:45, pa Sferopulos opet traži tajm-aut na 24 sekunde do kraja prvog poluvremena.

Ilić izlazi, ulazi Teodosić. Ubrzo i ne pogađa za tri poena, preko ruke. Ni Lazić ne pogađa za tri, Ndijae samo hvata loptu, ali ne pokušava da šutira.

19. minut - Bolomboj blokira Jakova.

Novi promašaj Jaga za tri poena. Prvo je pisalo da je Jago napravio ličnu, ali je onda promenjeno na semaforu. Upisana Iliću, a Fal je pogodio samo jedno bacanje - 46:45.

Rampa Ilića, ali ne dolazi lopta do košarkaša Zvezde.

18. minut - Jago pogađa za tri poena i sada je 45:45.

16. minut - Ulazi Nedović umesto Teodosića. Kraća pauza, dok sudije proveravaju sat treneri imaju prilike da daju savete ekipama.

Posle faula Jaga, Kaudi je na liniji slobodnih bacanja. Pogađa jednom, pa onda Jago uzvraća dvojkom, za 42:41, da bi Skot preokrenuo na 43:42 za Asvel.

15. minut - TV tajm-aut. Ubrzo Lazić ne pogađa za tri poena, a posle izgubljenih lopti na obe strane, Teodosić ne pogađa za tri poena, ali hvata Lazić. I ponovo promašuje Teodosić.

14. minut - Izlazi Tobi, ulazi Bolomboj, pa zatim poentira Li, a onda Hanga iz koraka, za 37:33 za Zvezdu.

Li traži pod košem Fala koji lako pogađa, a onda i promašuje Teodosić za tri. Posle pasa Fala sa pola terena, Ndiaje za 37:37, a onda pogađa Teodosić za tri poena, za 40:37.

Džekson pogađa za dva poena i iznuđuje faul Teodosića. Izjednačenje na 40:40.

13. minut - Posle vezanih poena Luvavua i Lovernja, Tobi pogađa za tri poena i sada je 33:31 za Zvezdu.

Posle dvojke Hange, Dalo ne pogađa za tri i ostaje 35:31 za Zvezdu.

12. minut - Trojka Teodosića, za 28:27 za Zvezdu. Teodosić nalazi Tobija ispod koša, za 30:29.

11. minut - Džekson pogađa i okreće rezultat - 27:25 za domaćina. Faul u napadu sviran Tobiju.

 

Prva četvrtina - 25:25

10. minut - Na terenu je i Teodosić. Nedović pogađa, ali sudija Javor poništava koš. Pitanje da li je bilo faula, ali je Nedović svakako poslao loptu ka košu pre kontakta...

Onda zakucavanje Lovernja za 25:22, pa promašaj Nedovića za tri poena. Jakov probija i pogađa za dva poena - 25:24. Ima i dodatno bacanje i pogađa - 25:25.

Hanga ne pogađa za tri poena. I kraj prve deonice koju domaćin završava serijom 9:0.

9. minut - Greše igrači Asvela, Gilespi krade loptu, u nastavku Jago pokušava za tri poena, ali ne pogađa.

U veoma kratkom roku, dva puta pogađaju domaćini, za 25:20.

8. minut - Pogađa Jago, uz faul Kaudija. Francuzi traže čelendž. Problematično je gde se Kaudi nalazio. Na kraju ipak bacanje. I Jago pogađa - 25:16.

7. minut - Nedović faulom sprečava Lovernja da se okrene ka košu. Ipak, u nastavku Li do Lovernja koji pogađa za 19:14.

Posle ofanzivnog skoka, Laziću se piše i trojka - 22:14. To je za sada najveća razlika, od osam poena.

Gilespi pravi faul, a Lovernj je na liniji slobodnih bacanja. Uspešan je oba puta.

6. minut - Nastavlja Nedović, dvojka za 17:12. Posle dodavanja Davidovca, lepo završava akciju.

Kontra Zvezde, Davidovac pa Nedović, a onda pogađa Lazić za 19:12. Pupe koji je nasledio Poceka traži tajm-aut.

5. minut - Uzvraća Li trojkom, ali onda dvojka Nedovića. Posle njegovog sedmog poena, 12:7 za Zvezdu. Ali Luvavu pogađa za tri poena - 12:10.

Na isteku petog minuta, Jago pogađa za dva poena - 14:10. Uz dodatno slobodno bacanje posle faula Skota - 15:10.

4. minut - Trojka Nedovića, za 10:4.

3. minut - Dobra odbrana Zvezde, a onda precizan flouter Jaga. Prvi poeni Brazilca za 6:2.

Kapiten Zvezde Lazić pravi faul nad Luvavuom koji je precizan sa linije slobodnih bacanja - 6:4 za Zvezdu.

Na drugoj strani, Jago za Bolomboja koji diže Fala koji pravi prekršaj. Bolomboj polovičan, za 7:4.

2. minut - Posle promašaja za tri Jaga, Sferopulos traži čelendž. Pre toga duel Fala i Lazića za loptu. Prvo dodeljena Zvezdi, pa promenjena odluka. Onda Grk traži čelendž. I "uspešan" je, lopta za Zvezdu.

Uzvraća Fal za dva poena, a onda je Nedović fauliran. Uspešan oba puta i Zvezda vodi sa 4:2.

Odlična reakcija Lazića, ukrao loptu rivalu pred njegovim košem i onda dobio udarac u glavu, ali lopta je ostala u Zvezdinom posedu.

1. minut - Prvi poeni na meču, Bolomboj za 2:0 za Zvezdu.

Od prvog minuta na parketu za Zvezdu Lazić, Nedović, Jago, Davidovac i Bolomboj.

20.28 - Sudije su Damir Javor, Karmelo Paterniko, Saulijus Racis

19.28 - Kako prenose beogradski mediji, u sastavu je Miloš Teodosić koji se povredio u Ljubljani. Ali neće biti Luke Mitrovića, kao ni Nikole Topića.

19.05 - Podsećamo vas i i na reči Sferopulosa uoči meča.

- Igramo protiv ekipe koja je promenila trenera, nisu imali obaveze u domaćem prvenstvu pa su imali više vremena da pripreme utakmicu. Očekujem da vidimo neke nove stvari od njih na terenu i u napadu i odbrani. Moramo da reagujemo na novitete u njihovoj igri tokom meča. Istovremeno znamo da nisu imali previše vremena za promene, znamo kako igraju, od koga preti opasnost i biće važno ispravno reagovati u odbrani.

19.00 - Tokom dana je objavljeno da se u prodaju puštaju ulaznice za ostatak sezone.

18.55 - Utakmica počinje u 20.30, a Zvezda ima probleme sa povredama.

 

Evroliga, 20. kolo:

Utorak:

Fenerbahče - Partizan 91:76

Monako - Baskonija 93:83

Bajern - Real Madrid 71:92

Panatinaikos - Efes 83:76

Asvel - Crvena zvezda 100:91

Olimpija Milano - Alba 82:76

Valensija - Žalgiris 79:84

Sreda:

20.30 Barselona - Olimpijakos

21.00 Makabi - Virtus Bolonja

Standings provided by Sofascore

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike