Letonija uništila Litvaniju i osvojila peto mesto na Mundobasketu! Oboren rekord star 29 godina!

09.09.2023

17:17

0

Autor: P.K.

Očekivao se derbi. Gledali smo masakr...

Letonija uništila Litvaniju i osvojila peto mesto na Mundobasketu! Oboren rekord star 29 godina!
Arturs Žagars - Copyright fiba.basketball

Košarkaški tim Letonije zauzeo je peto mesto na Svetskom prvenstvu, ostvarivši ubedljivu pobedu nad Litvanijom sa 98:63.

Iako su igrali bez svoje glavne zvezde, Kristapsa Porzingisa, Letonci su ostavili izvanredan utisak na turniru. Nakon što su u četvrtfinalu čak uspeli da se vrate iz zaostatka od 13 poena protiv sada finaliste Nemačke, Davis Bertans je, nažalost, promašio šut za trijumf.

U duelu za peto mesto, dominirali su nad litvanskim timom i pobedili sa čak 35 poena razlike. To znači da se njihove baltičke komšije nisu baš oporavile od teškog poraza protiv Srbije u četvrtfinalu.

Nakon prvog dela igre, prednost je iznosila 11 poena (49:38), a treća četvrtina, koju su osvojili sa 28:9, praktično je odlučila meč.

Najefikasniji u Letoniji bio je Arturs Kuruc sa 20 poena, dok ga je Rolands Šmits pratio sa 17. Arturs Žagars je zabeležio čak 17 asistencija, srušivši 29-godišnji rekord koji je postavio Toni Kukoč sa 15 asistencija. Ovaj rekord ponovio je na ovom šampionatu i Kerlik Džons.

Pored Kuruca i Šmitsa, doprinos su dali i Andrejs Gražulis sa 12 poena i bivši igrač Partizana Rodions Kuruc sa 11 poena. 

Litvanci su odigrali veoma loše, iako su imali trojicu efikasnih igrača. Rokas Jokubaitis je postigao 16 poena, Jonas Valančijunas 15, a Tomas Dimša 13. Tadas Sedekerskis je imao 10 skokova, ali je utisak bio da je litvanski tim bio nezainteresovan.

Slovenija jezauzela sedmo mesto, pobedivši Italiju sa 89:85. Finale i borba za treće mesto zakazani  su za nedelju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike