Partizan je gazio Fenerbahče, pa poptuno stao! Praznih 10 minuta koštalo pobede crno-bele!

09.01.2024

20:34

0

Autor: G. F.

Domaći slavili važnu pobedu u 20. kolu Evrolige

Partizan je gazio Fenerbahče, pa poptuno stao! Praznih 10 minuta koštalo pobede crno-bele!
Duel Partizana i Fenerbahčea - Copyright Profimedia

Košarkaši Partizana poraženi su od Fenerbahčea u Istanbulu sa 91:76.

Derbi 20. kola Evrolige rešen je u prvoj polovini poslednje četvrtine serijom domaćih 22:2. Kada od vođstva 17 razlike meč završite sa minusom od 15 nema mnogo nejasnih stvari. Sve je stalo u jednom trenutku, osam minuta nije bilo koša iz igre, pa crno-beli nisu mogli da se vrate iz tog pomračenja koje je potrajalo celih 10 minuta.

Nije lako objasniti šta se dogodilo sa crno-belima posle briljantne prve četvrtine. Polako je Fenerbahče hvatao ritam, zatezao odbranu, stizao rivala i konačno uspeo da ga slomi u poslednjoj četvrtini. Ono što se vidi onako na prvu je da u nastavku nije bilo poena Pantera i Kabokla koji su bili nerešiv problem za Fenerbahče punih 20 minuta.

Činjenica je da je brazilski centar dugo bio van igre zbog tri brzo napravljena faula, te da je odbrana turskog tima bila izuzetno agresivna u nastavku, u nekim trenucima i preagresvina, baš kao što je činjenica da košarkaši Partizana nisu pronašli način da na to odgovore.

Kao i uvek, i posle ovog meča može se samo konstatovati da nema vremena za "tugovanje" već u petak je novi izazov pred crno-belima, s tim što će svaka naredna utakmica biti sve važnija i važnija ukoliko Partizan želi u završnicu Evrolige i ove sezone.

A nema dileme da želi, pa i da može!

.BLOG UŽIVO:

Kraj utakmice - Poraz Partizana od Fenerbahčea - 91:76.

38. minut - Naneli pogađa za tri, odmah tajm-aut za Fenerbahče. Gudurć pogađa dva penala posle faula Kabokla. Doužer još jednom pogađa za dva, ne kotisre domaći napad, ali ne ulazi trojka Kabokla. Hejs-Dejvis ima dva penala posle faula Doužera, koristi samo drugo i de na klupu. Kalates faulom zaustavlja Kabokla, a centar Partizana ne koristi nijedno bacanje - 88:74.

36. minut - Pogađa Dorsi, a prvi koš za crno-bele u ovoj četvrtini pogađa Naneli. Dorsi preko bloka pogađa trojku, pogađa je i Panter. To su njegovi prvi poeni u drugom poluvremenu. Sada je Dorsi promašio - 85:69.

34.minut - I kad odbrane napad rivala crno-beli ne nalaze poene. Odavno nema poena iz igre srpskog tima, a Gudurić pogađa još jednu trojku. Ponovo trener Partizana mora da traži tajm-aut, Fener je u seriji 22:2 i vodi 80:64.

32. minut - Trojka Dorsija, Smit ne prolazi, a Guduruć donosi 10 razlike za Fenerbahče posle nešto više od pola minuta igre u poslednjoj četvrtini. Obradović mora da reaguje i traži tajm-aut. Kola su krenula nizbrdo, valja ih zaustavljati pod hitno. Naneli ne uspeva, Dorsi ponovo pakuje trojku. Odoše domaći na plus 13, a Partizan ne nalazi nikakvo rešenje u napadu. Ne ide, pa ne ide - 77:64.

 

 

Kraj treće četvrtine - Vratio se Dorsi na parket i pogodio za izjednačenje. Nanelijev šut je bukvalno "izašao" iz koša, ali su se crno-beli još jednom dobro odbranili. Kaboklo je posle dugo vrtemena na parketu, Panter ne pogađa za tri, Doužer pravi faul. To je tek drugi faul Partizana u ovoj četvrtini, koja je na izmaku. Trifunović se vratio na parket, Panter je na kklupi. Gudurić dovodi domnaće u vođstvo. Umesto faula nad Kaboklom, sudije kažu da je centar Partizana napravio korake. Hejs-Dejvis pogađa na drugoj strani. Naneli ide do kraja, zaustavlja ga Gudurić faulom, a as Partizana nezgodon pada. Dobro je! Ustao je i pogodio oba bacanja. Trifunović šalje Motlija na liniju za penale, do kraja je 14 sekundi. Panter se vratio na parketu umesto Trifunovića. Motli pogađa oba penala, Naneli ne pogađa trojku - 68:64 za domaće.

28. minut - Umesto Trifunovića, Ledeja i Smita igraju Panter, Doužer i Naneli. Lep protok lopte i trojka Anđušića. Ali sada je u seriji Sestiona, pa i on pogađa za tri. Doužer precizan sa poludistance, pa sjajna odbrana Partizana još jednom. Faul nad Nanelijem, koji smatra da se radi o nesportskom prekršaju. Sudije ne misle tako, a bek Partizana pogađa oba slobodna bacanja. Promašio je Sestina ta tri napokon, ali je Hejs-Dejvis uhvatio loptu i sproveo je u koš - 62:60 za Partizan.

26. minut - Odlično se brani Partizan, a Kalates faulom šalje Ledeja na liniju za slobodna bacanja. Polovičan je as crno-belih. Kalates nije pogodio za tr, ali se lopta odbila do njegovih saigrača, U nastavku akcije je pogodio za dva. Nisu dobro organzivali napad crno-beli, a Sestina je novom trojkom izjednačio rezultat. Tajm-aut za Partizan - 55:55.

24. minut - Sjajan je Džejlin Smit, pogađa uz faul, pa dodaje i dodatno slobodno bacanje. Sestina pogađa novu trojku. Izuzetno su agresivni domaći, Kalates pravi faul na Panteru, a Motli daulira Kaminskog. Nastavlja se čudan sudijski kriterijum, sada nije bilo faula pri šutu Pantera. Popravljaju to arbitri, sviraju četvrti faul Motliju nad Kaminskim. Centar Partizana je postigao koš, pa pogodio i odatno slobodno bacanje. Anđušić i Ledej umesto Pantera i Kaminskog. Anđušić zaustavlja Papajanisa, Ledej hvata loptu, ali Smit ne pogađa na isteku napada - 54:50 vodi Partizan!

22. minut - Prvi napad Partizana nije bio dobar, a Motli je pogodio uz faul Pantera. Nije iskoristio penal. Strašna odbrana Fenera, Trifunović ubacuje ludu dvojku, ali sudije kažu da je vreme isteklo. Gledanje snimka to potvrđuje. Pjer pogađa, Partizan je na samo plus 1!

Počela je treća četvrtina!

 

 

Kraj druge četvrtine - Red je bio da i Dorsi nešto promaši, Kaminski traži faul pod košem Fenerbahčea, sudije ništa ne sude. Na drugoj strani odmah dodeljuju ličnu grešku centru crno-belih, a Hejs.Dejvis koristi samo drugo. Posle tajm-auta Partiazana dobra akcija, ali Trifunović ne pogađa za tri. Kalates ubacuje dvojku, a Jasikevičijus dobija tehničku zbog ulaska u teren tokom napada crno-belih. Panter nije pogodio slobodno bacanje, a Gudurić je bukvalno uguraop Doužera u aut. Sudije kažu - koraci beka gostiju.Hejs-Dejvis laktom u lice Trifunoviću za faul u napadu, a onda i za tehničku grešku na 1,7 sekundi pre kraja. Panter sada pogađa kazneni penal - 48:43!

18. minut - Odličan je Trifunović, nalazi nova dva poena, a Dorsi pogađa trojku. Spetljajli su još jedan napad gosti, a Kaminski uspeo da se izbori za "mrtvu loptu" sa Gudurićem. Koristi visinsku prednost, pa zatim i pogađa - 47:40.

16. minut - Ledej je na klupi, na parketu Trifunović. Pogađa Panter za dva, a Kalates za tri. Vraća trojku Trifunović i tera Jasikivečijusa da traži novi tajm-aut! Trifunović hvata loiptu posle promašaja Papajanisa, a Kaminski uspeva da izbori novi napad posle promašaja Doužera. Nema poena crno-belih, ima od Pjera na drugoj strani - 43:37.

14. minut - Nastavljaju domaći seriju pa Obradović traži tajm-aut. Posle serije od osam poena Fenera Kaminski pogađa pod košem, prednost je ponovo dvocifrena. Kaminski faulom zaustavlja Dorsija koji je glavni igrač domaćih u poslednjim minutima i koji pogađa oba penala. Ledej ne uspeva, a Sestina pogađa trojku. Brzo se istopila prednost Partizana - 38:32.

12. minut - Motli pravi drugi faul, Smit pogađa oba slobodna bacanja. Faul u napadu pravi Madar i ide na klupu odmah. Kakva trojka Smita, Partizan ima plus 17 (36:19)! Kaboklo pravi drugi faul, Dorsi je pogodio i dodatni penal. Nisu se snašli crno-beli u napadu, a Kaboklu sviraju treći faul. Kaminski je na parketu umesto Brazilca koji je odradio veliki posao u prvih 10 minuta. Dosuđen je faul i Smitu, a Sestina pogodio za dva - 36:24.

 

 

Kraj prve četvrtine - Kaboklo faulira Gudurića, koji tako ubacuje 2+1 u ovom napadu. Izlazi lopta iz koša posle prodora Pantera, Kaboklo krade još jednu loptu, ali ne uspeva tro trojkom da naplati Smit. Ponovo Kaboklo krade loptu Guduriću! Fenomenalna igra Brazilca, ali i cele ekipe Partizana! Panter pogađa posle driblinga, Dorsi ne pogađa, a Kaboklo beleži skok u odbrani. - 31:19!

8. minut - Pobegao je Kalates odbrani Partizana i poentirao, ali je Naneli isporučio još jednu trojku i naterao trenera Fenerbahčea da traži tajm-aut! Na parketu je nekadašnji igrač Partizana Jam Madar, crno-beli kradu loptu, ali sudije sviraju Naneliju faul u napadu. Papajanis poentira na asistenciju Madara. Smit u akciji "od koša do koša" zavšrava poenima uz faul Motlija. Precizan je Džejlin sa linije za slbodna bacanja. Još jednom su se odbranili crno-beli, a Madar je faulirao Pantera pri šutu za tri. Kapiten Partizana pogađa sva tri slobdona bacanja - 29:16 vode crno-beli!

6. minut - Ušao je Gudurić u igru i odmah pogodio. Nova trojka Kabokla, pa još jedna sjajna odbrana i blokada Pantera. Kapiten Partizana je fauliran pod košem, a on je iskoristio oba bacanja! Nema poena domaćih i novi prodor Pantera za plus 8 (20:12)!

4. minut - Nisu bili dobri crno-beli u napadu, a Doužer je faulom zaustavio Hejs-Dejvisa, koji je pogodio jedan penal. Kaboklo je pogodio novu trojku, a Doužer napravio svoj drugi faul. Odlična odbrana i kontra Partizana koju Naneli nagrađuje polaganjem. Faul u napadu domaćih, umesto Vukčevića igra Ledej, a umesto Doužera Smit. Ne uspeva plejmejker crno-belih da poentira u prvom napadu. Šanli pogađa pod košem, a Panter poentira posle solo akcije - 12:10 za Partizan!

2. minut - Prvi napad imao je domaći tim, pogodio je Šanli, a odgovor od Partizana isporučio je Kaboklo pogođenom trojkom. Hejs-Dejvis je pogodio za dva, a centar crno-belih pogrešio u napadu. Iskupio se dobrim skokom posle promašaja Kalatesa, koji ga je zatim i faulirao pri šutu. Brazilac je precizan oba puta sa linije za slobodna bacanja. Dobru odranu Partizana rešio je Hejs-Dejvis teškim šutem za tri poena - 7:5 za Fenerbahče.

Utakmica je počela!

18.27 - Prva petorka Partizana je Doužer, Panter, Naneli, Kaboklo i Vukčević, dok za Fenerbahče meč počinju Kalates, Vilbekin, Hejs-Dejvis, Pjer i Šanli.

 

 

18.23 - Zvižduci prilikom predstavljanja košarkaša Partizana, ali ne i trenera Željka Obradovića. Veliko poštovanje imaju navijači Fenerbahčea za trenera koji im je doneo prvu titulu prvaka Evrope.

18.15 - I statistika u prvih 19 kola Evrolige pokazuje da nas očekuje duel prilično ravnopravnih timova.

 

 

18.10 - Za Evroligu nema dileme, ovo je derbi dana, a najavljuju ga kao odmeravanje snaga dva velika stručnjaka i prijatelja, učitelja i učenika - Obradovića i Jasikevičijusa.

 

 

18.06 - U timu Partizana večeras neće biti Alekse Avramovića, Alena Smailagića i Balše Koprivice, a vraća se Zek Ledej. Za Fenerbahče neće igrati Metedžan Birsen.

17.37 - Zanimljivo je pogledati istoriju evroligaških duela Partizana i Fenerbahčea. Sve do ove sezone pobeđivali su isključivo gosti. Crno-beli su tu tradiciju prekinuli u Areni,, bilo bi dobro da se sada nastavi po starom. Dva tima su se dosad sastala sedam puta, a vodi srpski tim sa 4:3.

 

 

17.00 - Meč će voditi Francuz Medi Difala, a pomagaće mu Slovenac Milan Nedović i Španac Đordi Alijaga.

16.45 - Trener Partizana Željko Obradović veoma je jasan pred utakmicu:

- Duplo kolo Evrolige je bilo prošle nedelje i videli smo Fenerbahče sa dve različite slike. Naravno da ćemo morati da se pripremimo za ovaj Fenerbahče koji je igrao fenomenalnu utakmicu protiv Makabija. Šarunas se vratio, mnoge stvari promenio, to je evidentno. Igrači su ti koji su ostali i imaju individualne kvalitete, ali pretočene u timsku igru. To je veoma zahtevna utakmica za nas, veoma teška.

 

 

16.40 - Šefs truke Fenerbahčea Šarunas Jasikevičijus zna koliko njegov kolega sa klupe Partizana znači navijačima u Istanbulu.

- Biće to posebno za naše navijače, jer se vraća Željko Obradović. Siguran sam da će mu ukazati veliko poštovanje. Ovo je veoma važna utakmica za nas jer igramo protiv direktnog konkurenta. Veoma bitan meč u borbi za poredak na tabeli. Partizan ima kompletan tim sa igračima kao što je Panter, koji je lider. To je ekipa sa mnogo različitih taktičkih rešenja. Moramo da budemo spremni da igramo dobru košarku i da pravovremeno reagujemo na različite stvari 

16.35 - U prvom meču ova dva tima odigranom u Beogradu Partizan je slavio sa 85:84. Neka tako bude i večeras.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike